Kop'tan Ekonomiye Milyar Dolarlık Katkı
Türkiye'nin GAP'tan sonra en büyük sulama yatırımı olma özelliği taşıyan Konya Ovası Projesi'nin (KOP) ekonomiye yıllık katkısının yaklaşık 2,6 milyar dolar olacağı belirtildi.
ZEHRA AYDIN - Türkiye'nin GAP'tan sonra en büyük sulama yatırımı olma özelliği taşıyan Konya Ovası Projesi'nin (KOP) ekonomiye yıllık katkısının yaklaşık 2,6 milyar dolar olacağı belirtildi.
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Ali Rıza Diniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya kapalı havzasının Türkiye ortalamasından yaklaşık yüzde 40 daha az yağış aldığını söyledi.
Bu durumun, Türkiye'nin sulanabilir tarım arazisinin yüzde 13'üne sahip olan havzada, su kaynaklarını yetersiz kıldığını ifade eden Diniz, Konya kapalı havzasının suya hasretini dindirmek üzere geçmişte birçok çalışma yapıldığını anlattı.
Diniz, mazisi Osmanlı dönemine dayanan KOP'u bugüne kadar birçok padişah ve Cumhuriyet hükümetinin başbakanlarının hayata geçirmek istediğini belirterek, şunları kaydetti:
"Yaklaşık 191 yıllık bir geçmişi olan Konya Ovası'nı sulama projesinin ilk çalışmaları, Karaman Valisi Çelik Mehmet Paşa tarafından 1819 yılında başlatılmıştır. Tozlu raflarda kalan proje 1872 yılında Hafız Paşa tarafından tekrar gündeme alınmış, ancak 2007 yılına kadar somut bir adım atılamamıştır. Konya Ovası'nın su rüyasını gerçekleştirecek ilk adım 2007 yılında atılmış ve Konya Ovası'nın su meselesini çözmek için Göksu Nehri sularını Konya Ovası'na akıtacak olan ve KOP'un en önemli ayağı konumunda bulunan Mavi Tünel'in temeli atılmıştır. Şanlıurfa sulama tünellerinden sonra ülkemizin ikinci uzun sulama maksatlı tünelini teşkil etmektedir. Mavi Tünel, Konya Ovası'nın su ihtiyacını karşılamak üzere Akdeniz'e boşalan ve fazlası Akdeniz Bölgesinde taşkınlara sebep olan Göksu Nehri'nin yıllık 649 milyon metreküplük suyunu Konya Ovası'nın bereketli topraklarıyla buluşturacaktır."
Diniz, 17 kilometre uzunluğundaki Mavi Tünel'in Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından açıldığını ve ovaya ilk suyun iletildiğini kaydetti.
Mavi Tünel Projesi'nin, KOP'un kilit tesisi olduğuna dikkat çeken Diniz, "Mavi Tünel Projesi ile birlikte inşa edilmekte olan Bağbaşı, Avşar ve Hadim Barajları tamamlandığında yılda 414 milyon metreküp su Konya kapalı havzasına aktarılacaktır. Ayrıca Konya şehrimize yılda 100 milyon metreküp içme suyu temin edilerek, şehrimizin uzun vadeli içme suyu ihtiyacı da karşılanacaktır." dedi.
KOP'un bölgenin kaderini değiştirecek bir proje olduğunu ifade eden Diniz, "KOP'ta yüzde 33 gerçekleşme sağlandı. 14 sulama, 3 içmesuyu, 1 enerji olmak üzere toplam 18 büyük proje demetinden oluşan KOP tamamlandığında, 1 milyon 100 bin hektar arazi sulanacak. 3 milyon nüfusun içmesuyu temin edilecek, 3,06 milyar kilovatsaat/yıl enerji üretilecek, milli ekonomiye yıllık katkısı toplam 2,57 milyar dolar olacak, Konya Ovası, 'tahıl ambarı' kimliğine yeniden kavuşacaktır." değerlendirmesinde bulundu.