Koronaya iyi geldiğini iddia edip, kendilerini bal arılarına ısırtanlara uzman isimden uyarı: Ölümcül olabilir
Prof. Dr. Hakan Parlakpınar, koronavirüse iyi geldiğini iddia ederek, kendilerini bal arılarına ısırtan vatandaşları uyardı. Bu yöntemle ilgili herhangi resmi bir çalışmanın bulunmadığını belirten Parlakpınar, arı zehrinin vücuda uygulanmasının ölümcül sonuçlara yol açabileceğini aktardı.
Malatya'da bazı kişiler, koronavirüse karşı iyi geldiği düşüncesiyle kendilerini, bal arılarına ısırtıyor. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Parlakpınar, uygulamanın çok sakıncalı olduğunu söyledi. Bu yönde herhangi bir bilimsel çalışma olmadığını hatırlatan Parlakpınar, şu uyarılarda bulundu:
"Bu durum çok sakıncalı bir durum. Vatandaşlarımızın, halkımızın doğrudan kendisine arıyı ısırtmalarını çok tehlikeli buluyorum. Şimdi apiterapi uygulamalarına baktığımızda 2014 yılında Resmi Gazetede yayınlanan geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları yönetmeliğinde 15 uygulamadan bir tanesi olarak apiterapi uygulaması görünüyor ve bu apiterapi uygulamalarının sınırları orada çizilmiş. Apiterapi kısaca arı ve arı ürünleri ile yapılan uygulama demek. Arı ürünlerinden kastımız da bal, arı sütü, arı poleni, arı ekmeği, arı larvası, bal mumu hatta arı kovanı havası gibi böyle bir yelpazesi var. Fakat işin içerisine arı zehri veya arının kendisinin uygulanması, arı sokması işlemi girdiğinde olaylar çok farklı boyuta giriyor. Şunu göz ardı etmemek lazım; ülkemiz açısından arıcılık ve arı ürünleri çok kıymetli, çok önemli. Hatta olması gereken ben daha iyi konumda olmasını istiyorum. Bu açından desteklenmeli, bunu kabul ediyoruz ama arı zehri uygulaması veya arının doğrudan hastaya tedavi amaçlı ısırtılmasında tehlikeler var''
KLİNİK ÇALIŞMALAR YETERSİZ
Koronavirüse iyi geldiği iddiasıyla kendilerine arı iğnesi yaptıranlara uyarıda bulunan Parlakpınar, "Koronavirüs ile ilgili halihazırda şu anki bilgilerimize göre; yapılmış ileri düzeyde kanıta dayalı tıp mantığında klinik çalışmaları yetersiz. Bazı devam eden çalışmalar var ama henüz kanıta dayalı tıp kategorisinde yer alan çalışma sonuçları açıklanmamıştır" diye konuştu.
KORONAVİRÜS İÇİN BİLİNEN BİR FAYDASI YOK
Aynı zamanda avukat kimliği ile Hukukçu Hekimler Derneği Başkanı olan Doktor Cengiz Bayram, apiterapi tedavi yönteminde yapan kişilerin gerekli uyarıları yapması gerektiğini ve ölüm riski olduğunu söyledi. Uygulamanın koronavirüse karşı bilinen bir faydasının olmadığını ifade eden Bayram, "Şu anda bu uygulamanın koronavirüs için bilinen bir endikasyonu yok, ama koronavirüs sonucunda oluşan artritler olduğunu biliyoruz. Tıp adamlarının bununla alakalı endikasyon koyduğunu biliyoruz. Bu işlemin koronavirüs hastalığını ya da akciğer tutulumu gibi hastalıkları tedavi ettiğini asla okumadık. Burada eklemle ilgili hastalıklar için Sağlık Bakanlığı'nın kendi hastanelerinde bu apiterapi uygulanıyor. Bu tür tedaviler gerekiyorsa kesinlikle bilinen merkezlerde yapılması şart" dedi.