Koruculara İnsan Hakları ve Demokrasi Eğitimi
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Gazi Üniversitesinde Gönül Elçileri Projesi kapsamında koruculara eğitim verilmesi GÜ Stratejik Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Erol'un konuşması Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Sözen'in konuşması Alternatif Araştırmalar Merkezi Başkanı Koçak'ın konuşması Koruculara insan hakları ve demokrasi eğitimi Terörle mücadelede görev üstlenen korucular iki hafta süresince insan hakları, demokrasi, kitle psikolojisi, liderlik, halkla ilişkiler, terörle mücadelede değerler ve etik gibi konularda eğitim görecek Gazi Üniversitesi Stratejik Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Erol: "Kırsaldan kente doğru terörle mücadelenin önem kazandığı bir dönemde üniversite ve sivil toplum örgütleri olarak ortak hareket etme kararı aldık" Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Sözen: "Görev yapan korucuların yanı sıra emekli olanların da aralarında bulunduğu yaklaşık 100 bin kişiye eğitimler verilecek" "İnsanlarla nasıl iletişime geçecekleri, insan hakları ve hukuk anlamında nelere dikkat etmeleri gerektiği anlatılıyor" KEMAL KARADAĞ - Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde terörle mücadelede görev üstlenen korucular, ilk kez başlatılan eğitim programıyla halkla ilişkilerden insan hakları ve demokrasiye kadar bir çok konuda ders görecek.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Gazi Üniversitesinde Gönül Elçileri Projesi kapsamında koruculara eğitim verilmesi
GÜ Stratejik Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Erol'un konuşması
Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Sözen'in konuşması
Alternatif Araştırmalar Merkezi Başkanı Koçak'ın konuşması Koruculara insan hakları ve demokrasi eğitimi
Terörle mücadelede görev üstlenen korucular iki hafta süresince insan hakları, demokrasi, kitle psikolojisi, liderlik, halkla ilişkiler, terörle mücadelede değerler ve etik gibi konularda eğitim görecek
Gazi Üniversitesi Stratejik Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Erol:
"Kırsaldan kente doğru terörle mücadelenin önem kazandığı bir dönemde üniversite ve sivil toplum örgütleri olarak ortak hareket etme kararı aldık"
Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Sözen:
"Görev yapan korucuların yanı sıra emekli olanların da aralarında bulunduğu yaklaşık 100 bin kişiye eğitimler verilecek"
"İnsanlarla nasıl iletişime geçecekleri, insan hakları ve hukuk anlamında nelere dikkat etmeleri gerektiği anlatılıyor"
KEMAL KARADAĞ - Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde terörle mücadelede görev üstlenen korucular, ilk kez başlatılan eğitim programıyla halkla ilişkilerden insan hakları ve demokrasiye kadar bir çok konuda ders görecek.
Gazi Üniversitesi, Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu ile Alternatif Politikalar Merkezince koruculara yönelik "Gönül Elçileri" projesi kapsamında eğitim seminerleri planlandı. Eğitimler için ilk olarak korucu konfederasyonları, federasyonlar ve dernek yöneticileri ile baş koruculardan oluşan 40 kişi Ankara'ya davet edildi. Gazi Üniversitesinde, belirlenen konularda akademisyenler tarafından eğitimler verilmeye başlandı.
Gazi Üniversitesi Stratejik Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol, program hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Erol, Türkiye'de yaklaşık 30 yıllık bir geçmişi olan koruculuğun en büyük eksikliklerinden birisinin eğitim olduğunu vurgulayarak, bilimsel anlamda bu kadar geniş kapsama sahip eğitimin ilk niteliği taşıdığını söyledi.
"13 farklı ders anlatılacak"
Eğitim programını, koruculuğa yönelik eleştirileri göz önüne alarak hazırladıklarını bildiren Erol, "Kırsaldan kente doğru terörle mücadelenin önem kazandığı bir dönemde üniversite ve sivil toplum örgütleri olarak ortak hareket etme kararı aldık. Bununla birlikte iki hafta süresince 60 saatlik 13 farklı dersin işleneceği eğitim semineri ve sertifika programı uygulamaya başladık" dedi.
Erol, derslerde "insan hakları, demokrasi, kitle psikolojisi, liderlik, halkla ilişkiler, terörle mücadelede değerler ve etik" konularının el alındığını, eğitimlerin AB standartlarında olduğunu vurguladı.
İlk etapta dernek, federasyon ve konfederasyon yöneticileri ile baş korucuların aralarında bulunduğu 40 kişinin eğitim almaya başladığını ifade eden Erol, eğitim sonrası katılımcılara sertifika verileceğini söyledi.
Bu sertifikaların eğitim konusunda koruculara yönelik eleştirilere en güzel cevap olacağını belirten Erol, üniversite olarak korucularla ilgili akademik ve bilimsel çalışma yapabilecekleri bir enstitü kurmayı amaçladıklarını kaydetti.
Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen ise toplumda koruculara yönelik ön yargı bulunduğunu anımsattı.
Korucuların sadece silahla anılmamasını istediklerini dile getiren Sözen, bölgede çok konuşulan kavramlar insan hakları ve demokrasinin yanı sıra halkla ilişkiler eğitimi verilmesini kararlaştırdıklarını aktardı.
"Bütün korucularımıza eğitim verilecek"
Sözen, şu bilgileri aktardı:
"PKK terör örgütü kırsalda Türk Silahlı Kuvvetlerine karşı başarı gösteremeyince terör olaylarını şehir merkezlerine taşıyarak şehir savaşlarını başlattı. Sur'da bin 400, Cizre ve Silopi'de bine yakın korucu, asker ve polise destek vererek görev yapıyor. Bu eğitimler o bölgede görev yapan korucularımız için son derece önem arz ediyor. Korucularımıza, insanlarla nasıl iletişime geçecekleri, insan hakları ve hukuk anlamında nelere dikkat etmeleri gerektiği ve korucuların bir daha kötü olaylarla anılmaması için hangi şartları yerine getirmeleri lazım bunlar anlatılıyor. Bu eğitimler Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun göreve alınacaklarını bildirdiği korucular da dahil olmak üzere bütün korucularımıza verilecek. Yeni koruculuğa başlayan arkadaşlarımız da aldıkları eğitimler sonunda kendilerine verilen sertifikayla eğitim gördüklerini net bir şekilde belgeyle kanıtlayacaklardır. Bu belge uluslararası geçerliliği olan bir sertifika. Bu anlamda da eğitimler Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıyor. Görev yapan korucuların yanı sıra, emekli olanların da aralarında bulunduğu yaklaşık 100 bin kişiye eğitimler verilecek."
Daha önce koruculara yönelik eğitim programında bir üniversitenin öncülük etmediğini anımsatan ve Gazi Üniversitesine teşekkür eden Sözen, bu eğitimler konusunda gerçek dışı iddialar ortaya atanların geçmişte de korucuların eğitimsizliğini gündeme getirdiğine işaret etti.
Sözen, "Biz doğru bildiğimiz bu yolda devam edeceğiz" diye konuştu.
Alternatif Araştırmalar Merkezi Başkanı Mahmut Koçak ise yaklaşık dört yıldır korucularla yürüdüklerini ve üstlendikleri projelerle önemli çalışmalar yaptıklarını kaydetti.
Koçak, "Korucuların eğitimsiz olduğu, insan hakları ihlali yaptıkları yönünde algılar oluşturulmaya çalışılıyor. Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı istatistiklerinde köy korucularının suç işleme oranları düşük. Bunun bir propaganda olduğu açık. Biz bu propagandayı tersine döndürmek adına AB standartlarında bir sertifikasyon programı başlattık. Biz korucularımızın silahlı ve güvenlik rolünün dışında bir hayatları olduğunu ve bu ülkenin bir parçaları olduklarını ortaya koymuş oluyoruz" ifadelerini kullandı.