Haberler
Kahramanmaraş'ta 4.1 şiddetinde deprem

6 Şubat depremlerinde ağır kayıplar veren ilimiz bir kez daha sallandı

Halep'te taarruz başlatan Esed karşıtı Heyet Tahrir Şam 32 bölgeyi ele geçirdi

Rejim karşıtı grup 32 bölgeyi ele geçirdi, 10 bin sivil evlerini terk etti

Kreş tartışmaları sorulunca İmamoğlu fena patladı: Cami yaptım imam vermediler

"Cami yaptım imam vermediler, karakol yaptım ortada polis yok"

Türkiye'yi sarsan 'sahte dolar skandalı' büyüyor

Piyasaları altüst eden olayda detaylar ortaya çıktı

Kosgep Baka Girişimcilİk Eğitim Protokolü

Kosgep Baka Girişimcilİk Eğitim Protokolü
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KOSGEB ile Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) arasında 'KOSGEB ve BAKA İşbirliği ile Yapılacak Olan Girişimcilik Destek Programı' protokolü imzalandı.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) arasında 'KOSGEB ve BAKA İşbirliği ile Yapılacak Olan Girişimcilik Destek Programı' protokolü imzalandı. İstihdamın korunması, arttırılması geliştirilmesi ve işsizliğin azaltılmasına yardımcı olmak amacıyla Burdur ve Isparta'da gerçekleştirilecek 'Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Programları' eğitiminin ardından iş planlarıyla 27 bin lirası hibe ve 70 bini de '0' faizli 2 yılı ödemesiz 4 yıl vadeli kredi desteğiyle toplamda 97 bin TL destek veriliyor.

BAKA ile KOSGEP arasında 'Ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması', 'başarılı ve sürdürülebilir işletmelerin kurulması', 'girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması', 'İş Geliştirme Merkezlerinin kurulması ile girişimciliğin geliştirilmesi', 'istihdamın artırılması' ve 'yerel dinamiklere dayalı girişimciliğin desteklenmesi' ana amaçlarıyla protokol hazırlandı. Protokolü KOSGEP Isparta Hizmet Müdürü Yurdun Yıldırım ile BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin imzaladı.

BAKA Isparta Merkezi'nde KOSGEP uzmanları ile BAKA Koordinasyon Birim Başkanı Süleyman Keloğlu'nun da hazır bulunduğu imza töreninde, KOSGEP Isparta Hizmet Müdürü Yurdun Yıldırım, bölgede 'girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirtti. Bu kapsamda tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla, meslek odalarıyla KOSGEP'in işbirliği yaptığını belirten Yıldırım, "Bu kapsamda da BAKA ile de işbirliği yapıyoruz. Bu protokolümüz girişimcilik kültürünü geliştirmek ve yeni girişimciler yetiştirmeyi hedefliyor. KOSGEP yeni girişimci desteği adı altında 97 bin TL'ye kadar destek veriyor. 27 bin lirası hibe. 70 bin lirası geri dönüşümlü, 2 yıl ödemesiz 2 yılda da 8 taksitte faizsiz olarak geri ödüyor.

Bu desteği alabilmesi için de adayların girişimcilik eğitimine katılması gerekiyor. Resmi kuruluşunu yaptıktan sonra iş planıyla bize başvuruyor ve yapılabilir bulunursa destek kararı alınıyor. Önce girişimcilik eğitimine katılıyor, işini kurmak üzere başvuru yapıyor ve iş planına göre desteklerimiz veriliyor. Isparta ve Burdur'da girişimciliği artırmayı hedefliyoruz. Kaliteli eğitimlerden yetişenler nitelikli donanımla bilinçli girişimler yapıyor" diye konuştu.

GİRİŞİMCİLİK KÜLTÜRÜNÜ ARTIRACAK

KOSGEP'in de BAKA'nın da genel amacının bölgenin özellikle ekonomik yönden kalkınmasını sağlamak olduğunu belirten BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin de, "Buna yönelik her türlü çalışmayı destekliyoruz. KOSGEP yatırımcılara büyük destekler veriyor, BAKA da veriyor. BAKA'nın ilave olarak yatırım destek faaliyetlerimiz var. Mesela otel yatırımının kazandırılması. Kredi verme şeklinde değil değişik boyutlarını takip ettik yatırımın" dedi. Girişimcilik kültürünün önemine dikkat çeken Tuncay Engin, şöyle devam etti:

"Isparta ve Burdur'da en önemli sorun ekonomik anlamda girişimcilik kültürünün azlığı. Girişimcilik kültürü zayıf, çekingenlik var, ne yapacağını bilememe var. Güven eksikliği var. Bunu aşmanın yollarından biri de girişimcilik eğitimleri. Girişimcilik eğitimleri, proje hazırlama eğitimleri yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Bu tür eğitimlerle kendine güven geliyor. AB projeleri, KOSGEP veya BAKA'ya proje yapabilirim diyorlar. Eğitimlerimizi artırmalıyız. Bunlardan biri girişimcilik destek programı. Genç girişimci aktif elinde bir şey yok.

Böyle kaynak eğitime başlayacak. 3 haftalık ciddi bir eğitimin bitiminde yeni girişimci desteği kapsamında işletme kuruluşu için 5 bin TL destek alacak. Kuruluş makine tesisat ofis donanımı için 10 bin ve işletme giderleri desteği olarak da 12 bin TL geri dönüşümsüz toplam 27 bin TL alacak. Sıfır faizli 70 bin TL de kredi de kullanabilecek. Eğitim, Burdur ve Isparta'da yapılacak. Talep olursa tekrarlarız. BAKA olarak eğitim giderlerini karşılayacağız."

26 Mart'ta başlaması planlanan ve 60 saatlik 3 hafta sürecek istihdamın korunması, arttırılması geliştirilmesi ve işsizliğin azaltılmasına yardımcı olmak amacıyla gerçekleştirilecek Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Programları'na başvurular BAKA'ya yapılacak. Talep olursa eğitimler tekrarlanacak.

VERİLECEK HİBE VE KREDİ DESTEKLERİ

KOSGEP'İN yeni girişimcilere yönelik destekleri şöyle:

1- Geri ödemesiz destek:

a- İşletme Kuruluş Desteği: Geri ödemesiz desteğin üst limiti; İşletme kuruluş giderleri (sicil kaydı, oda kaydı, kuruluşa ilişkin noter masrafları, zorunlu izin ve ruhsat giderleri) için 3 bin TL. İşletme kurulmadan önce girişimcinin belgelendirmesi kaydı ile, iş kurmaya yönelik olarak aldığı teknik, hukuki, mali, iş planı, etüd, fizibilite çalışması için danışmanlık giderleri için 2 bin TL olmak üzere toplam 5 bin TL.

b - Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat Ve Ofis Donanım Desteği: Desteğin başlangıç tarihinden itibaren 12 ay içinde satın alınacak makine, teçhizat ve ofis donanımları için geri ödemesiz olarak verilen bu desteğin üst limiti 10 bin TL'dir.

c- İşletme Giderleri Desteği: Desteğin başlangıç tarihinden itibaren 24 ay içinde gerçekleşen işletme giderlerine yönelik geri ödemesiz olarak verilen desteğin üst limiti her ay için bin TL olmak üzere toplam 12 bin TL'dir. İşletme gideri olarak 'personel net ücretleri (asgari geçim indirimi net ücrete dahil edilmez) ile elektrik, su, ısıtma, telekomünikasyon, işyerinde ürün/hizmet üretim amaçlı kullanılan makinelere ait yakıt giderleri kabul ediliyor.

2- Geri ödemeli '0' faizli kredi desteği:

İlk 2 yılda satın alınacak, makine ve teçhizat için teminat karşılığı geri ödemeli olarak verilen desteğin üst limiti 70 bin TL. '0' faizli kredinin 24 ay ödemesiz olmak üzere, 3'er aylık dönemler halinde 8 eşit taksitte 2 yılda ödeneceğini, destekte faiz ve komisyon uygulanması yapılmayacak.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title