Haberler
Bakan Tunç'tan İmralı-DEM görüşmesi açıklaması: Henüz netleşmedi

DEM Parti, İmralı'ya ne zaman gidiyor? Bakan Tunç'tan açıklama var

Sahte dolar nasıl ayırt edilir? Canlı yayında testle anlattı

Sahte dolar, gerçeğinden nasıl ayırt edilir? Canlı yayında testle anlattı

Suriye'de patlak veren savaşta muhaliflerin ilerleyişi sürüyor

Yanı başımızda patlak veren savaşta son durumu en iyi anlatan görüntü

Villası için ağaçların kesildiği iddia edilmişti! Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

Kozmetik Sektörü Bir Araya Geldi

Kozmetik Sektörü Bir Araya Geldi
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çalıştay, 9 Aralık Cuma günü Taksim Elite World Hotel'de gerçekleşti.

KTSD (Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayicileri Derneği) ve İEGM (İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü)'nün birlikte düzenlediği "Kozmetik Ürün Pazarına Yönelik Kamusal ve Sektörel Hedefler" konulu Çalıştay, 9 Aralık Cuma günü Taksim Elite World Hotel'de gerçekleşti.

KTSD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Pura'nın açılış konuşmasıyla başlayan Çalıştay'da kozmetik sektörüne yönelik sorunlar ve gündemdeki konular sektör liderleri tarafından ele alındı. Ahmet Pura, sektör ve kamunun ortak çalışmaları durumunda sektör liderlerinin daha sık bir araya gelebileceğini belirtti. Kozmetik sektöründen yaklaşık 150 kişinin bir araya geldiği Çalıştay'da ağırlıklı olarak PG&D ( Piyasa Gözetimi ve Denetimi) üzerinde duruldu.

İEGM (İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü) Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ercan Şimşek, Sağlık Bakanlığı'nın sektör ile iletişime her zaman açık olduğunu, bu tür toplantıların gerçekleşmesinin, sektör ve Bakanlık açısından önemli olduğunu vurguladı. Yakın zamanda Sağlık Bakanlığı'nın Ekonomi Bakanlığı gibi diğer bakanlıklarla kozmetik ürün, tüketici sağlığı ve merdiven altı üretim hususlarında görüştüklerini iletti. Şimşek, tüketici iletişimi konusunda uygunsuz ürünlerin reklamlarının durdurulması yetkisinin Sağlık Bakanlığı'na verildiğini aktardı. Son yapılan Piyasa Gözetimi ve Denetimi sonuçlarını sektörle paylaşarak eksik olunan yönleri bildirdi. Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PG&D) için 200 özel eğitimli denetçinin olacağını ve bu sayının etkin PG&D için yeterli olduğunu belirtti. Bakanlık yeni teşkilat yapılanması ve kurum olmaları sonucunda mevzuat değişikliği olacağını ve bu aşamada sektörün de görüşlerinin alınacağını dile getirdi.

KTSD Kozmetik Yürütme Kurulu Başkanı Fügen Soykut ise KTSD'nin vizyon- misyonu, öne çıkan faaliyetleri ve iştiraklerine yönelik sunumuyla, KTSD'nin hedeflerine ve sektörel gelişmelere değindi. Fügen Soykut, "Türkiye'de Kozmetik" konulu sunumunda, kozmetik sektörünün kriz ortamlarında bile gücünü korumasının ardında tüketicinin beklentilerini anlayarak ihtiyaçlar doğrultusunda kaliteli ürünler sunulmasını, AR-GE yatırımı yapılması önemine değindi. Soykut ayrıca, teknoloji takibi ve adaptasyonu konusundaki dinamizmi ve tüketicilere en iyi ürünü ve hizmeti sunmak üzere istihdam sağlaması konularında bilgi verdi: "GMP olarak kısaca isimlendirilen üretim tesislerinde "İyi İmalat Uygulamaları " konusunda daha yoğun denetimlerle ürünün üretim aşamalarının da kontrol altına alınarak üretim aşamasında standartlaştırma sağlanması hedeflenmektedir…"

İEGM PG&D Dairesi Başkanı Dr. Murat Bilbay, sektör ve Bakanlığın ortak çalışmasının yararlı olduğunu vurgulayarak PG&D sistemi ile ilgili uyarı mekanizması çerçevesinde çağrı merkezi sistemini uygulamak düşüncesinde olduklarını belirtti. Bilbay, PG&D'nin halk sağlığı ve tüketici hakları açısından önemini vurguladı ve aynı zamanda uygunsuz ürünlerin tespiti ile haksız rekabetin de önüne geçileceğinden bahsetti.

İEGM Kozmetikler Şubesi Aslı Esma Karaca, sunumunda Kozmetik mevzuatını, gelişme sürecini ve mevcut durumu anlattı, PGD konusunun üzerinde durarak özellikle yıllık risk analizi ile belirlenen ürünlere ilişkin PGD yapılmasının önceliğini vurguladı.

İEGM Kozmetikler Şubesi Müdürü Deniz Cengiz Özay, kozmetikler için İyi İmalat Uygulamaları hakkında bilgi verdi. Özay, İyi İmalat Uygulamaları'nın, Türkiye'de ilk kez 1979 yılında yönetmelik ekleri ile gündeme geldiğini, 2005 yılında Bakanlığın bu konuda kılavuz yayımladığını, gelinen noktada ise ISO EN TSE 22716'nin önemi hakkında bilgi verdi. İEGM Kozmetikleri Şubesi Müdürü Deniz Cengiz Özay, diğer sunumunda da, PGD kapsamında kozmetik ürünlerinin ambalaj denetimi hakkında Kozmetik Yönetmeliği'nin ilgili maddesine dayanarak bilgi aktardı.

İEGM Kozmetikler Şubesi Elif Aydın, PGD kapsamında 4703 sayılı kanun hakkında bilgi verdi. Çalıştay'ın son sunumunda İEGM Kozmetikler Şubesi Aslı Esma Karaca, kozmetik ürünlerinin ürün bilgi dosyasını ele aldı; katılımcılara PGD kapsamında ürün bilgi dosyası denetiminin nasıl yapılacağını aktardı.

Sunumların ardından katılımcılar ile Bakanlık yetkililerinin istişarede bulunduğu panelde katılımcılar, sektördeki gelişmeler ve PGD Uygulamaları hakkındaki sorunlarını konuşmacılara yönelttiler. Sektör ve Bakanlığın bir araya geldiği Çalıştay, katılımcılar tarafından faydalı bulundu.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title