Köye Göç Eden Üreticilere Belediyeden Destek - Samsun
Samsun Büyükşehir Belediyesi, şehirden kırsala göçü teşvik etmek amacıyla bir yılda tarım sektöründe 500'den fazla üreticiye 7 milyon lirayı aşkın destek sağladı.
İLYAS GÜN - Samsun Büyükşehir Belediyesi, şehirden kırsala göçü teşvik etmek amacıyla bir yılda tarım sektöründe 500'den fazla üreticiye 7 milyon lirayı aşkın destek sağladı.
Yeşilırmak ile Kızılırmak'ın denize döküldüğü Çarşamba ve Bafra'da geniş ve bereketli ovalara, Vezirköprü'de verimli arazilere sahip, 432 bin 718 hektarda tarım ve hayvancılık yapılabilen Samsun'da, Büyükşehir Belediyesi de üreticilere destek oluyor.
Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Hizmetleri Dairesi Başkanı Mehmet Akif Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentli nüfusun her geçen yıl arttığına dikkati çekti.
Tarımla uğraşanların gelirini artırarak kırsaldan şehre göçü önlemek, tersine göçü başlatmak istediklerini vurgulayan Özdemir, tarıma verilen desteğin şehre göçü engellediğini söyledi.
Bu kapsamda üreticileri doğrudan veya dolaylı olarak desteklediklerini anlatan Özdemir, şöyle konuştu:
"Hayvancılık sektöründe manda süt sağım ünitesi kurduk. Çiftçilerimize 200 saanen keçisi dağıttık. Yine üretime destek olmak için gübre dağıttık. Hububat üretiminde kaliteli tohumdan kaliteli ürün elde edilmesi için üreticilere buğday tohumu dağıtımı da yapıldı. Yine hayvancılık alanında yem bitkisi tohumu dağıtımı gerçekleştirdik. Ekonomik olarak çiftçilerin girdisini artırmak için yeni ve değişik tarım uygulamalarını üreticilere kazandırıyoruz. Bu desteklerden 500'den fazla üretici yararlandı."
Desteklemelerden faydalanmak isteyen vatandaşların köyde oturmayı taahhüt etmesi gerektiğine işaret eden Özdemir, özellikle genç çiftçilere katkı sağladıklarını, onların geçimini kolaylaştırarak kırsalda yaşamasına destek olduklarını bildirdi.
Belediye olarak verdikleri desteklerle "tarımın can suyu" olduklarını dile getiren Özdemir, "Bu yıl sadece belediye olarak üreticiye 5 milyon 59 bin lira destek verdik. Sulama projesi kapsamında DOKAP ile 2 milyon 250 bin liralık proje yaptık. Bölgede kesme çiçekçilik, şeftali, çilek, kuşburnu, enginar, domates, mantar, kivi ve ceviz gibi ürünlerin üretimini artırmayı amaçlıyoruz." dedi.
"Bize önemli bir gelir kapısı oldu"
Çiçek üreticisi Hanife Aydın da Büyükşehir Belediyesinin kendilerine fide desteği verdiğini belirterek, "Fideleri 1 dönüm araziye diktim. Fide kalitesi yüksek olduğu için 5 dönümde yapacağım üretimden elde edebileceğim ürün aldım. Vazo ömrü uzun olduğundan tanesini 2 liradan satıyoruz. Bu da bize önemli bir gelir kapısı oldu." ifadelerini kullandı.
Kentte yaşarken köye dönme kararı alan Bayram Sözen ise şehirde farklı işlerde çalıştıktan sonra manda sütü üretimine başlamaya karar verdiğini anlattı.
Sözen, "150 mandayla süt üretimine başladım ancak elle sağıyordum. Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle süt soğutma tankı ve sağım makinesi aldım. Sütün litresini 3 liradan satıyoruz." diye konuştu.