Köylülerden Atlı Eşekli Yol Eylemi
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yapımına 2004 yılında başlanan 52 kilometrelik Ereğli-Devrek arası karayolunun yapılmaması nedeniyle köylüler atlı eşekli eylem yaptı.
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yapımına 2004 yılında başlanan 52 kilometrelik Ereğli- Devrek arası karayolunun yapılmaması nedeniyle köylüler atlı eşekli eylem yaptı. Yollarının yapılmasını isteyen köylüler Ankara'nın seslerini duymasını istedi.
Kdz. Ereğli ilçesine bağlı Armutlucuma ve Çaylıoğlu bölgesindeki köylüler, Ereğli-Devrek yolunun yapılmaması nedeniyle yol kapatıp eylem yaptı. Ellerinde "Eşek yolu değil, insan yolu istiyoruz, Önce yol sonta oy, bu yüzyılda bu yol bize reva mı?, Hangi lobi bu yolu engelliyor?" yazılı dövizler taşıyan köylüler, yaklaşık 1 kilometre yürüyüp yolu trafiğe kapattı.
Armutlucuma bölgesi girişinde Kızlar Deresi olarak bilinen mevkide yaklaşık üç ay önce meydana gelen sel felaketi sırasında yolun göçtüğünü belirten Ercan Bozkurt, yolun göçtüğünü bütün yetkililerin bilmesine rağmen kimsenin gelip ilgilenmediğini söyledi. Köylülerden Kemal Yıldızhan da bazı siyasilerin bayramda köylerine geldiklerinde yolu sorduklarını "Ben buraya yol için değil sizinle bayramlaşmak için geldim" cevabı karşısında muhtarların tepkisi ile karşılaşıp ayrıldığını ifade etti. Araçların geçmekte zorlandığı yolda meydana gelen göçük her geçen gün büyürken, yolun bir süre sonra trafiğe tamamen kapanmasından endişe ediliyor.
"YOLUN YAPILMAMASI SADECE BUGÜNKÜ İKTİDARIN AYIBI DEĞİL"
Çaylıoğlu merkezinde toplanan yaşlı, genç, kadın ve erkeklerden oluşan kalabalık grup, sloganlar atıp, dövizler taşıyarak seslerini Ankara'ya duyurmaya çalıştı. Yürüyüş öncesi konuşma yapan Çaylıoğlu Köyü Muhtarı Şanver Akdağ, 12 yıldır Ereğli-Devrek yolu yapım çalışmalarında bir arpa boyu ilerleme kaydedilemediğini söyledi. Siyasilerin her seçim döneminde yolun yapılacağına dair sözler verip kendilerini kandırdığını ifade eden Akdağ, "Bizi her seçim öncesi tatlı sözler ve tatlı vaatlerle kandırdılar. Çaylıoğlu ve bölgesi kaderine terk edildi. Köylerimizde mezar kazacak genç kalmadı. Her birimiz Bursa ve İstanbul gibi büyük şehirlere göç vermeye başladık. Bizim hiçbir siyasi partiye karşı bir savaşımız yok. Biz seçim zamanı her birimiz sandıklara gidip vatandaşlık görevimizi yapıyoruz. Ama bizimle dalga geçiliyor. Kızlar deresindeki yol göçtü göçecek. Orada can yanmasını mı bekliyorlar, üç-beş kişinin ölmesini mi bekliyorlar? Bizim gelecekte sesimize kulak verilmezse, gerekirse sandığa gitmeyeceğiz. Gerekirse daha büyük tepkiler vereceğiz. Biz yol istiyoruz. Yol medeniyettir. 21. yüzyılda su ve yol gelmediyse bu mevcut siyasi iktidarların ayıbıdır. Sadece bugünkü hükümet değil, bundan önceki hükümetlerin de bunda payı vardır" dedi.
"TAŞLARI ÇEKİÇLERLE KIRARAK BU YOL YAPTIK"
84 yaşında olduğunu ve 84 yıldır bu yola bir kazma vurulmadığını ifaden bir vatandaş, mevcut yolun dedeleri tarafından kazma ve küreklerle açıldığını dile getirdi. 84 yaşındaki vatandaş yol istediklerini aksi halde oy kullanmaya gitmeyeceklerini belirtti. Bir başka vatandaş da Çaylıoğlu'nun zamanında en büyük yerleşim yerlerinden biri olduğunu ancak partililerin artık Çaylıoğlu'nu hiç görmediğini söyledi. Yolun yapımı sırasındaki çalışmalara kendisinin de katıldığını ve taşları çekiçlerle kırarak yolu yaptıklarını belirten başka bir vatandaş da, "Bakanlar buraya hiç uğramıyor" dedi.
10 YILDA YOLUN 10 KİLOMETRESİ YAPILDI
Yapılan konuşmaların ardından ellerinde dövizler taşıyan ve çeşitli sloganlar atan kalabalık yaklaşık 1 kilometre yürüdükten sonra eylemi sona erdirdi. Kızılcapınar mevkisine gelen eylemcilerden bir grup ise burada da yolu keserek bir süre trafiğe kapattı. Grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
2004 yılında ilk ihalesi yapılarak iki ayrı müteahhide verilen Ereğli-Devrek Karayolu'nda şu ana kadar 4 müteahhit değişirken, yolun sadece 10 kilometrelik kısmı bitirilebildi. Ereğli-Devrek Yolu'ndaki çalışmaların ödenek gönderilmemesi nedeniyle yapılamadığı belirtildi. - ZONGULDAK