Haberler

Konya Ovası'nda Son 30 Yılda Yer Altı Su Seviyesi 30 Metre Çekildi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd.Doç.Dr.Fetullah Arık, Konya Ovası'nda yeraltı su seviyesinin son 30 yılda yaklaşık 30 metre çekildiğini söyledi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fetullah Arık, Konya Ovası'nda yeraltı su seviyesinin son 30 yılda yaklaşık 30 metre çekildiğini söyledi. Konya Ovası Projesi (KOP) tamamlandıktan sonra yeraltı su seviyesinin yükseleceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Arık, "KOP, büyük bir proje. Bu proje sadece yeraltı sularının değil, sulama ve özellikle tarım kesimine dayalı sanayinin gelişmesi için de önemli bir adım" diye konuştu.

Tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle yer altı su seviyesinin azaldığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Fetullah Arık, şunları söyledi:

"Konya Ovası'ndan bir kaç yıl öncesine kadar bilinçsiz tarımsal sulama ve kuraklık nedeniyle yerltı su seviyesi hızla düşmüştü. Fakat 2009 yılında yağışların artması, kaçak kuyuların önlenmesi ve damlama sulama sistemine geçişle, bir nebze olsun bu düşüş durdu. Son birkaç yılda metrekareye 410 kilogram yağışın düştüğü kaydedildi. Önceki yıllara oranla kıyasladığımızda, yeraltı su seviyesinde nispi yükselimler olsa da 30 yıl öncesine göre 30 metre düşüm henüz telafi edilmiş değil. Şu anda düşüş durdu. Bu olumlu bir gelişme, umarım önümüzdeki yıl içinde yağışlar devam eder."

KOP, YERALTI SUYUNU YÜKSELTECEK

Konya Ovası Projesi (KOP) tamamlandıktan sonra yeraltı su seviyesinin yükselmesinin beklenildiğini ifade eden Fetullan Arık, "KOP, büyük bir proje. Bu proje sadece yeraltı sularının değil, sulama ve özellikle tarım kesimine dayalı sanayinin gelişmesi için de önemli bir adım. Şu an proje birçok safhada devam ediyor. Ancak en önemli adımlardan biri olan Mavi Tünel ile devam ediyor olması ve yılda 414 milyon metreküp suyun havzaya akıtılacak olmasıdır. Bu, yeraltı suyu sorununu çözecek bir adım değil, ama önemli bir yükselme olacaktır. Bu tarz projelerin havzalara su transferinin yaygınlaştırılarak devam ettirilmesine inanıyoruz" diye konuştu.

DEV PROJE

KOP, Konya ili sınırlarından doğup, Mersin Taşucu'ndan Akdeniz'e dökülen Göksu Nehri'nin bir kolu olan Eğiste Deresi'nden, Hadim İlçesi'ne bağlı Bağbaşı Köyü yakınlarındaki Bağbaşı Barajı'na akacak yıllık 414.13 milyon metreküplük su, yerin 300 metre altında inşaa edilen 4.2 metre çapındaki 17 bin metrelik Mavi Tünel aracılığıyla, Bozkır'ın Karacahisar Köyü yakınlarından Konya kent merkezi yakınlarındaki Apa Barajı'na kadar uzanan Çarşamba Çayı'na akıtılacak. Gelen su Apa Barajı'nda birikecek. Apa Barajı'nda birikecek suyun 100 milyon metreküpü içme ve kullanma suyu olacak, kalan 314.13 milyonmetreküplük kısım da ovadaki tarımsal sulamada kullanılacak.

12 projeden oluşan KOP sona erdiğinde, 130 milyon metreküp su Suğla Depolaması, 130 milyon metreküp su Gembos Derivasyonu ile 414 milyon metreküp su da Mavi Tünel ile olmak üzere toplamda 700 milyon metreküp'e yakın bir su, yılda Konya Ovası'na aktarılacak. - Konya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün Erdoğan başkanlığında toplanıyor

Milyonlar bugün yapılacak toplantıya kilitlendi! Masada 2 önemli başlık var

İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

title