Kozmik Oda" Soruşturmasındaki Dinlemeye İlişkin Dava
Kamuoyunda "Kozmik Oda" olarak bilinen soruşturma kapsamında Avukat Süleyman Ayhan'ın, şüpheli müvekkili Y.A. ile yaptığı bazı telefon konuşmalarını kaydettikleri ve Ceza Muhakemesi Kanunu'na (CMK) aykırı olarak, imha etmedikleri gerekçesiyle 2 polis memurunun "verileri yok etmeme" suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı.
Kamuoyunda "Kozmik Oda" olarak bilinen soruşturma kapsamında Avukat Süleyman Ayhan'ın, şüpheli müvekkili Y.A. ile yaptığı bazı telefon konuşmalarını kaydettikleri ve Ceza Muhakemesi Kanunu'na (CMK) aykırı olarak, imha etmedikleri gerekçesiyle 2 polis memurunun "verileri yok etmeme" suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı.
Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanık polisler İbrahim Fıçıcı ve Mahmut Şahin, avukatları Hasan Hüseyin Tanrıverdi ve müşteki Süleyman Ayhan katıldı.
Sanıklardan Fıçıcı, savunmasında, suç tarihinde Terörle Mücadele Şubesi Teknik Büroda görev yaptığını bildirdi. Mahkeme kararları gereği, "hedef şahısları" dinlediklerini anlatan Fıçıcı, şunları kaydetti:
"Ancak burada eş, çocuk, anne, baba gibi tanıklıktan çekilme hakkı olan kişilerle yapılan tüm görüşmeler işaretlenir ve diğer tüm kayıtlar alt veride saklanır. Üç ay sonunda halen uzatma kararı verilmemiş ise tüm kayıtlar soruşturmacı birime teslim edilir. Bu arada gelen kayıtlarda önemli bulduklarımızı, soruşturma ile ilgisi olan konuşmaları büroda bulunan soruşturmacı arkadaşlara bildiririz. Ancak bu soruşturmacılar ses kayıtlarını dinleyemezler. Sadece bizim notlarımızla bilgilenirler. Bu notlarda da konuşmanın özeti belirtilir. Bu özete istinaden, gerekli görülürse konuşmanın tapesi çıkarılır. Bu tape işlemini biz yaparız. Bizden başkası kaydı dinleyemez."
Fıçıcı, ancak 3 ay sonunda, dinlemeye ilişkin uzatma olmadığında, cumhuriyet savcısının talimatıyla, hedef kişinin birinci derece yakınlarıyla yaptığı konuşmalara ilişkin kayıtların silindiğini ifade etti.
Dava konusu konuşmalarda, hedef kişinin şüpheli Y.A. olduğunu belirten Fıçıcı, ancak müşteki Ayhan'ın Y.A. ile yaptığı görüşmede avukat olduğunu anlamadıklarını kaydetti.
Sanık Şahin de arkadaşının savunmasına katıldığını bildirerek, "Ayhan'ın avukat olduğuna dair hiçbir şüphemiz olmadı. Yani suç kastımız yoktu" dedi.
Müşteki Ayhan ise müvekkiliyle yaptığı görüşmelerin kayda alındığını yaklaşık 5 yıl sonra, "Kozmik Oda" soruşturmasının bir başka savcıya verilmesi sonrasında öğrendiğini bildirdi.
Yeni görevlendirilen savcının kendisini çağırdığını ve zabıt katibi de olduğu sırada müvekkiliyle yaptığı 8 görüşmeye ilişkin tapeleri tutanakla imha ettiğini anlatan Ayhan, "Bu konuşmalarda avukat olduğum açıkça anlaşılıyordu. Ancak görevliler kanuna aykırı olarak bu kayıtları sildirmemiştir" diye konuştu.
Sanıklardan şikayetçi olan Ayhan, davaya müdahillik talebinde bulunmadı.
Hakim İsmail Yıldırım, imha tutanağında bahsi geçen konuşmalara ilişkin ses kaydının veya tapelerinin bulunup bulunmadığının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından sorulmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.
İddianamede, "Kozmik Oda" olarak bilinen soruşturmanın şüphelilerinden Y.A'nın iletişimi tespit edilirken, avukatı Süleyman Ayhan ile 2010'da yaptığı 8 telefon görüşmesinin, CMK'nın 135/3. maddesindeki "Şüpheli veya sanığın tanıklıktan çekinebilecek kişilerle arasındaki iletişimi kayda alınamaz. Kayda alma gerçekleştikten sonra bu durumun anlaşılması halinde alınan kayıtlar derhal yok edilir" düzenlemesine aykırı olarak kayda alındığı ve imha edilmedikleri belirtiliyor ve sanıkların "verileri yok etmeme" suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar hapsi isteniyor.