Kriptolu Telefonlar Tib'de Dinlendi'
Bilirkişi raporuna göre, kriptolu telefonlar TİB'de dinlendi.
Gölbaşı Başsavcılığının yürüttüğü Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) soruşturması kapsamında bilirkişiler raporlarını tamamladı. Al Jazeera'nin edindiği bilgiye göre 3 ay TİB'de incelemelerde bulunan bilirkişiler, başsavcının talebi üzerine kriptolu telefonların nasıl dinlendiğini inceledi. Bilirkişi Raporuna göre; kriptolu telefonları dinleyebilecek altyapının mevcut olduğu TİB'de 2013 yılı Eylül-Aralık arasında 161 kriptolu telefonun 31'i dinlendi. Dinlenen 31 kriptolu telefonda toplamda 363 kez dinleme yapıldığı raporlara yansıdı. Al Jazeera'nin edindiği bilgiye göre dinlemeler özellikle devlet üst düzey yetkililerinden Başbakan, MİT Müsteşarı, Enerji Bakanı ve MGK'nın gizli görüşmelerini içeriyor.
ÖZETLE
TİB soruşturması
Danıştay'dan TİB'e soruşturma izni
Başsavcı TİB yetkilerini soruşturacak
TİB tek başına kriptolu telefon dinleyebiliyor
Bilirkişi inceleme raporuna göre; TİB'de kriptolu telefonları herhangi bir kurumdan yardım almadan dinleyecek sistem bulunuyor. TİB'deki görevliler istedikleri kriptolu telefonu dinlemeye alarak kayıtları tutabiliyor.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık 25 Temmuz 2014 tarihinde yaptığı açıklamada başlı başına TİB'den bir dinlemenin yapılamayacağını belirtmişti:
"Emniyet, yargı, TÜBİTAK ve TİB'i kapsayan bir yapılanmanın organize hareketi ile karşı karşıyayız. Emniyette, TÜBİTAK'ta, TİB'de ayağı var bu yapının. Organize olmazsa dinleyemezler. Kriptoyu yazanın da işin içinde olması lazım. Bizim üzerimize düşen nasıl dinlendiğini ortaya çıkarmaktı." demişti.
İçerik incelemesi yaptırılmadı
TİB'de kriptolu telefonlarla yapılan dinleme kayıtlarına ulaşan başsavcılık, elde edilen ses kayıtlarının devletin gizli görüşmelerini içerdiği gerekçesiyle inceleme yaptırmadı. Başsavcılık kaynakları soruşturmanın ilerleyen safhasında ses kayıtlarının içeriğinin de incelenebileceğini, inceleme sonrası daha net sonuçlar çıkabileceğini belirtti.
Bilgi çıkışı tespit edilemedi
Raporda daha önce Başbakanlık Teftiş Kurulu raporunda yer alan 3 çanak antenden birinin yabancı uyduya dönük olduğu ve bilgilerin yurt dışına servis edildiği iddiaları da araştırıldı. Ancak, savcılığın görevlendirdiği bilirkişiler, bilgilerin dışarı servis edildiğine dair bir durum tespitinde bulunmadı.
'TİB'deki bilgileri incelemek yıllar alır'
Başsavcılık kaynakları TİB sisteminin nasıl çalıştığını anlamanın uzun zaman aldığını, bu yüzden yeterli incelemelerin yapılamadığını söyledi:
"TİB'de Petabaytlarca bilgi var. 1024 GB 1 Petabayt (PB) yapıyor. Bu yüzden incelemelerin sadece kriptolu telefon dinlemeleri üzerine yoğunlaşıldı. TİB'deki bilgilerin tamamının incelenmesi yıllarca sürebilecektir."
Soruşturma izni çıktı
Gölbaşı Başsavcısı Ali Çalık'ın yürüttüğü TİB'de casusluk soruşturmasında Danıştay 1. Dairesi, Başsavcılığın talep ettiği TİB eski başkanvekili, Teknik İşletme Daire Başkanı, Hukuk İşleri Daire Başkanı ve Bilgi Sistemleri Daire Başkanı hakkında soruşturma iznine onay verdi. Oy çokluğuyla verilen karar başsavcılığa ulaştı. Başsavcılığın Danıştay'ın kararıyla şüphelilerin ifadelerini alacağı öğrenildi.
Gölbaşı Başsavcılığı, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun 27 Mart 2014 tarihli raporu üzerine, görev esnasındaki suç isnatları nedeniyle ilgili bakanlık olan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan soruşturma izni istedi. 8 Temmuz 2014 tarihinde verilen soruşturma izni kararına TİB yöneticileri tarafından Danıştay'da itirazda bulunulmuştu.
Kaynak: Al Jazeera