Köylülerden Termik Santral Tepkisi
Kırklareli Beğendik köyü sınırları içerisinde kurulması planlanan termik santralin ÇED sürecinin başlatılmasına, köy halkı ve çevreciler tepki gösterdi.
Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesinin Beğendik köyü sınırları içerisinde kurulması planlanan termik santralin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin başlatılmasına, köy halkı ve çevreciler tepki gösterdi.
Beğendik Köyü sınırları içerisinde özel bir firma tarafından kurulması planlanan 'Trakya Entegre Termik Santral Projesi'nin bilgilendirme toplantısı için köye gelen firma ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, tepkiyle karşılandı. Yetkililerin toplantı yapmasına izin vermeyen vatandaşlar ile jandarma ekipleri arasında kısa süreli arbede yaşandı. Firma ve bakanlık yetkilileri, jandarma tarafından korumaya alındı. Köyde jandarma ve polis ekiplerinin geniş güvenlik önlemi alındığı görüldü.
Burada gazetecilere açıklama yapan İğneada Belediye Başkanı Tahir Işık, İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı'nın bitişiğinde orman arazisine kurulması planlanan termik santralin yapılmaması için sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtti. İlk raundu kazandıklarını belirten Işık, "Her şey bitmedi, bundan sonra konunun takipçisi olacağız. Hep beraber olacağız. Biz bu işi götüreceğiz. Bizlere destek veren herkese teşekkür ederiz" dedi.
Edirne Barosu avukatlarından Bülent Kaçar ise, firma ve bakanlık yetkililerinin toplantıya 5 dakika geç kaldıklarını ileri sürdü ve köy halkının da toplantı yapılmasını istemediğini kaydetti. Yetkililerin ÇED raporu için tutanak tutamadığını ifade eden Kaçar, kendilerinin alternatif tutanak hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na göndereceklerini, konunun takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.
"BÖLGE HALKI İLK BAKIŞTA TEPKİ KOYMAKTA HAKLI"
'Trakya Entegre Termik Santral Projesi" yatırımcısı EMBA Elektrik Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanvekili Mete Bülgün de, "Bu yasal bir toplantı, halkı bilgilendirme toplantısı, Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğünün organize ettiği bir toplantı. Burada projenin detayları anlatılacaktı. Halkın tepkileri not edilecekti. ÇED raporu tanzim edilecek, halkın tepkilerini dikkate alacak bir format hazırlanacaktı. Biz de yatırımcı firma olarak bu konuda bölge halkına bilgi vermek için geldik. Bölge halkı ilk bakışta tepki koymakta haklı. Çünkü Türkiye'de hafızalara yerleşmiş Yatağan Termik Santrali vardı. Bu Yatağan Termik Santrali yüzünden yer gök duman, kimse nefes alamaz, penceresini dahi açamazdı. Termik santral dendiği anda, halk bilinç altında hemen o Yatağan Termik Santrali'ni hatırlıyor. Ama şimdi teknoloji değişti. 30 sene önce imal edilen otomobil ile bugünkü bir mi? Bugünkü teknolojide termik santralin çalıştığını duymuyorsunuz bile" diye konuştu.
Dövizler açıp sloganlar atarak eylem yapan vatandaşlar ise, bölgeye termik santral yapılmasına karşı olduklarını söyledi. Konuşmaların ardından bölge halkı ve çevre gönülleri, 10. Yıl Marşı'nı okudu. Eylem olaysız bir şekilde sona erdi. - KIRKLARELİ