Konya Şeker'den Rekor Organ Bağışı
Konya Şeker A.Ş.çalışanı 2 bin 811 kişi organlarını bağışlayarak bir rekora imza attı.3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle Konya Şeker A.Ş.'de çalışan 2 bin 811 kişi organlarını bağışlayarak Türkiye'de bir ilke imza attı.
Konya Şeker A.Ş. çalışanı 2 bin 811 kişi organlarını bağışlayarak bir rekora imza attı.
3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle Konya Şeker A.Ş.'de çalışan 2 bin 811 kişi organlarını bağışlayarak Türkiye'de bir ilke imza attı. Bu nedenle Konya Şeker Fabrikası anfi salonunda düzenlenen törene Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun, Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı, İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, Sağlık Bakanlığı yetkilileri ve organ bağışında bulunanlar adına bazı işçiler katıldı.
Törende konuşan İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, Konya'da ciddi bir organ bağışı yokken yaptıkları çalışmalarla, 2007 yılından 2012 yılına kadar gerçekleşen 148 beyin ölümünden 39'unun yakınlarının organları bağışladığını, bu organlar sayesinde 118 kişinin yeniden hayata tutunduğunu söyledi.
TÜRKİYE'DE BİR REKOR
Konya Şeker A.Ş. adına konuşan Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (Pankobirlik) Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker olarak üreten, çalışan, ülkenin gelişmesine katkı veren, sosyal sorumluluklarını yerine getirmeye çalışan bir kurum olduklarını belirtti. 2008 yılında başlattıkları organ bağış kampanyasına bugün itibariyle daimi çalışanlarının yüzde 80'inin katıldığını ifade eden Konuk, "Yani 2 bin 811 mesai arkadaşımız organını bağışladı. Bu rakam zannediyorum Türkiye'de bir rekordur. İnşallah bunu yüzde yüze tamamlayacağız. Ümit ediyorum sadece çalışanlarımız değil ayrıca bizim kooperatifimizin diğer paydaşları olan üreticilerinde katılımıyla bu sayı çok daha büyük rakamlara ulaşacaktır. Her canlının tadacağı ölüme olan yolculukta, kararan hayatlara her birimizin katacaklarının olduğunu düşünüyorum. Milletimizin cömertliğini biliyorum. Bu cömertliği milletimizden esirgemeyeceklerine de inanıyorum. İnancımız gereği organ bağışının ne kadar doğru olduğunun iyi anlatılmasına ihtiyaç var. İnsanımız bir organını hiç tanımadığı bir kişiye vakfetmekten kendini alıkoymayacaktır. Yeter ki, bu anlamda biz insanımızı doğru bilgilendirelim onlar bu fedakarlığı gösterecektir. Sağlık Bakanlığımızın Türkiye'de yazdığı destana bu kampanyalarla da yeni destanlar ilave edeceğini düşünüyorum. İnşallah biz bu rakamları yüzde 100'lere taşıyacağız. Buna bütün paydaşlarımızı dahil edeceğiz" dedi.
AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun konuşmasında, organ bağışı için farkındalık oluşturan Konya Şeker'e teşekkür ederek, "Bir defa öleceğiz başka sonu yok bunun. O zaman neden bir başkasına bu ölüm hayat vermesin. Bağışta bulunanlar büyük bir rakam ama oluşturduğu farkındalığın bundan daha önemli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı, canlıdan yapılan nakillerde Türkiye'nin Avrupa birincisi ama kadavradan yapılan nakillerde Avrupa sonuncusu olduğunu hatırlatarak, bunun önüne geçebilmek için çalışmalar yapılabileceğine değindi. Kabakcı, "Burada izah edilmesi gereken bir durum var. Neden diye araştırdığımda biz bağışta bulunuyoruz ama öldükten sonra yakınlarımız bunu gerçekleştirmiyor. Ben organlarımı bağışlayacağım dedim, eşimden izin aldım ve vasiyet ettim. Bunu gündeme taşımalıydık ve Konya Şeker bunu gerçekleştirdi. Şimdi 70 bine yakın insan organ nakli bekliyor" şeklinde konuştu.
ORGAN BAĞIŞLAYANLARA TEBRİK
Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, ilk adımı atarak organ bağışında bulunanları tebrik etti. Vali Doğan, "Önce birey olarak bir karar alıp icra etmeniz lazım. Ondan sonrada etrafımızdakileri ikna etmemiz lazım. İlk adımı atamıyorsak sosyal sorumluluğun gereğini yerine getiremiyoruz demektir. 2 bin 800 işçi kardeşimizi tebrik ediyorum. Onlar çok önemli bir adım atmışlardır. Şüphesiz böyle sosyal sorumluluk projelerini yerine getirirken organizasyon sorunlarını da konuşmalıyız. Sosyal sorumluluk 2 esas üzerine yürür. Birincisi gönüllülük diğeri de iyi organizasyondur.
Doğrusu toplumun gönüllüğü ile ilgili bir sıkıntımız yok. Gördüğümüz kadarıyla Konya hayırseverlikte etkin bir ilimiz ama teşkilatlanma konusunda hayati eksikliklerimiz var. Bunlarında tartışmamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
"ORGAN BAĞIŞINDA ÖRNEK OLMALI"
Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, bu kadar büyük bir kitlenin Türkiye'de ilk defa organ bağışı için organize olduğu dile getirdi. Bu ilkin geliştirilerek örnek olmasını arzuladığını anlatan Bakan Yardımcısı Kafkas, "Organ bağışlanmış ama çevresindekilerin haberi yoksa pek bir anlam ifade etmiyor. Sokakta sorduğunuz zaman her 10 kişiden 6'sı organını bağışlıyor. Ama kadavradan bunları almaya çalışacağımızda yakınlarının engellemesiyle karşılaşıyoruz. O zaman ne yapmamız lazım. Bizim bir duyarlılığı hayata koymamız lazım. Bir çalışma yapılarak organ bağışında bulunan 2800 insanı aileleri ile birlikte farkındalık eğitimine almalıyız ve belgelerini vermeliyiz" dedi.
Kafkas, sosyal sorumluluklarını yerine getiren işletmelerin ödüllendirilmesi gerektiğini ve bunu da Konya Şeker'e onur belgesi vererek başlatacaklarını bildirdi. Konya ve Konya Şeker'den övgüyle bahseden Kafkas, "Konya Şeker'in öyküsünü dinleyince heyecanlandım, büyük bir halk şirketi. Konya sevgi şehri, bu şehirde organ bağışı konusunda biraz duyarsızlık vardı, Konya Şeker'in bu adımıyla duyarsızlık ortadan kalktı. Bu bir başlangıç olsun, herkese örnek gösterilmeli. Çürümeye terk edilecek bir bedenin organlarının başkalarına yaşam hakkı verecek olmasının manevi hazzını duymalıyız" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk'a organ bağışı yapan işçiler adına plaket verildi. Programa katılan protokol üyeleri 2 işçi ile daha önce organları bağışlanan kişilerin ailelerine plaket verdi, hatıra fotoğrafı çektirildi. - KONYA