Köy Enstitüleri 73 Yaşında
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Köy Enstitülerinin kuruluşunun 73. Yıldönümü nedeniyle "Işık Sönmedi, Köy Enstitüleri 73 yaşında" konulu bir panel ve sergi düzenledi.
"Işık sönmedi"
Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği işbirliğiyle Kütüphaneler Şube Müdürlüğü tarafından Kent Kütüphanesi bahçesinde gerçekleştirilen panele Dernek Başkanı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Kocabaş, İçişleri Eski Bakanı Hasan Fehmi Güneş, Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Serdar Kızık, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi ve Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Yakup Kepenek ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seçil Karal Akgün konuşmacı olarak katıldı. Program Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği 'Mandolin' müzik topluluğunun söylediği köy enstitüleri ve kahramanlık türküleri ile başladı. Etkinliğin açılış konuşmasını İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Danışmanı Muzaffer Tunçağ gerçekleştirdi. Moderatör Prof. Dr. Kemal Kocabaş ise paneli "Büyükşehir Belediyesi'ndeki dostlarımız Köy Enstitüleri için 'Işık sönmedi' demişler. Işık sönseydi burada olmayacaktık. O hala sönmedi. Sönmeyecek. Buradan da sönmeyeceğine inançla ayrılacağız" sözleriyle açtı. Kocabaş, "Kuruluşunun 73. Yılında hala Köy Enstitülerini konuşuyorsak, kapatılmalarından 59 yılından sonra konuşuluyorsa, demek ki Türkiye'de işler iyi gitmiyor. Türkiye demek ki, Köy Enstitülerini aşamamış" dedi.
Sönmeyecek izler bıraktı
Prof. Dr. Seçil Karal Akgün konuşmasında, Köy Enstitülerinin tarihin çok önemli bir sayfası olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: "73 yıl sonra bile anmak istiyoruz. Eğer bugüne kadar eğitim sorunun çözmüş olsaydık, köy enstitülerini konuşuyor olmayacaktık. Ama bu çözümlenemedi. O dönemde bir çözüm olsun diye başlatılmış bir güzel hamle. Çok kısa ömürlü oldu. Saman alevi gibi birden parladı söndü ama arkasında sönmeyecek izler bıraktı" dedi.
Gazeteci Serdar Kızık ise panelde, babasının vefatından bir gün önce kendilerine yazdığı mektuptan bir bölümü okudu: "Ailemin bireylerine miras olarak menkul ve gayrimenkul olarak hiçbir şey bırakamadım. Ama onlara bıraktığım en büyük miras, laik Cumhuriyetin temel ilkelerini, Kemalizmin prensiplerini bir yaşam felsefesi olarak kabul etmeleridir."
Prof. Dr. Yakup Kepenek konuşmasında, Köy Enstitülerinin neden kapatıldığına vurgu yaparken, Hasan Fehmi Güneş ise özetle şunları söyledi:
"Bu önemli etkinlik, Köy Enstitülü ruhunun, direncinin, inadının devam etmekte olduğunun işaretidir. Siz kapattınız mı ? Hayır devam ediyor. Kapatmanıza rağmen, biz devam ediyoruz. Bir tek okulumuz yok. Köy Enstitümüzde düşündüğümüz, kutsadığımız, bayrak olarak taşıdığımız bütün düşüncelerimizi taşıyoruz, meydanlarda söylüyoruz, onları halkımızla paylaşıyoruz ve yürüyoruz."