Haberler

Köylü Kadınların Tarhanası Gelir Kaynağı Oldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Demirci'nin Hoşcalar Mahallesinde kadınların kışa hazırlık için el birliğiyle ürettikleri tarhanaya, doğallığı ve lezzetiyle tanınırlığı artınca, ilgi de yoğunlaştı.

Demirci'nin Hoşcalar Mahallesinde kadınların kışa hazırlık için el birliğiyle ürettikleri tarhanaya, doğallığı ve lezzetiyle tanınırlığı artınca, ilgi de yoğunlaştı. Siparişleri karşılamakta zorlanan kadınlar, tarhanadan artık aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Orta Asya'dan itibaren Türklerin yiyecekleri kurutarak saklama geleneğinin bir ürünü olarak ortaya çıktığı bildirilen, bugün geniş bir coğrafyada lezzet ve şifa kaynağı olarak sofralarda yerini alan tarhana, Manisa'nın Demircili ilçesindeki kadınların da ev bütçelerine önemli katkı sağladıkları gelir kaynağı haline geldi.

Ekim ayının gelmesiyle Hoşcalar Mahallesindeki kadınlar, el birliğiyle lezzet ustalığına girişiyor.

Bahçelerinde yetişen kırmızı biberleri olgunluğuna göre seçerek hasadını yapan kadınlar, son kontrol elemelerini ve yıkamasını gerçekleştirdikten sonra biberleri tohumlarından ayırarak kazanda, odun ateşinde kaynatıyor. Fasülye, soğan ve nohut ilave edilerek dibi tutmaması için sürekli karıştırılılan biberleri yaklaşık 3 saatte beklenen kıvama ulaştıktan sonra süzerek hamurla karan kadınlar, güneşe kurumaya bırakıyor, birkaç gün sonra da ovarak elekten geçiriyor.

Mahallenin kadınlarının ortak çalışarak ürettikleri tarhana, pişirilmeye ve lezzetiyle sofralarda yerini almaya hazır hale geliyor. Biberlerin hasadından tarhana üretimine bu süreç Ekim ayı boyunca devam ediyor.

Mahallede yaşayan Gönül Doğruyol, AA muhabirine, kış aylarında sofralarının vazgeçilmez ürünü tarhananın üretim sürecinde de mahallelerindeki birlikte çalışma ve destek olma kültürünün önemli bir örneği olduğunu belirtti.

Mahalledeki kadınların ay boyunca bu üretim sürecinde birlikte çalıştıklarını ve sonunda ortaya çıkardıkları ürünü paylaştıklarını anlatan Doğruyol, şöyle konuştu:

"Lezzeti, soğuk algınlığına karşı koruyuculuğuyla bilinen tarhananın üretiminde doğal, katkısız ürünler kullanıyoruz. Annelerimizin, annelerinden öğrenerek bize anlattıkları şekilde, elle yoğurarak, odun ateşinde pişirerek hazırlıyoruz. Bu da tarhanamızın lezzetini ve mahallemiz dışında bilinirliğini artırdı. Hazırladığımız tarhanadan almak için tek tük gelen talepler, her geçen yıl artıyor. Bu yıl da çok sipariş aldık. Artık üretimimizi yalnız kendi ihtiyaçlarımızı gözeterek değil, gelen siparişleri de hesap ederek yapıyoruz. Yetiştirmekte zorlanıyoruz.".

Tarhananın kilogramını 15 liradan sattıklarını, gelen taleplere yetişmekte zorlandıklarını anlatan Doğruyol, her geçen yıl artan gelirleriyle de aile ekonomilerine katkı sağladıklarını vurguladı.

Mahalle Muhtarı Hasan Çakmak ise, tarhana yapımının yoğun emek istediğini, fakat kadınların bir araya gelerek el birliği gerçekleştirdikleri üretimin işleri çok kolaylaştırdığını belirtti. Çakmak hazırlanışı, lezzetiyle bilinen mahallelerinin tarhanasına her geçen yıl artan ilgiden de memnuniyet duyduklarını söyledi.

Muhtar Çakmak, başta İzmir birçok il ve ilçeden sipariş aldıklarını, geçen yıl 150 kilogram olan üretimi bu yıl 200 kilograma çıkarttıklarını söyledi.

Kaynak: AA / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title