Köy Enstitüleri Destanı 76. Yılında Foça'da anıldı…
Köy Enstitüleri'nin 76. Kuruluş Yıldönümü, 'Nisan Yağmurları Üzerine Çeşitlemeler' ismiyle Foça'da düzenlenen etkinlikte anıldı.
Emekli Öğretmen Yılmaz Mızrak'ın tasarlayıp yönettiği, Prof. Dr. Kemal Kocabaş, Ataol Behramoğlu, Hidayet Karakuş, Prof. Dr. Ayfer Kocabaş, YKKED Mandolin Topluluğu ve ADD Foça Şubesi Ses Korosu'nun katkılarıyla gerçekleşen program; Foça Belediyesi, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği ve Atatürkçü Düşünce Derneği Foça Şubesi tarafından düzenlendi.
Yıldönümü anma programında, Köy Enstitüleri'ndeki yurtseverliği anlatan şiirler, türküler, solo şiirler ve marşlar birbirine eklenerek sunuldu. Mehmet Cengiz Göral'ın 'Memleket Sevgisi' şiiri ile başlayan programda; Atilla İlhan, Nazım Hikmet, Ceyhun Atuf Kansu, Mehmet Başaran, Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Cahit Külebi ve Can Yücel şiirlerinden bölümler seslendirildi. Ataol Behramoğlu 'Tonguç'un çocuklarına selam' ve Hidayet Karakuş 'Karanlığa giden yolda' isimli şiirlerini kendileri seslendirdi. Feridun Sertkaya, 'ağır zeybek' oynadı.
Atatürkçü Düşünce Derneği Foça Şubesi Başkanı Deniz Ararat ve Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ etkinliğin açılış konuşmalarını yaptı.
'Köy Enstitüleri'nin kapatılması, Cumhuriyetimizin kesilmiş şah damarıdır' diyerek sözlerine başlayan Atatürkçü Düşünce Derneği Foça Şubesi Başkanı Deniz Ararat, "Binlerce gelecek ve özlem hayali, bu kurumlarla birlikte tarihe gömülmüştür. Kaybedilen, yerine bir başkasının konulabileceği basit bir eğitim sistemi değildir. Kaybedilen, dik durmasını öğrenmiş Anadolu İnsanı'dır' dedi.
Köy Enstitüleri'nin mükemmel bir eğitim ve akademisyenlik modeli olduğunu belirten Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, "Köy Enstitüleri, Cumhuriyetin değerlerini savunabilecek neferler yetiştirmiştir. Geçmişe özlemi beraber anmak için buradayız. Eğitimin ne kadar önemli olduğunu buradan haykırmak zorundayız. Ülkemizin içinde bulunduğu bu zor dönemde bir arada olmalıyız. Birlik olmalıyız. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün deyişiyle, 'Bir şahsın memnun ve mutlu olabilmesi için lazım gelen şey, yalnızca kendisi için değil, kendisinden sonra gelecek kuşaklar için de çalışmasıdır!' Köy Enstitüleri'nin kurucuları, Hasan Ali Yücel, İsmail Hakkı Tonguç'u, Foçalı Ferit Oğuz Bayır'ı ve Köy Enstitüleri emekçilerini saygıyla ve rahmetle anıyorum. Bu programın gerçekleşmesinde emeği geçen başta Yılmaz Mızrak olmak üzere tüm çok değerli katılımcılarımıza ve sanatçılarımıza teşekkürlerimi, şükranlarımı sunuyorum. Güzel bir etkinlik geçmesi dileğiyle, hepinizi saygıyla selamlıyorum" dedi.
Köy Enstitüleri konusunda bilgilendirici sunum yapan, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş; "Köy Enstitüleri hepimizi birleştiren bir kültür, bir değer, bir armağandır. Mustafa Kemal gibi, Nazım Hikmet gibi, Deniz Gezmiş gibi. Hepimizin ortaklaştığı bir değerdir. Kuruluşlarının 76. Yılı, tamamen kapatılışlarının 52. Yılında, eğer hala Köy Enstitüleri'ni konuşuyorsak, demek ki bu ülkede işler iyiye gitmiyor. Köy Enstitüleri, halk çocuklarının hayata geçirdikleri bir destan… Ve İsmail Hakkı Tonguç'u dünya pedagoji ansiklopedisine koyan, çok büyük bir kazanımın adıdır… Aydınlık ve Demokratik bir Türkiye tutkusu ile hareket eden ve Cumhuriyet ve İnsan olma değerlerini ön plana çıkaran Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'i, Kurucu ve Uygulayıcı İsmail Hakkı Tonguç'u ve tüm Köy Enstitüleri emekçilerini saygıyla selamlayalım. Foçalı Ferit Oğuz Bayır'ı da sevgiyle, saygıyla analım… Korkuları yendiğimiz demokratik ve aydınlık bir Türkiye dileğiyle, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum" dedi.
Köy Enstitüleri'nin 76. Kuruluş Yıldönümü anma programı, Köy Enstitüleri ile özdeşleşen 'Ziraat Marşı'nın seslendirilmesinin ardından sona erdi.