Haberler

Kozak Yaylası'na Çed Tartışması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Koza Altın İşletmesi'nin İzmir'in Bergama İlçesi'nin dünyaca ünlü Kozak Yaylası'nın Yerlitahtacı Mahallesi'nde altın madeni ocağı işletmek için düzenlediği Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı, CHP'li Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ile yöre halkı ve çevrecilerin tepkisi nedeniyle yapılamadı.

Koza Altın İşletmesi'nin İzmir'in Bergama İlçesi'nin dünyaca ünlü Kozak Yaylası'nın Yerlitahtacı Mahallesi'nde altın madeni ocağı işletmek için düzenlediği Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı, CHP'li Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ile yöre halkı ve çevrecilerin tepkisi nedeniyle yapılamadı.

Koza Altın Şirketi yıllardır işlettiği Bergama Ovacık altın madenindeki cevherin tükenmesi üzerine yakın yerlerde altın madenleri açarak buradan cevherleri Ovacık'taki tesislere taşıma yoluna gitti. Havran Küçükdere'den sonra Kozak Yaylası'nda da 4 ayrı bölgede altın madeni girişimlerine başlayan Koza şirketi, yöre halkının direnişi ve hukuki mücadelesi sonrasında Kozak'taki dört madenden üçünde üretime başlayamadı. Açılan davaların ardından Gelintepe, Yerlitahtacı ve Uzunkaya'daki üç madenin ÇED süreci, Bergama'nın su kaynaklarını kirleteceği gerekçesiyle iptal edilince şirket sadece Çukuralan'da üretime başlayabildi.Yerlitahtacı Mahallesi'ndeki madenin ÇED süreci iptal edilince Koza şirketi, bu defa aynı bölge için dosya adını 'Kapıkaya' olarak değiştirip, yeniden maden ocağı başvurusunda bulundu.

Maden ocağı için Yerlitahtacı Mahallesi Kültür Evi Bahçesi'nde ÇED Toplantısı düzenlendi. Jandarmanın geniş güvenlik önlemi aldığı toplantıya CHP'li Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Yerlitahtacı Mahallesi Muhtarı Veli Mantar, Bergama Çevre Platformu, Bergama El Ele Derneği, Bergama Eğitim-Sen üyeleri ve 250 kadar vatandaş katıldı.

GÖNENÇ: TOPLANTI YASAL DEĞİL

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın görevlendirdiği yetkili ilk olarak altın madeni tarafından hazırlanan slayt gösterisinin izlenmesini istedi. Bunun üzerine Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, "Toplantının yapılabilirliği ile ilgili itirazım var. Söz hakkı istiyorum" dedi. Ancak görevli memur Gönenç'e madenin hazırladığı slayt gösterisinden sonra söz vermek istedi. Bunun üzerine alanı dolduran vatandaşlar Başkan Gönenç'in söz alması gerektiği ısrarında bulundu. Vatandaşın desteğini alan Gönenç, "Şu an yapılan halkın katılım toplantısı hukuki olarak uygun değildir. Çünkü sahanın ruhsatı Şubat 2014 tarihinde bitmiştir. Şu an ruhsat uzatma talebi incelemesi devam ediyor. Ruhsatın olmadığı toplantı yasal değildir. Toplantı iptal edilmelidir" dedi. Görevli memur yine de slayt gösterisinin izlenmesi gerektiğini söyledi. Bunun üzerine tepkiler daha da arttı. Tepkiler üzerine Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından gönderilen görevliler, ÇED toplantısını Başkan Gönenç'in sözlerine yer verip 'Toplantı halkın bilgilendirilmeyi istememesi nedeniyle sonlandırılmıştır' ibaresini kullanarak iptal etti. Toplantı sonrası maden şirketi tarafından alana getirilen maden çalışanları ile vatandaşlar arasında sert tartışmalar yaşandı. Bu sırada maden çalışanlarının "Toplantıya katıldık" diyerek imza toplayıp, alandaki memura telim etmeleri dikkati çekti.

ENGEL, "ALİ CENGİZ OYUNU"

Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, yaklaşık dört yıl önce açılmak istenilen ocakla ilgili 'Yerlitahtacı' adıyla dosya açıldığın hatırlatıp, "2013 Mart ayında İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi'nin vermiş olduğu kararla yürütme durdurulmuştu. Burada tam bir Ali Cengiz oyunu oynanarak dosya ismi Yerlitahtacı iken 'Kapıkaya' olarak değiştirilerek, tekrar önümüze sürülmek istenmektedir. Bu doğa harikası ve Bergama'yı besleyen ana damara sahip içme suyunun olduğu alan tüm Bergama halkını ilgilendiren bir sorundur. Bergama halkı bu konuda duyarlılığını göstermiştir" dedi.

Yerlitahtacı davasını yürüten Avukat Arif Ali Cangı da, "Mahkeme bilirkişi raporunda Bergama'nın içme suyunun kirlenebileceği riskini dikkate alarak ruhsatın yürütmesini durdurmuştu. Kapıkaya denilen yerde o bölgenin yanı başı. Aynı yerde ve Yerlitahtacı'nın kirletme riski ne kadarsa buranın da aynı. Görünen o ki usulen bu toplantıyı yapamadılar ama esastan da burada altın madenciliğine izin verilmemesi gerekiyor" diye konuştu.

Koza Altın yetkilileri bu konuda açıklama yapmadı, ÇED toplantısının gerçekleştiğini belirtmekle yetindi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close