Köprü Faciasında Hem Eşini Hem Evini Kaybetti
Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'ndeki köprü faciasında ölen 15 kişiden minibüs sürücüsü 59 yaşındaki İsmail Örenbaş'ın eşi aynı yaştaki Vasfiye Örenbaş'ın hasarlı evi, dönemin Valisi Erol Ayyıldız'ın yeni ev sözü vermesiyle yıkıldı.
Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'ndeki köprü faciasında ölen 15 kişiden minibüs sürücüsü 59 yaşındaki İsmail Örenbaş'ın eşi aynı yaştaki Vasfiye Örenbaş'ın hasarlı evi, dönemin Valisi Erol Ayyıldız'ın yeni ev sözü vermesiyle yıkıldı. Çaycuma Belediyesi tarafından temeli atılan yeni ev, Vali Ayyıldız'ın Aydın'a tayininin çıkmasıyla durdu. Kayınvalidesinin evinde oturan Vasfiye Örenbaş, faciada eşini kaybetmesinin ardından evini de kaybettiğini söyleyerek tepki gösterdi.
Geçen yıl 6 Nisan'da, ilçenin girişindeki Çaycuma Köprüsü'nün 48 metrelik bölümünün çökmesiyle köprüden geçen 4 kişi ve içinde 11 kişi bulunan minibüs, alttaki Filyos Çayı'na düştü. Minibüs şoförü İsmail Örenbaş'ın cesedi, 6 gün sonra bulunan minibüsün içinden çıkarıldı. Hala 4 kişinin kayıp olduğu olayda İsmail Örenbaş'ın cenazesi, Yolgeçen Köyü'nde toprağa verildi.
VALİ SÖZ VERDİ
Dönemin Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, cenaze töreninin ardından taziye ziyaretinde bulunduğu aileye, iddiaya göre evin duvarlarındaki çatlakları görünce yeni ev sözü verdi. Evli olan 3 çocuğundan 2 oğlu Antalya'da, kızı ise Çaycuma'da oturan Vasfiye Örenbaş, yanında kalan 2 torunu ile birlikte geçen yıl Eylül ayında kayınvalidesinin evine taşındı. Tek katlı hasarlı ev ise Vali Ayyıldız'ın talimatıyla Karayolları ekiplerince yıkıldı. Yıkılan evin bulunduğu yere Çaycuma Belediyesi tarafından yeni evin temeli atıldı. Ancak Vali Ayyıldız'ın geçen Ağustos ayında Aydın'a tayini çıkınca inşaat durdu.
'EŞİMİ KAYBETTİM, EVSİZ KALDIM'
Vasfiye Örenbaş, yaklaşık 3 aydır inşaatta hiçbir çalışma yapılmadığını söyledi. Belediye ve Kaymakamlığa başvurduğunu, ancak evin yapımıyla ilgili kimsenin üzerine sorumluluk almadığını belirten Vasfiye Örenbaş, şöyle konuştu:
"Vali eve geldiğinde duvarlardaki çatlakları gördü ve sordu. Biz de depremden sonra böyle olduğunu söyledik. Bize, 'Bu evde oturulmaz. Buradan çıkın, yeniden yapacağız' dedi. Biz de 'tamam' dedik. Geldiler evi yıktılar, bizi taşındırdılar. Temel atıldı ama sonra böyle kaldı. Belediyeye, kaymakamlığa gittik, kimse 'yapılacak' demedi. O zaman benim evimi niye yıktılar? Ben iyi kötü evimde oturuyordum. Şimdi 2 torunumla kayınvalidemin yanında oturuyorum. Köprüde eşimi kaybettim, şimdi de evsiz kaldım."
İsmail Örenbaş'ın kardeşi Yaşar Örenbaş da "Kendi kendilerine söz verdiler. Madem bu evi yapmayacaklardı neden yıktılar?" dedi.
'AİLENİN BAŞINI SOKACAK EVİ VAR'
Faciada babası Kemal Gülşen ve yeğeni Sezgin Gülşen'i kaybeden Çaycuma Belediye Başkanı Ak Partili Mithat Gülşen, kendi görevleri olmamasına rağmen hayırseverlerin de desteği ile evin temelini atıp istinat duvarını yaptıklarını söyledi. Başkan Gülşen, şöyle konuştu:
"Biz eve taziyeye gittiğimizde Vali Bey, 'Biz yardımcı olalım' dedi. Vali Bey iyi niyetle yardımcı olmak istedi ama evleri olduğunu bilmiyor. Valilik evi yıktırıp hafriyatı aldırdı ve belediye ile kaymakamlık olarak bize 'halledin' dedi. Ben resmi paradan halledemem. Ancak özel kuruluşlardan demir, çimento isteyerek yaptırabilirim. Oraya yaklaşık 30 bin lira para harcandı. Aile, evin direklerinin dikilmesini, betonun da atılmasını istedi. Bunu yapmak 20-25 bin lirayı bulur. Devlet bunu resmi kaynaklarla yapamaz. Ailenin de başını sokacak bir evi var şuan. 3 katlı betonarme evleri var. Ben temeli hayırseverlerden alarak yaptım. Kaymakamlık da 6-7 bin lira verdi. Daha fazlasını yapamazdık." - Zonguldak