Haberler

İzmir'de Köylülerden Sulama Suyu Tepkisi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in Bayındır ilçesi Pınarlı Mahallesindeki köylüler, kendilerine Zeytinova Barajından sulama suyu verilmemesine tepki gösterdi.

İzmir'in Bayındır İlçesi, Pınarlı Mahallesi'ndeki köylüler, kendilerine Zeytinova Barajı'ndan sulama suyu verilmemesine tepki gösterdi.

DSİ İzmir 2'nci Bölge Müdürü Hayati Çelenk, Zeytinova Barajı'ndan sulayabilecekleri alanının mevcut kaynaklardaki potansiyele göre belirlendiğini söyledi. Çelenk, "Bunun üzerinde bir alanı sulama imkanımız yok. Pınarlı Mallesi'ndeki arazilerin tamamını sulayamıyoruz. Ancak, kalan arazilerin sulanması için çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

İzmir'in Bayındır İlçesi'ne 7 kilometre uzaklıktaki Zeytinova Mahallesi'ndeki Falaka Çayı üzerine kil çekirdekli, kum-çakıl tipinde gövde yapısında, temelden 115 metre yükseklikte 36 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip olarak yaptırılan Zeytinova Barajı, 11 Aralık 2013 tarihinde hizmete girdi. Doyranlı, Derebaşı, Pınarlı, Yakacık ve Buruncuk ile Zeytinova Mahalleri'ndeki 3 bin 9 hektar alanı sulayan baraj mısır, zeytin, pamuk, sebze, hububat, yonca ve salatalık gibi pek çok ürünün yetiştirilidiği bölgeye hayat verdi. Ancak, barajdan 15 bin dekar tarım arazisi ve 13 bin büyükbaş hayvanı bulunan 700 hane ve 2 bin nüfusa sahip Pınarlı Mahallesi'nin bir kısmına su verilmemesi köylülerin tepkisine neden oldu.

Pınarlı Mahallesi Muhtarı Seyhan Gülcü, bu sıkıntılarını dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve DSİ Genel Merkezi yetkililerine bildirmelerine rağmen bugüne kadar bir sonuç alamadıklarını söyledi. Bayındır'ın en büyük mahallerinden biri olduklarını belirten Muhtar Gülcü, şöyle dedi:

"Baraj yapıldığında arazileri sulunacak mahalleler arasındaydık. Ancak, nasıl olduysa mahallemize verilecek su başka yerlere kaydı. Mahallemizin arazileri 6'ncı sınıf gösterildi. Oysaki Bayındır'ın en verimli topraklarına sahibiz. Mahalle sakinleri, su olmadığı için çok az tarım yapabiliyor. Ektikleri çok az yeri de mecburen içme suyuyla suluyor. Bizler artık mahallemize sulama suyu verilmesini ve daha çok üretim yapmayı istiyoruz. Hayvancılık bakımından da ilçedeki en etkin mahallerindeniz. Ama buna rağmen suyumuz yok."

Mahallerindeki baraj için toprak alınan yerde olan 250 dönümlük çukuru gölete çevirme çalışmalarının da kısa sürede durdurulduğuna dikkati çeken Gülcü, "Çalışmaların yetkili bir firmaya verilip, devam ettirileceği söylendi. Ancak halen bir şey yok. En kısa sürede mahallemizin sulama suyu sorunun çözülmesini bekliyoruz" dedi.

Tarlasını sulayabilmek için 255 metrelik sondaj kuyusu açtırmak zorunda kaldığını belirten köylülerden Mehmet Çuna, "Bilek kalınlığında su akıyor. Ancak, bu su bile yeterli olmuyor. Adeta bizlere, 'Hayvancılık da tarım da yapmayın' deniliyor. Bizim başka yapacak bir işimizi yok. Bize suyumuzu versinler, bizlerde hayvancılığa devam edelim. Tarlalarımızı ekelim" diye konuştu.

"BARAJIN DOLGU TOPRAĞINI BİLE MAHALLEMİZDEN ALDILAR"

Köylülerden Halil Turnalı da yıllardır tek sorunlarının sulama suyu olduğuna dikkati çektikten sonra şöyle konuştu:

"Bunun çözümü için Zeytinova Barajı'nı yaptılar. Barajın dolgusunu mahalemiz Pınarlı'dan parayla toprak alarak yaptılar. Ancak, her ne olduysa şu an mahallemize barajdan su verilmiyor. Bayındır'ın son mahallesi olmamızdan kaynaklanan bir neden mi bilmiyorum. Mahallemizde ancak maddi durumu iyi olanlar 250-300 metre sondaj yaptırıp, su çıkartarak tarlasını suluyor. Geri kalan kesim ise mağdur. Mahalle olarak biz de barajdan faydalanmak istiyoruz. Mahallemiz susuzken, barajdan Bayındır, Yusuflu, Fatih gibi yeraltı suyun bol olduğu mahallelere su verilmesini anlam veremiyoruz."

Seçim öncesinde mahallelerine gelen politikacıların "Mahallenizde sulanmayacak bir karış yer kalmayacak" vaadinde bulunduğunu ifade eden köylülerden Emir Hüseyin Dabansız, "Ancak, seçim bittikten sonra hepsi unutuldu. Su olmadığı için arazilerimiz ekilemediğinden, bomboş duruyorlar. Bugün su verilen yakın mahallelere imreniyoruz" diye konuştu.

"POTANSİYELİMİZ ÜZERİNDE SULAMA İMKANINA SAHİP DEĞİLİZ"

İzmir DSİ 2'nci Bölge müdürü Hayati Çelenk ise Pınarlı Mahallesi'ne verilmesi planlanan suyun başka yerlere kaydırılmasının söz konusu olmadığını söyledi. Çelenk, şöyle dedi:

"Zeytinova Barajı'ndan sulayabileceğimiz alan mevcut kaynaklardaki potansiyele göre belirlendi. Bunun üzerinde bir alanı sulama imkanımız yok. Pınarlı Mahallesi'ndeki arazilerinin tamamını sulayamıyoruz. Ancak, bu mahallenin kalan arazilerinin sulanması için çalışmalarımız devam ediyor. Pınarlı halkı rahat olsun. Su kaynağı araştırmalarımız süratli bir şekilde devam ediyor." - Bayındırizmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close