Korgeneral Bekiroğlu'nun Derdest Edilmesi Davasında Tahliye
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde, Hadımköy General Kani Akman Kışlası ve Cezaevi'nde meydana gelen olaylarla ilgili 9'u tutuklu 62 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanıklardan Üsteğmen Arif Yıldırım'ın tahliyesine karar verildi.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde, Hadımköy General Kani Akman Kışlası ve Cezaevi'nde meydana gelen olaylarla ilgili 9'u tutuklu 62 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanıklardan Üsteğmen Arif Yıldırım'ın tahliyesine karar verildi.
İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, Hadımköy Kışlası'nda kameralara yansıyan bazı görüntü kayıtlarının projektörlere yansıtılarak salonda izletilmesinin ardından, duruşma savcısı, sanık ve taraf avukatlarının talepleri alındı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Salih Sol, derdest edilerek cezaevine götürülmek istendiği iddia edilen dönemin Harp Akademileri Komutanı emekli Korgeneral Tahir Bekiroğlu'nun koruma astsubaylığını yapan Okan Şentürk ve Eyüp Karahan'ın tahliye edilmesi, diğer tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.
Söz alan tutuklu sanık ve sanık avukatları da tahliye talebinde bulundular.
Kışlanın nöbetçi amirine şerhli tahliye
Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan, dönemin Hadımköy Kışlası nöbetçi amiri Üsteğmen Arif Yıldırım'ın, delil durumu, icra ettiği görev, eylem üzerindeki hakimiyet durumu, sanık beyanları, delil karartma olasılığının düşük olması ve tutukluluğunun orantısız sayılacağı gerekçeleriyle oy çokluğuyla tahliye edilmesine hükmetti.
Bu karara bir üye hakim, suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, kuvvetli suç şüphesini gösteren somut deliller bulunması, sanık yönünden önem arz eden Murat Koçaker'in beyanının henüz alınmaması ve sanığın tanığı etkileme ihtimali gözetilerek tutuklu sanık Arif Yıldırım'ın tahliye edilmemesi gerektiği yönünde muhalefet şerhi koydu.
Bu sanık hakkında, "yurt dışına çıkış yasağı" ve "haftada bir gün en yakın güvenlik birimine imza verme" zorunluluklarından oluşan adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar veren heyet, diğer tutuklu sanıklar Erhan Savur, Eyüp Karahan, Fatih Irmak, Kenan Keskin, Mehmet Erol, Mehmet Yorğancı, Münir Sözen ve Okan Şentürk'ün delil durumuna göre bu hallerinin devamını hükme bağladı.
Duruşmalara gelmeyen tutuksuz sanıklardan Muhammet Eğri hakkında yakalama emri düzenlenmesini ve tutuksuz sanıklara uygulanan adli kontrol tedbirlerinin kaldırılması talebinin reddini de kararlaştıran heyet, duruşmayı sıralı gerçekleşmek üzere 19 ve 20 Mart 2018'e erteledi.
Ceza istemleri
İddianamede, 11'i rütbeli 62 asker sanığın "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbu¨s etme", "Tu¨rkiye Cumhuriyeti Hu¨ku¨meti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbu¨s etme" ve "anayasal du¨zeni ortadan kaldırmaya teşebbu¨s etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan da 7 yıl 6 aydan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.
Müdahil Bekiroğlu'nun derdest edilmesi eylemiyle ilgili 11 rütbeli sanığın ise "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 12 yıl 6 aydan 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.