Haberler

Korunga Arılar İçin Polen ve Nektar Kaynağıdır"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Çayır ve Mera Bitkileri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Tuna, "Korunga arılar içinde çok değerli bir polen ve nektar kaynağıdır.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Çayır ve Mera Bitkileri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Tuna, "Korunga arılar içinde çok değerli bir polen ve nektar kaynağıdır. Balı çok kaliteli ballar arasında yer almaktadır." dedi.

Tuna, NKÜ Ziraat Fakültesinde düzenlenen "Korunga Tarla Günleri" konferansında yaptığı konuşmada, Trakya'da korunga bitkisinin daha çok tanınması için bu etkinliği düzenlediklerini söyledi.

Üniversitede korunga bitkisi için TÜBİTAK'a bir proje hazırladıklarını belirten Tuna, "Ülkemiz aslında her türlü bitkinin başarıyla yetiştirilebileceği birçok farklı koşula sahip büyük bir ülkedir. Korunga hem işlenebilen tarım alanlarında biçilir. Kuru ot üretimi hem de mera alanlarında otlatılarak değerlendirmek amacıyla yetiştirmeye uygundur. Bu nedenle bölgemize alternatif bir yem bitkisi kazandırmak amacıyla bu bitki üzerine çalışmayı seçtik." dedi.

Tuna, korunganın yabancı döllenen kırsal ömrü uzun bir bitki olduğunu aktararak, "Kireçli topraklarda ve kıraç koşullarda yetiştirilebilmektedir. Hatta bu gibi alanlarda rakip tanımayan bir bitkidir. Kıraç koşullarda bir defa bölgemizde ise iki defa biçilebilmektedir. Ancak ben 5-6 yıldır kampüsümüzde üzerinde çalışmaktayım. Geçen yıl yağışlı bir yıldı. Özellikle yaz aylarında muazzam bir yağış aldık. Dünyanın değişik yem bankalarından temin edilmiş, genetik materyallerin ekili olduğu deneme alanımızdaki bitkilerin yüzde 30'u üçüncü biçimi verdi." diye konuştu.

Korunganın Trakya'da yaygın hale gelmesi gerektiğini dile getiren Tuna, şunları kaydetti:

"Korungada yonca gibi ikiden üçten fazla biçme hale getirilebileceğini düşünüyorum. Bu bitkileri böyle hazır yakalamışken seçtik. Korungayı üç, dört, beş biçimli hale getirmek bizim hedefimiz. Bitki kuraklığa ve soğuğa oldukça dayanıklı. Sekiz, on metre derinliğe kadar inebilen kazık kök sistemiyle toprağa ıslah etme özelliğine sahip.

Arılar içinde çok değerli bir polen ve nektar kaynağı. Balı çok kaliteli ballar arasında yer almaktadır. Hayvanlarda gözlenebilen bazı sindirim sistemi problemlerine de iyi geldiği bilinmektedir. Aynı zamanda farklı parazit özelliklerinde de sahiptir."

Konuşmaların ardından korunga üniversite yerleşkesinde korunga ekimi yapılan deneme alanlarında gezilerek inceleme yapıldı.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close