Köpeklere Sakatat ve Çiğ Et Yedirmeyin
Muğla Halk Sağlığı İl Müdürü Dr.
Muğla Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, 'Kurban Bayramı'nda çiğ et ve kistli sakatatları köpeklere yedirmeyin' uyarısında bulunarak "Mutlaka derin bir çukura gömün" dedi.
Kistlerin en çok akciğerde görüldüğünü belirten Dr. Ceyhan, "Parazit köpeklerin ince bağırsaklarında yaşar. Hastalık köpek dışkısı ile atılan yumurtalar ile insana bulaşır. Yumurtalar çok dayanıklıdır, toprakta ve soğukta bir yıl kadar canlı kalabilirler. İnsanlar, bu yumurtaları çiğ tüketilen ve iyi yıkanmamış meyve ve sebzelerden, kirli içme sularından alırlar. Koyun, keçi, sığır ve manda gibi otla beslenen hayvanlar da yumurtaları alarak hastalanırlar. Alınan bu yumurtalar, bağırsaklarda açılarak barsak duvarını geçer, kan ve lenf yoluyla öncelik sırasıyla karaciğer, akciğer ve diğer organlara yerleşerek kist formunda yaşamlarını sürdürürler. Kistler en sık karaciğer ve akciğerlerde görülür. Nadiren dalak, karın zarı (periton), böbrek, kemik, göz yuvası, beyin, kalp ve yumurtalıklara da yerleşebilir. Kist patladığında alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir" dedi.
Dr. Ceyhan, ülkemizde kist hidatiğin sorun olmasının nedenlerinden birisi de özellikle Kurban Bayramları'nda yapılan kesimler sonrası kistli sakatatları gömmek yerine, rastgele ortada bırakarak sokak köpeklerinin bu sakatatlarla beslenmelerine yol açmak olduğunu söyledi. Bu kistleri içeren hayvan etleri ve sakatatlar, köpekler tarafından yenince parazit bağırsaklarda olgunlaştığını vurgulayan Dr. Ceyhan, "Parazitlerin belirli aralıklarla yumurtlayarak köpeklerin dışkıları ile atılmasıyla enfeksiyon zinciri oluşur" dedi.
Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, hastalıktan korunmak için şu uyarılarda bulundu:
"Köpek ve kedilere mümkün olduğu kadar çiğ et verilmemelidir. Kişisel temizlik kurallarına dikkat edilmeli, içme ve kullanma suları temiz olmalı, çiğ yenen sebze ve meyveler bol su ile iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir. Kesilen veya ölen hayvanların kist bulunduran organları köpeklerin ve diğer etçil hayvanların ulaşamayacağı şekilde gömülerek bertaraf edilmelidir. Özellikle kurban bayramlarında bu hususlara daha çok dikkat edilmelidir. Köpekler da dört kez iç parazitlere karşı ilaçlanmalıdır. Köpekler gezdirilirken etrafa dışkılamaları halinde poşetle alınıp, ağzı bağlandıktan sonra çöpe atılmalıdır. Parazit mücadelesi yapılmadan serbest dolaşan köpeklerin okşanması ve sevilmesi sırasında parazit yumurtaları ellere geçebilir. Bu şekilde kirlenen ellerin yıkanmadan ağza götürülmesi ile parazitin yumurtası alınır. Bu nedenle özellikle çocukların köpeklerle temasından sonra ellerini bol su ve sabunla yıkamaları sağlanmalıdır." - Muğla