Haberler

Kraliyet Kirazı" Yok Satıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bir dönem sipariş üzerine İngiliz Kraliyet ailesine gönderilen Uluborlu kirazının tamamına yakını bugün AB ülkelerinin yanı sıra Rusya ve Uzakdoğu'ya ihraç ediliyor Uluborlu Belediye Başkanı Ünverdi: "Avrupa Birliği ülkelerinin tamamına, Rusya ve Uzakdoğu'ya kiraz ihracatı yapıyoruz.

MURAT YOLCU - Isparta'nın en küçük ilçelerinden biri olan Uluborlu'da yetişen kiraz, kalitesi sayesinde AB ülkelerinin yanı sıra Rusya ve Uzakdoğu'ya ihraç ediliyor.

Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uluborlu'nun Türkiye'nin önemli kiraz üretimi havzalarından biri olduğunu, ilçenin sahip olduğu mikroklima iklim sayesinde kirazın, hasat zamanında daha iyi bir kaliteye ulaşabildiğini söyledi.

İlçedeki çiftçilerin 40 yıldır kiraz üretimi yaptığını ve bunun da üretimde büyük bir bilgi birikimi oluşturduğunu ifade eden Ünverdi, uluslararası gereklere uygun sertifikalı üretim yaptıklarını vurguladı.

Uluborlu'da, 0900 Ziraat kiraz üretiminin 1960'lı yıllardan bu yana 15 bin dekarlık alanda yapıldığını belirten Ünverdi, ilçede yetişen kirazın çapının genel itibariyle 26 kalibre olduğunu kaydetti.

Ünverdi, çap büyüklüğü nedeniyle Uluborlu kirazının ihracatçı firmaların dikkatini çektiğini, ilçenin ilk kez 1974 yılında kiraz ihracatına başladığını anlattı.

1974 yılında başlayan kiraz ihracatının her geçen yıl arttığını ve farklı ülkelere gönderilmeye başlandığını dile getiren Ünverdi, 1970'li yıllarda İngiltere Kraliyet ailesine bile Uluborlu kirazının gönderildiğini ve bunun bir süre daha devam ettiğini belirtti.

Verimli bir yılda ilçede 10 bin ton kiraz üretiminin yapıldığını ve bunun tamamına yakınının ihraç edildiğini belirten Ünverdi, "Uluborlu, Türkiye  kiraz ihracatının yüzde 15'ini karşılıyor. Avrupa Birliği ülkelerinin tamamına, Rusya ve Uzakdoğu'ya kiraz ihracatı yapıyoruz. Genellikle ürettiğimiz kiraz elimizde kalmıyor. Siz, dahili piyasada Uluborlu kirazı yemek isterseniz maalesef ihracat kalitesindeki bir kirazı bulamazsınız" dedi

Ünverdi, üretimde giderleri azaltacak çalışmalar yaptıklarını, özellikle bodur kiraz ağaçlı bahçeleri oluşturarak hasat dönemindeki maliyetlerin önüne geçmeye çalıştıklarını kaydetti.

Üretim konusunda bir sıkıntılarının olmadığını, asıl sorunu pazarlama konusunda yaşadıklarını dile getiren Ünverdi, şöyle konuştu:

"Bunun çözümü için kooperatif çalışmamız var. Uluborlu Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'na proje sunduk. Kabul edilen proje ile 1,5 milyon lira hibe aldık, üreticilerin koydukları sermaye ve aldığımız kredi ile 3 milyon liraya mal olan bir soğuk hava depolama tesisi kurduk. Önümüzdeki süreçte alınacak makinelerle kendi ürünümüzü tasnif edebileceğiz."

Ünverdi, bir hafta önce başlayan kiraz hasadının devam ettiğini, don, şiddetli yağış nedeniyle bazı olumsuzluklar yaşanmasına rağmen, istenilen kaliteye ve üretime ulaşacaklarına inandıklarını sözlerine ekledi. - Isparta

Kaynak: AA / Güncel
title
Close