Haberler
CHP lideri Özgür Özel hakkında soruşturma başlatıldı

CHP lideri Özgür Özel hakkında soruşturma başlatıldı

Asgari ücret için ilk toplantı 10 Aralık'ta

Asgari ücret maratonu başlıyor! İşte merakla beklenen tarih

Türk-İş Başkanı Atalay'dan asgari ücret çıkışı: Ortada dolaşan rakamları kabul etmek mümkün değil

Türk-İş Başkanı Atalay'dan gündem yaratacak asgari ücret çıkışı

Piyasaları alt üst eden sahte dolar skandalı akıllara Saddam'ın yaptığını getirdi

Sahte dolar skandalı akıllara Saddam'ın yaptığını getirdi

Köylülerin Atık Deposu İsyanı

Köylülerin Atık Deposu İsyanı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Dursunbey İlçesi'ne bağlı Odaköy'de Şen Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin (ŞENTAŞ) daha önce açık kömür ocağı olarak işlettiği 154 hektarlık alanın 143 hektarlık bölümünü 1'inci ve 2'nci sınıf düzenli kimyasal atık depolama...

Balıkesir'in Dursunbey İlçesi'ne bağlı Odaköy'de Şen Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin (ŞENTAŞ) daha önce açık kömür ocağı olarak işlettiği 154 hektarlık alanın 143 hektarlık bölümünü 1'inci ve 2'nci sınıf düzenli kimyasal atık depolama tesisine dönüştüreceği iddiası çevredeki köylüleri ayaklandırdı. Depolama alanıyle ilgili, daha önce tepkiler nedeniyle bilgilendirme toplantısı yapılamazken, şimdi de 15 köyden gelen onlarca kişi 'Kimyasal atık istemiyoruz' eylemi yaptı.

Dursunbey'e bağlı Kavacık Köyü'nde dün biraraya gelen çevredeki 15'e yakın köyden 500 kişi, ellerinde 'Susma haykır kimyasala hayır', 'Zehire hayır', 'Çocuklarımızın geleceğini zehirletmeyiz', 'Emekler diyarısın çöplük mü olacaksın' yazılı pankartlar taşıdı, 'Her şey para değil biz de insanız' sloganı attı. Kavacık Köyü meydanındaki eylemde köylüler adına konuşan Odaköy Muhtarı Ali Özcan, şöyle konuştu:

"Burada toplanmamızın amacı, köylülerimizin zehirlenmesini engellemektir. Bu mücadele henüz yeni başlıyor ve yolun başındayız. Bizi çok uzun ve çetin bir mücadele bekliyor. Kadın, erkek, çoluk, çocuk, topyekün mücadeleye hazır olalım. ŞENTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Ortaköylü, bize resmen yalan söylüyor. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarında en yakın yerleşim birimi ÇED alanına 500 metre diyor. Odaköy'de ocağa en yakın ev 50 metre. Bizim hayvancılık projemizdeki ahırlar bahsi geçen alan ile sınır. ŞENTAŞ madenciliğe ait olduğu söylenen arazinin en az 500 dönümü Odaköy'e aittir. Tapu iptal davası açacağız. ÇED raporunda kömürün bittiği yazıyor. Oysa oradan çıkartılan kömür rezervin dörtte biri. Çevreye, doğaya, çevredeki insanlara zarar vererek kısa yoldan para kazanmak istiyorlar. Ne pahasına olursa olsun, buraya yapılacak tesisi engellemek demokratik hakkımız. Buraya günde 500 ton atık, kimyasal atık, birinci sınıf ve ikinci sınıf olarak adlandırılan atıklar yerleştirilecek. Başka bir deyişle günde 50 kamyon zehirli atık getirilecek ve bu uzun yıllar devam edecek. Böyle bir olaya ses çıkarmayıp izin verirsek, burada hayat biter. Hayvancılık ve tarımsal faaliyet tamamen biter."

Muhtar Ali Özcan'ın konuşmasının ardından köylüler Kavacık Köyü içinde bir süre slogan atıp yürüdü. Köylülerden biri, "Bu maden çukuru 35 kişiye mezar oldu şimdi 35 bin kişiye mezar yapmaya hazırlanıyorlar" diye konuştu.

Jandarma ekiplerinin geniş güvenlik önlemi aldığı eylem olaysız sona erdi. Eylem sonrası Odaköy'e gelen CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, 500 ton/gün, 150 bin ton/yıl kapasiteli atık depolama tesisinin yapılmasına izin vermeyeceklerini belirtti. CHP'li Gümüş, "Bu bölge, Balıkesir ve Türkiye'nin cennetlerinden biridir. Biz Balıkesir'in müstesna cennetine, doğayı bozma riski olan kimyasal atığın buraya depolanmasına asla izin vermeyiz. Dünyada, o kadar çok kırsal alan çöl varken, buraya kimyasal atık deposu yaptırmayız. Gerekirse Türkiye'nin altını üstüne getiririz, Kuvva-i Milliye kaynağı olan bu bölgeye kimyasal atık getirilmesine izin vermeyiz. Bizi karşılarında bulurlar" dedi.

HD,RF(AÖ/SS) - Balıkesir / Dursunbey

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title