Köy Öğretmeni Deneyimlerini Dubai'de Meslektaşlarına Anlattı
Varkey Gems Vakfı Küresel Öğretmen Ödülü Komitesi'nin 2014'te seçtiği "dünyada en iyi 50 öğretmen" arasında yer alan Dilek Livaneli, Dubai'de yapılan Dünya Eğitim Sempozyumu'na katıldı.
Varkey Gems Vakfı Küresel Öğretmen Ödülü Komitesi'nin 2014'te seçtiği "dünyada en iyi 50 öğretmen" arasında yer alan Dilek Livaneli, Dubai'de yapılan Dünya Eğitim Sempozyumu'na katıldı.
Samsun'un Çarşamba ilçesine 15 kilometre uzaklıktaki Kumköy İlkokulu'nda birleştirilmiş sınıfta 7 yıldır öğretmenlik yapan Livaneli, köy okullarının iç ve dış donanımının yenilenmesi, köyde eğitim gören öğrencilerin akademik ve sosyal yaşantılarının çeşitlendirilip geliştirilmesi, köy kadınlarının okuma yazma eğitimleri, kültür ve sanatla tanıştırılması ve kadınların meslek edinmelerine yönelik projeler geliştirdi.
Yaptığı çalışmalar dolayısıyla 2012 yılında "Yılın Mesleğinde Fark Yaratan Öğretmeni", 2013 yılında "eğitim alanında en idealist kadın" ödülünün ardından 2014 yılında da Varkey Gems Vakfı'nın düzenlediği Küresel Öğretmen Ödülleri yarışmasında dünyanın en iyi 50 öğretmeni arasına giren Livaneli, seçilen 50 öğretmenle Dubai'de düzenlenen "Dünya Eğitim Sempozyumu"na katılarak görüşlerini dile getirdi.
Livaneli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, platformun dünyada öğretmenin önemini vurgulamayı amaçladığını söyledi. Yarışmada 127 ülkeden 5 bin aday arasından Türkiye'yi temsilen 50 kişi arasına kalmasının onur verici olduğunu dile getiren Livaneli, "Dubai'deki Dünya Eğitim Sempozyumu'na Türkiye'yi temsilen gittim. Küçücük birleştirilmiş sınıflı bir köy okulu öğretmeniyim. Bu benim ufkumu çok fazla açtı. Hem gurur duymamı hem de birçok ülkeden meslektaşlarımla tanışmamı, kaynaşmamı, mesleki paylaşımlarda bulunmamı sağladı." dedi.
Dünya Eğitim Sempozyumu'nda eğitimin önemi ve bunun öğretmen eliyle olduğunun vurgulandığını bildiren Livaneli, şöyle devam etti:
"Öğretmenlerin bu konuda ne kadar çaba sarf ettiği, rol modelleri ön plana çıkararak, özellikle bütün ülkelerde öğretmenin itibarını yükseltmek adına harekete geçilmesi fikrine vardık. Pisa sonuçlarından tutun da akademik ve sosyal anlamda beyin göçlerine kadar eğitimin her alanında konuşmalar yapıldı. Ülkelerin eğitim sistemini tek tek ayrıntılı incelemektense ortak bir ana fikir ortak bir eğitim modeli üzerinde konuşuldu. Öğretmenler bir araya geldiğinde bütün dünyayı değiştirebilecek güce sahip oluyorlar. Dolayısıyla ortak çok fazla paydamız vardı. Bu anlamda onlarla buluşmaktan çok büyük bir haz aldım. Artık hangi ülkeye gidersem gideyim orada tanıdığım bir öğretmen arkadaşım var. Bu benim vizyonumu çok fazla genişletti."
Farklı ülkelerin farklı eğitim modelleri bulunduğuna dikkati çeken Livaneli, birbirinden çok farklı öğretmen hikayeleriyle karşılaştığını kaydetti. Dubai'deki sempozyuma katılan öğretmenlerin "eğitim elçisi" seçildiğini vurgulayan Livaneli, eğitim sisteminde dünya vatandaşlığının önemine değinildiğini, dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin insanı insan olduğu için kabullenme, eğitme kavramı üzerinde durulduğunu anlattı.
Esnek sınıf modelini uyguluyor
Livaneli, öğretmenin kültürü yakından tanıdığını, ihtiyaçları belirlediğinin altını çizerek, "Bu, öğretmeye çok büyük güç sağlıyor. Dolayısıyla hem öğrenciler hem aileleri, onları önemsediğinizi gördükleri zaman size daha çok sahip çıkıyorlar. Daha çok destek olup yaptığınız projelerinizin arkasında daha çok duruyorlar. Üretim odaklı bir eğitim modeli aslında bu. Ben de başarılı olduğumuza inanıyorum. 'Samsun'un küçücük bir köyünde yapıldıysa neden Türkiye'de farklı köylerde farklı bölgelerde de bu uygulamalar yapılamasın' diye düşündüğüm oluyor. Bana göre kalkınma köyden başlar." ifadelerini kullandı.
Herkesin öğrenci merkezli eğitimi önemsediğini, kendisinin ise birleştirilmiş sınıfın avantajları ve olumlu yönleriyle ilgili çalışmalarını geliştirdiğine işaret eden Livaneli, "Birleştirilmiş sınıfta lider ruhlu öğrenciler yetiştirmek çok daha kolaylaşıyor. Öğrencilerin kapasitesini artırmak adına birleştirilmiş sınıf modelinde alt sınıfların üst sınıf öğrencilerden aldıkları kazanımlar bulunuyor. Ayrıca üst sınıfların alt sınıfları dinlerken doğal bir genel tekrar yaşadığına şahit oluyorsunuz. Benim en çok savunduğum, okulumda uyguladığım esnek sınıf modeli. Esnek sınıfta öğrenciler, kendi kararlarını kendileri verir, sınıfın düzeni bile öğrencilerin isteğine göre oluşur. Bu anlamda daha kolay başarılı olma şansınız var." değerlendirmesinde bulundu.