Köy Öğrencilerinden Şiddetsiz Çevre Duyarlılığı
Çevre duyarlılığı nedeniyle başlayan Gezi Parkı olayları günlerdir devam ederken, Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Budaklı Köyü İlköğretim Okulu öğrencileri şiddet kullanmadan çevre duyarlılıklarını açtıkları sergiyle gösterdi.
Çevre duyarlılığı nedeniyle başlayan Gezi Parkı olayları günlerdir devam ederken, Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Budaklı Köyü İlköğretim Okulu öğrencileri şiddet kullanmadan çevre duyarlılıklarını açtıkları sergiyle gösterdi.
Öğrenciler doğadaki çöpleri toplayarak 'Biz Çöp Değiliz' geri dönüşüm sergisinde atık maddelerden yaptıkları ürünleri sergiledi. Serbest etkinlik derslerinde
üç sene çalışarak bu ürünleri yapan dördüncü sınıf öğrencileri, öğretmenleriyle birlikte Midyat'ta sergi açtı. Ekolojik dengeyi sağlamak, bunu öğrencilerin hayat biçimi haline getirmek, aşırı tüketim alışkanlıklarından ziyade hangi eşya nasıl dönüştürülebilir, kendi yararlı hale nasıl getirilir, çöpten nasıl kurtulunur bilincini öğrencilere aşılamak amacıyla açılan sergide öğrenciler tarafından çöpün nasıl dönüştürülerek yararlı hale getirilebileceği
değişik çalışmalarla katılımcılara anlatıldı. Portakal ve limon kabuklarından yapılan mumluk, ayakkabı ve kutulardan yapılan saksı, atık iplerden yapılan ponponlar, atık şişeden yapılan vazolar, atık elbiselerden yapılan oyuncak bebekler gibi çalışmaların olduğu sergide çöp olarak tabir edilen bir çok eşya öğrenciler tarafından dönüştürülerek kullanışlı bir madde haline getirildi.
Öğretmen Latife Rında Şahin, öğrencilerin çevreye duyarlı olması ve aşırı tüketim toplumunun alışkanlıklarından uzak durmasını amaçladıklarını ve doğa sevgisinin diğer sevgilerin başı olduğunu dile getirdi. Öğretmen Latife Rında Şahin, 24 öğrencisi olduğunu belirterek şunları söyledi: "Üç yıldır beraberiz çocuklarla. Başından beri çocuklara ben doğayı, dönüşümü çeşitli aşamalarla öğrettim. En son noktası artık eline alabileceği her objeyi 'ben bununla ne yapabilirim?' sorusuyla çocukların dönüşüm çalışmaları oldu bir şekilde. Genel anlamda hayatın bir felsefesi haline getirmesini amaçladım. Yani bunu yapan bir insan hiçbir şeye zarar vermez. Etrafını korur. İnsan sevgisiyle dolar. Doğa sevgisi olmadan zaten diğer sevgilerin doğabileceğini düşünmüyorum. Temel amaç buydu. Ekolojik dengeyi sağlamak elindekileri değerlendirmeyi öğrenmek ve aşırı tüketim toplumunun o alışkanlıklarından uzak tutmak. Üretim, bizim sihirli kelimemiz buydu. Bu çalışmaların büyük kısmını onlar tamamladı"
Dördüncü sınıf öğrencisi Fetullah Aydın, öğretmenlerinin istediği her şeyi doğadan topladıklarını belirterek "Çaydanlıktan çiçek yaptık. Ayakkabıdan çiçek yaptık" diye konuştu.
Hayalle yola çıktıklarını ve bir süre sonra yorulup kaçmayı düşündüklerini, ama çaba harcayarak devam ettiklerini belirten dördüncü sınıf öğrencisi Sedef Alptekin, önce bir hayallerinin olduğunu ve bunu öğretmenleri ile paylaştıklarını söyledi. Alptekin, bu hayali
öğretmen ve müdürlerine anlattıklarınıbelirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Müdürümüz bize bir oda verdi. Odayı temizledik. Bir hafta onunla uğraştık ondan sonra atölyeye dönüştü. Bulduğumuz malzemeleri getirdik. Ondan sonra müdürümüz de bize yardım etti. Öğretmenler para toplayarak bize destek verdi. Çabaladık sonra bu şeyleri çıkardık. Bu tarz eşyaları yaptık. Dünya çöp değil, her şey çöp değil, elimizdekeleri çöp kutularına atmamalıyız."
Öğrencilerin zamanla hazır oyuncaklar, Çin malı zararlı plastik oyuncaklar yerine çamurdan taştan kendi yaptıkları oyuncakları daha çok kullandıklarını gördüğünü söyleyen Zeki Şahin ise sözlerine şöyle devam etti: "Geri dönüşüm ile ilgili malzemeleri özellikle çocukların kendi ihtiyaçlarını üretmesi gerekir diye düşündük. Köy okulu olduğumuz için maddi imkanlarımız eksikti. Bir şehirdeki okul gibi ya da bir kolej gibi maddi imkanlarımız yoktu. Biz de olabildiği kadar elimizdeki imkanı kullandık. Temel amacımız, bir çöpe dönüşen dünyamızı temizlemek ve çevre bilinci uyandırmaktır." - MARDİN