Haberler

Kötü Anıları EMDR ile Silmek Mümkün!

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Psikolojik danışman Cem Kaya'ya EMDR tedavisi ve bu tedavi hakkında en çok merak edilenleri, anlattı.

EMDR - Göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme

EMDR, Türkiye'de yeni yeni uygulanmaya başlanmasına rağmen, dünyada 1987 yılından beri uygulanan ve Dr. Francine Shapiro tarafından geliştirilen bir terapi tekniğidir. Bu teknikte göz hareketlerinden faydalanılarak travmatik hatıraların veya acı verici anıların, danışan üzerindeki olumsuz etkilerinin silinmesi veya değiştirilmesi amaçlanır. 8 aşamadan oluşan bu teknik sayesinde, danışman ve danışanın ortak işbirliği ve göz hareketlerinin yardımı ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilebildiği görülmüştür.

Uzmanımız psikolojik danışman Cem Kaya'ya EMDR'nin hangi rahatsızlıklar için kullanılabileceğini sorduğumuzda şu cevabı aldık: "EMDR terapisi güncel problemlerle çok fazla ilgilenmez; daha çok güncel problemlerin temelinde yatan geçmişte yaşanmış olan birtakım travmatik olaylarla ilgilenir. Bu yüzden çok genel bir ilgi yelpazesi mevcuttur. Öncelikli olarak travma sonrası stres bozukluklarında, kaygı ve anksiyete bozukluklarında etkilidir. Depresyon, panik atak, fobiler ve tiklerde de yaygın bir şekilde uygulanır. Örneğin uçak fobisi, kedi fobisi ya da sivri cisim fobisi gibi bir çok fobide etkilidir. Genel olarak sadece sorunlarla ilgili olarak değil, performansı arttırmak için de kullanılabilen bir teknik olması açısından avantajlıdır."

Panik atak ve stres bozukluklarına son!

EMDR'nin en çok hangi rahatsızlıklar üzerinde etkili olduğunu ve bu yöntemle kesin bir tedavi sağlanıp sağlanılamadığını uzmanımıza sorduğumuzda, bu yöntemin bilhassa depresyon, anksiyete bozuklukları, panik atak ve fobilerde etkili olduğu cevabını aldık. Bunların haricinde EMDR tekniğinin duygusal gerilimi çözerek alkol, sigara ve madde bağımlılıklarını bile ortadan kaldırmada etkili olabileceği yanıtını aldık. Özellikle de panik atak ve sosyal fobi gibi şikayetlerde kesin sonuçlar elde edildiğini öğrendik.

Seans sayısı kişiye ve yaşanan travmalara bağlı olarak değişiyor!

Travmalar genellikle duygularla ilişkilendirilerek depolanır. Örneğin kişi çocukluğunda öğretmeni tarafından azarlandığında kendine göre bir travma yaşayarak "değersizlik" duygusu geliştirebilir. Yetişkin bir birey olduğundaysa biri tarafından azarlandığında, bu durum kişinin bilinçaltındaki çok daha önceden yaşamış olduğu eski travmaları ve bunların duygularını çağrıştırır. Kişi kendini benzer şekilde "değersiz" hissedebilir ve bundan dolayı acı çeker. Ancak tüm bu işlemlerin hepsi beyinde olmasına rağmen, kişi olayları mevcut gerçekliği olarak kabul ettiği için, kendini çaresiz hissedebilir.

EMDR seanslarına başlanmadan önce danışman, kişinin mevcut problemlerini ve hatırlıyorsa travmatik anılarını tespit eder. Mevcut problemlerin yarattığı duygulardan yola çıkılarak eski travmaların hatırlanması yoluna gidilir. Daha sonra eski anıların eşleştiği olumsuz duygular yerine olumlu olan yeni duygular yerleştirilir ve işlenir. Bu sayede geçmiş yaşantının kendisi değişmese ya da unutulmasa bile, kişinin üzerinde yarattığı olumsuz ve acı verici duygular ortadan kaldırılır. Tedavinin süreci ise hastaya bağlı olarak değişebilir. Örneğin 5 travmatik anı tespit edilmişse 8 seans; 10 travmatik anı tespit edilmişse 12 seans gibi bir süre yeterli olabilir.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close