Haberler

Köylülerin Konut Tepkisi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'in Anamur İlçesi'nden KKTC'ye su temin etmek için yapılan Alaköprü Barajı'nın suları altında kalacak olan Ormancık Mahallesi'nde oturanlar, kendilerine 50- 60 bin TL'ye tahsis edilecek yeni konutların fiyatının 145 bin TL'ye çıkarıldığını duyunca tepki gösterdi.

Mersin'in Anamur İlçesi'nden KKTC'ye su temin etmek için yapılan Alaköprü Barajı'nın suları altında kalacak olan Ormancık Mahallesi'nde oturanlar, kendilerine 50- 60 bin TL'ye tahsis edilecek yeni konutların fiyatının 145 bin TL'ye çıkarıldığını duyunca tepki gösterdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, evleri baraj suları altında kalacak olan Ormancık Mahallesi'ne 139, Akine Mahallesi'ne 132 ve Sarıağaç Mahallesi'ne ise 55 dubleks konut yaptırma kararı aldı. TOKİ ile yürütülmesi planlanan projeyi daha sonra bakanlık üstlenerek inşaatı başlattı. Ancak Ormancık Mahallesi sakinleri konutların daha bitmeden dökülmeye başladığını öne sürdü.

EVİN GİRİŞ KAPISI 3'ÜNCÜ KATTA

Konutlardaki son durumunu görmek için inşaat alanına giden mahalle sakinleri, konutların toprak altında kaldığını gördü. Yüzde 45 eğimli alana yapılan konutların yarısının, eğim nedeniyle yapılan dolgularla toprak altında kaldığını görenler, "Daha şimdiden evimize giremiyoruz" dedi. Alt katı depo, üst 2 katı dubleks olarak inşa edilen 3 katlı binaların giriş kapıları dolgular nedeniyle kapandığı için 3'üncü kata yeni bir giriş kapısı açıldı. Vatandaşlar, toprak kaymasını önlemek için yapılan istinat duvarlarının da sağlam olmadığını ve şimdiden çatlamaya başladığını belirterek yıkılması durumunda duvarın ve duvarın tuttuğu toprağın evlerin üzerine göçeceğini söyledi, yapılan evlerin de sağlam olmadığını öne sürdü.

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

Ormancık Muhtarı Mustafa Keklik, konutların bitmediğini ve buna rağmen kura çekmeye zorlandıklarını belirterek, "Bir de evlerin fiyatları çok yüksek olduğu için alamıyoruz. Tarım alanlarımız yok. Tarım alanları verileceği sözü verilmişti ama verilmedi. Daha önce bize yardım sözü vermişlerdi. Ama yardım yapılmadı. Devlet büyüklerimizden bu fiyatların düşürülmesini ve planlanan yardımın verilmesini istiyoruz" diye konuştu.

KONUTLARIN FİYATI 145 BİN TL

Hak sahiplerinden 70 yaşındaki Tahsin Çelik, konutların fiyatlarının da çok yüksek olduğunu ve ödeyecek güçlerinin olmadığını belirterek, "Evlerin köylüye metrekaresi 500 TL'den satılacağı sözü verilmiş ve yapılan hesaplara göre evler 50-60 bin lira arasında olacaktı. Ancak evlerin fiyatları 145 bin TL'ye çıkarıldı" dedi.

PROJE BEDELİNİ UYGULARIZ

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Yılmaz Şahin ise, köylülerin bu iddiaları üzerine şunları söyledi:

"Maliyetle ilgili bir yetkimiz yok, proje bedeli neyse onu uygularız. Kottan dolayı toprak dolguyu yaptık ve girişleri üçüncü kattan vermeye mecbur kaldık. Bu konudaki şikayetleri de zaten biz bakanlığa ilettik. İstinat duvarındaki tehlike için ise tekrar bir teknik ekip göndereceğim. Heyetten gelecek raporlar doğrultusunda gereken müdahaleyi yaparız."

BAKANLIK: 20 YILDA FAİZSİZ ÖDEYECEKLER

Ormancık, Akine ve Sarıağaç mahallerinde yapımı devam eden toplam 326 konut için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan daha önce yapılan açıklamada, konutların hak sahiplerinin faizsiz ve 5 yıl geri ödemesiz olarak tahsis edileceğini belirtilerek, toplam maliyet açıklanmadan şöyle denilmişti:

"60 hektarlık alana yerleşecek köylüler için 326 konut, 3 köy konağı, 300 kişilik 3 cami, 16 derslikli okul, arıtma tesisi, alt yapı ve sosyal donatı alanı oluşturulacak. Tüm hak sahiplerine 75 m2 oturum alanlı, bodrum katları bağımsız girişli depo olan müstakil dubleks konut projesi hazırlandı. Vatandaşlar, 5 yıl geri ödemesiz konutlara, daha sonra yüzde 1 katma değer vergisi eklenerek 20 yılda faizsiz şekilde ödeyerek sahip olacaklar. Sosyal tesislerin ise altyapıları karşılıksız yapılacak." - Mersin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close