Koza-İpek Holding Davası
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) "çatı davası"nın firari sanığı, Koza Holdingin yöneticisi Hamdi Akın İpek ile annesi Melek İpek'in de aralarında bulunduğu 45 sanığın "silahlı terör örgütüne üye olmak", "Vergi Usul Kanunu'na muhalefet", "güveni kötüye kullanmak", "özel belgede sahtecilik"...
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) "çatı davası"nın firari sanığı, Koza Holdingin yöneticisi Hamdi Akın İpek ile annesi Melek İpek'in de aralarında bulunduğu 45 sanığın "silahlı terör örgütüne üye olmak", "Vergi Usul Kanunu'na muhalefet", "güveni kötüye kullanmak", "özel belgede sahtecilik" ve "ruhsatsız silah bulundurmak" suçlarından yargılanmalarına devam edildi.
Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Akın İpek'in kardeşi Cafer Tekin İpek ve diğer tutuklu sanıklar ile Melek İpek'in de arasında bulunduğu tutuksuz yargılananlar katıldı.
Duruşma öncesi Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Vakıflar Genel Müdürlüğü avukatları, davaya katılma talebinde bulundu.
Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, Sermaye Piyasası ve Vergi Usul kanunlarına muhalefet suçu yönünden zarar görme ihtimali üzerine GİB ve SPK'nın katılma taleplerinin kabulüne karar verdi. Maliye Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğünün talebi ise reddedildi.
Duruşmada daha sonra sanık savunmaları dinlendi.
Eski Koza- İpek Holding muhasebe müdürü tutuksuz sanık Selim Elmasoğlu, savunmasında, üzerine atılı suçlamaları kabul etmedi.
Çeşitli firmalarda muhasebe müdürü olarak çalıştığını belirten Elmasoğlu, Kasım 2000'de Koza-İpek'te işe başladığını ve uzun süre muhasebe müdürü olarak görev aldığını söyledi.
İddianamede kendisiyle ilgili somut bilgi bulunmadığını ve hakkındaki iddiaların dayanaktan yoksun suçlamalar olduğunu öne süren Elmasoğlu, "Raporlama dışında, şirketin karar alma mekanizmalarında bulunmadım. ByLock kullanmadım. Hiçbir dernek veya vakfa üyeliğim yok. Mali işlerden sorumluyum. Bank Asyada hesabım yok. FETÖ okullarında okumadım, dini sohbetlere katılmadım." ifadelerini kullandı.
Koza İpek Holding bünyesinde hizmet akdiyle çalışan yaklaşık 3 bin kişi bulunduğunu ve kendisinin de bu kişilerden biri olduğunu kaydeden Elmasoğlu, "Kayyum heyetiyle de çalıştım. Ödeme ve imza yetkim yok. İşlemler yönetimce yapılır. Evraklar gelir, Vergi Usul Kanunu açısından değerlendirilip kayda alırız. Sadece muhasebe servisi tarafından kaydedilen faturaların mali değerlendirmesi ve raporlamasını yapıyorum." dedi.
Patronunun yaptığı bağışları bilemeyeceğini, bağış yapmasına engel olma lüksünün de bulunmadığını dile getiren Elmasoğlu, şöyle devam etti:
"Savcılık benim örgüte yardım ettiğime dair tek delil sunmamış, sunması da mümkün değil. Darbeden önce bu terör örgütü hakkında en ufak bilgim yoktu. Bilmediğim bir örgüte yardım yapmam söz konusu değil. Bugün TV'nin yönetiminde 2 ay yönetim kurulu üyesi olmam yardım ve yataklık delili gösterilmiş. Kuruluş aşamasında yasa gereği 2 ay kağıt üzerinde yönetim kurul üyeliği yaptım. 2 ay sonra görevden ayrıldım. Kanunun tanıdığı 5 kişilik akti yerine getirmek amacıyla yaptım. Beraatimi talep ediyorum."
"Bize işle ilgili talimat gelir o şekilde yaparız"
Sanık eski Koza Altın AŞ yönetim kurulu genel sekreteri ve Koza İpek Sigorta Genel Müdürü Hüseyin Erdem de ülkesine bağlı ve vatanını seven biri olarak adının bu örgütle anılmasının kendisine ızdırap verdiğini ifade etti.
Koza İpek'teki sorumlulukları hakkında da bilgi veren Erdem, maden sahalarının arazi alımlarında da görev yaptığını, tek başına karar ve icra yetkisi bulunmadığını, şirketin faaliyetlerinden sorumlu tutulmasının hukuki olmadığını savundu.
Suç örgütüne bilerek ve isteyerek yardım ettiği iddiasını kabul etmeyen Erdem, konusu suç teşkil eden bir iş veya işlem yapmadığını ileri süredü. Erdem, şirkete ait evrakları yurt dışına kaçırdığı iddiasını da reddetti.
FETÖ çatı davasının firari sanığı ve eski Koza Holding yöneticisi Hamdi Akın İpek ile görüşmelerinin iş konularının ele alındığını rutin telefon görüşmeleri olduğunu öne süren Erdem, beraatini istedi.
Koza İpek Holding AŞ'de finansman işlerinde görev yapan sanık Mahir Şermet ise şirketin profesyonel bir çalışanı olduğunu, ödeme konusunda hiçbir yetkisinin bulunmadığını savundu.
Mevzuata uygun çalıştığını, hiçbir derneğe üyeliğinin olmadığını ileri süren Şermet, "Bize işle ilgili talimat gelir o şekilde yaparız. Talimatlarda usule aykırılık yoktur. Suçsuzum." dedi.
" Melek İpek'in kardeşi olduğum için yönetime girdim"
Sanık Melek İpek'in kardeşi ve eski Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı yönetim kurulu üyesi Şaban Aksoyek ise matbaacılıkla uğraştığını dile getirdi.
Adana'da kendisine ait matbaasının bulunduğunu ve emekli olduktan sonra Ankara'ya yerleştiğini anlatan Aksoyek, "2010'da Koza davetiyelerinin fabrikasında müdür olarak çalıştım. Aileden biri olmam, Melek İpek'in kardeşi olmam sebebiyle tamamen güven ilişkisi içinde çalışmaya başladım. Kız kardeşim Melek İpek ile çocukları Cafer ve Hamdi Akın İpek'in sahibi oldukları çeşitli şirketlerde aileden biri olmak ve akrabalık ilişkisi sebebiyle çeşitli işlerde çalıştım." şeklinde konuştu.
Sanık Orhan Selçuk Hasırcıoğlu da üzerine atılı suçları reddetti. Hiçbir terör örgütüne üyeliğinin olmadığını savunan Hasırcıoğlu, holdinge ait İK Akademi AŞ yönetim kurulu üyeliği yaptığını bildirdi. İpek Üniversitesi inşaatında da görev yaptığını belirten Hasırcıoğlu, buradaki görevinin 2015'te bittiğini söyledi.
İK Akademi AŞ'de boşalan yönetim kurul başkan yardımcılığına getirildiğine dikkati çeken Hasırcıoğlu, şunları söyledi:
"Yönetim kurulu toplantılarında yapılacak işler ve denetim faaliyetlerini yürüttüm. Hiçbir zaman tek başına karar mercii olmadım. Alınan kararların tamamı yönetim kurulunun müşterek kararı olup icra işlemler de yönetim kurulu tarafından takip edilmiş ve denetlenmiştir. Usulsüz bir işlemimiz yok. Bu konudaki iddiaları kabul etmiyorum. ByLock kullanmadım. FETÖ gazete ve dergilerinde aboneliğim yoktur. Terör örgütüne himmet veya bağışta bulunmadım. Örgütün bankası olduğu söylenen Bank Asyada hesabım olmadı. Çocuklarım silahlı terör örgütüyle bağlantılı okullarda okumadı. Beraatimi talep ediyorum."
Koza İpek Holdinge bağlı ATP İnşaat San. ve Tic. AŞ mali ve idari işler departmanında görev yapan sanık Oytun Ünal da eski Koza İpek Holding hukuk müşaviri Efsun Ünal'ın referansıyla işe başladığını kaydetti.
"İftar" adı altında toplantılara e-posta yoluyla davet edildiğini ileri süren Ünal, dini bilgilerini artırmak için iş yerindeki arkadaşlarıyla bir araya geldiğini savundu.
Koza İpekte satın alma şefi olarak görevli Hasan Varan ise Ali Kılıçarslan tarafından e-posta yoluyla iftar adı altında toplantılara davet edildiğini fakat bunlardan çok azına katıldığını ileri sürdü.
Erkan Dursun ise FETÖ'nün yayını Sızıntı dergisiyle tanışıklığının yeni olmadığını, 1980'li yıllara dayandığını söyledi.
"Tarafımın belli olması, destek de olmak için abone oldum. Ücretini ödemek istiyorum" şeklindeki e-postayı Ali Kılıçarslan'ın mailine cevap olarak gönderdiğini savundu. Dursun, "Bilgim dışında Sızıntı dergisine abone yapıldım. Kimseye borçlu kalmak istemem. Bu yüzden parasını ödemek istedim. Dergi bir kaç ay geldi. Açmadım dahi. İçinde ne olduğunu bilmiyorum." dedi. Dursun, sohbet toplantılarına ise katılmadığını öne sürdü.
Sanıklar Hüsamettin Altıntaş, Şevket Murat Aras ve Selçuk Karataş da suçlamaları reddetti, beraatini istedi.
Savunmaların ardından duruşmaya yarın devam etmek üzere ara verildi.
İddianame
FETÖ çatı davasının firari sanığı, eski Koza Holdingin yöneticisi Hamdi Akın İpek ile annesi Melek İpek'in de aralarında bulunduğu 45 sanığın, "silahlı terör örgütüne üye olmak", "Vergi Usul Kanunu'na muhalefet", "güveni kötüye kullanmak", "özel belgede sahtecilik" ve "ruhsatsız silah bulundurmak" suçlarından cezalandırılmaları talep edilen iddianamede, Hamdi Akın İpek hakkında 77, kardeşi Cafer Tekin İpek hakkında 90 yıl hapis cezası, diğer sanıkların ise 10 yıl ile 30 yıl arasında değişen cezalara çarptırılması isteniyor.
Davanın sanıkları şunlar:
Hamdi· Akın I·pek, Cafer Teki·n I·pek, Melek I·pek, Peli·n Zengi·ner, Osman Zengi·ner, Nevi·n I·pek, Ebru I·pek, Harun Eki·nci·, Şaban Yörüklü, Ali· Serdar Hasırcıoğlu, Hasan Burak Sertcan, Ayhan Yurttaş, İsmet Si·vri·oğlu, Özlem Özdemi·r, Fi·kret Şayan, Hüseyi·n Erdem, Seli·m Elmasoğlu, Mahi·r Şermet, Orhan Selçuk Hasırcıoğlu, Osman Aykaç, Serkan Karabulut, Hasan Bozkurt, Hasan Önal, Meti·n Arslan, Ali· Kılıçarslan, Beytullah Ablak, Naci· Bolat, Umut Gümüşkaya, Davut Karaman, Erkan Dursun, Hasan Varan, Hüsametti·n Altıntaş, İsmet Hayretti·n Toğay, Mevlüt Korkmaz, Oytun Ünal, Si·nan Özden, Şevket Murat Aras, Ümi·t Arı, Zeki· Baran Yeni·gül, Zeki· Emre Özki·şi·, Selçuk Karataş, Ahmet Haşi·m Kaya, Beyazıt Bacak, Önder Deli·göz, Şaban Aksöyek.