Haberler

Kosgeb'deki Fetö Yapılanması Davası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığındaki (KOSGEB) Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yapılanmasına yönelik, aralarında kurumun eski başkanı Mustafa Kaplan ile yöneticilerin de bulunduğu 38 sanığın yargılandığı davada ara kararını açıklayan mahkeme, 6...

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığındaki (KOSGEB) Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yapılanmasına yönelik, aralarında kurumun eski başkanı Mustafa Kaplan ile yöneticilerin de bulunduğu 38 sanığın yargılandığı davada ara kararını açıklayan mahkeme, 6 sanığı tahliye etti.

Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.

Duruşmada tanık olarak dinlenen KOSGEB çalışanı Ethem Turgay Şendur, soruşturma aşamasındaki ifadesini tekrarladı ve örgüt mensubu olarak bildiği bazı sanıkların adını verdi. Kurumun eski OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü Mehmet Tezyetiş'in "Yükselmek istiyorsan bizimle çalış" telkiniyle örgüt tarafından düzenlenen bazı toplantılara katıldığını ifade eden Şendur, örgütle irtibatını kopardıktan sonra Bilgi İşlem Dairesindeki görevinden alındığını ve kendisine mobbing uygulandığını anlattı.

Örgüt toplantılarında "atama ekibi" oluşturularak, kurum içi atamalara ilişkin görüşmeler yapıldığına şahit olduğunu belirten Şendur, kurumda örgüte yakın kişilerin korunup hızla önemli görevlere getirildiğini söyledi.

Şendur, kurumun bilgi işlem altyapısını kuran Net Solutions adlı şirketin faaliyetlerine ilişkin de bilgi verdi.

KOSGEB çalışanları Huriye Özşahin ve İhsan Özen'in tanıklığının ardından sanıklardan Recep Özçevik'in avukatının tanık olarak dinlenmesini istediği Mehmet Zahit Çakmak ile Ali Özkan, Özçevik'in Hayrat Vakfı üyesi olduğunu, FETÖ ile bir irtibatının bulunmadığını öne sürdü.

Tahliye istediler

Tanık beyanlarına karşı diyecekleri ve talepleri sorulan sanıklardan Seher Yılmaz, 1 yıldır tutuklu bulunduğunu, kendisi ve çocuklarının mağdur olduğunu belirterek, tahliye istedi.

Mustafa Koca da FETÖ mensubu olmadığını, hakkıyla atanıp görevde yükseldiğini söyledi. "ByLock" kullanmadığını öne süren Koca, tahliye talebinde bulundu.

Sanıklardan Selahattin Kaya, örgütün üst düzey yöneticileriyle mesajlaştığı iddiasını reddetti. Kaya, mesajlaştığı kişilerle iş ilişkisi bulunduğunu öne sürdü.

Abdullah Cemil Uğurlu da örgüt adına para topladığı yönündeki iddianın gerçek olmadığını savundu.

Eski KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ise hakkındaki şikayetçi beyanlarının çelişkiler içerdiğini ve kendisine husumet besleyen kişilerce verildiğini öne sürdü.

KOSGEB'de 1997'de uzman yardımcısı olarak işe başladığını ifade eden Kaplan, "Hiçbir yasa dışı örgütün üyesi ya da sempatizanı olmadım. KOSGEB'in en uzun süreli başkanlığını yapan kişi benim. Üç bakan ile çalıştım. Hayatım boyunca devletimin ve milletimin yanında yer aldım. Kamu görevinde bulunduğum 18 yıl boyunca disiplin cezası dahi almadım. Şahsi para hareketlerimin örgüt üyeliğine delil olarak gösterilmesini hayretle karşılıyorum." diyerek FETÖ üyeliği suçlamasını kabul etmediğini söyledi ve tahliye istedi.

Diğer sanıklar da beraat ve mal varlıkları üzerindeki tedbirin kaldırılması talebinde bulundu.

Sanık beyanlarının ardından görüşü sorulan savcı, sanıklardan Selahattin Kaya, Abdullah Cemil Uğurlu, Mustafa Koca, Yusuf İskender, Seher Yılmaz ve Ayhan Çarlıoğlu'nun tahliyesini istedi.

Kısa bir değerlendirmenin ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, savcının görüşü doğrultusunda 6 sanığın tahliyesine hükmetti. Diğer talepleri reddeden heyet, duruşmayı 16 Kasım'a bıraktı.

İddianame

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca 2014'te başlatılan soruşturma neticesinde 38 şüpheli hakkında "FETÖ üyesi olmak" suçlamasıyla iddianame hazırlanmıştı.

İddianamede, aralarında eski KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ve eşinin de bulunduğu şüpheliler hakkında FETÖ adına himmet toplamak, FETÖ üyelerinin usulsüz şekilde işe alımı ve terfilerde öncelik tanınması suçlamaları yer alıyor.

Şüphelilerden 15'inin FETÖ'nün haberleşme programı "ByLock" kullanıcısı olduğu belirtilen iddianamede, tüm şüphelilerin "FETÖ üyesi olmak" suçlamasıyla 15 yıla kadar cezalandırılması talep ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel
Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Eski bakan da duruşma salonunda

Bebek katilleri hesap veriyor! Salonda sürpriz bir isim var

400 bin kişinin GSS prim borçları için af geliyor

Af geliyor! 400 bin kişinin tüm borçları silinecek

İngiltere'den tarihi rest: Bu gece Rusya ile savaşmamız istenirse savaşırız

İngiltere'den Rusya'ya tarihi rest: Bu gece sizinle savaşırız

4 ülke Netanyahu için çıkarılan tutuklama emrini uygulayacağını duyurdu

4 ülke tutuklama emrini uygulayacağını resmen duyurdu

title