Haberler
İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Karın vurduğu Malatya'da 787 vatandaş misafirhanelere yerleştirildi, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Bir şehir kabusu yaşıyor! 787 kişi kurtarıldı, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

CHP'li Karabat'tan gündem yaratacak iddia: 200 TL'ye tüm kimlik bilgileriniz satılık

CHP'li isim video paylaşıp skandal bir iddiada bulundu

Görüntü Türkiye'den! Yolun ortasında donan at, kaskatı kesildi

At donduran soğuk

Konya 'Nın Üçte Biri Büyüklüğündeki Alanda Patetes Üretimi Bırakıldı"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, dövizde artışa bağlı maliyet artışları nedeniyle Konya büyüklüğündeki patates üretim alanının üçte birinin ekilemediğine dikkat çekerek, fiyatlardaki artışın üretimdeki azalmadan kaynaklandığını vurguladı.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, dövizde artışa bağlı maliyet artışları nedeniyle Konya büyüklüğündeki patates üretim alanının üçte birinin ekilemediğine dikkat çekerek, fiyatlardaki artışın üretimdeki azalmadan kaynaklandığını vurguladı.

DHA'nın sorularını yanıtlayan Yetkin, Türkiye'nin 2013 yılında 5 milyon ton dolayında olan patates üretiminin 2014'te 3 milyon 900 bin tona düştüğüne dikkat çekerek, "Üretimde düşme var. Normal olarak Türkiye'ye tüketim ve ihracat olarak 6 milyon ton yetiyor" dedi.

Yetkin çözüm olarak, "Patates ekiminin devlet tarafından prim sistemiyle desteklenmesi lazım. Normal olarak ithalatı değil, üretimin teşvik etmek gerekiyor" önerisini yaptı.

Döviz kurlarındaki artışa bağlı maliyet artışları

Yetkin, Türkiye'de Konya büyüklüğünde toplam bir patates ekim alanının olduğunu ve bu alanın geçen yıl yüzde 33'nün ekilmediğini belirterek, şöyle açıkladı:

"Üretim alanlarında yüzde 33 daralma var. Zaten bu daralmadan dolayı üretimde bir düşme oluyor. Konya büyüklüğü bir alanın yüzde 33'ü artık ekilmiyor. Tarımsal girdilerin yani mazot, tohum ve gübrenin maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle ekim yapılmıyor. Bunların çoğu ithal olduğu için dövizdeki artış maliyetleri arttırdı. Artık üreticinin bir kısmı ekim yapmıyor, bir kısmı ise zorla yapıyor."

"İthalata karşıyız; üretimin teşvik etmek gerekiyor"

İbrahim Yetkin, "Üretimde böyle dalgalanma olursa patates bıçak sırtında olabilir. Ekim dönemindeki hasata bağlı her şey; hasatta sıkıntı olursa patates fiyatlarında da olur" dedi ve ekledi:

"Patates fiyatlarının düşürülmesi için ithalata yapılmasına karşıyız. Patates ekiminin devlet tarafından prim sistemiyle desteklenmesi lazım. Bu sadece patates için geçerli değil tüm tarım ürünleri için prim sistemiyle destekleme gerekiyor. Normal olarak ithalatı değil, üretimin teşvik etmek gerekiyor."

"Kilo fiyatının 2 liranın altına düşmesi üreticiyi zora sokar"

Kış patatesinin olumsuz hava koşulları nedeniyle bu yıl toplanamadığını ve bu nedenle üretimde düşüş olduğuna dikkat çeken Yetkin, "Yeni taze patatesin çıkmasıyla ürün bollaşmaya ve fiyatları düşmeye başladı. Ancak patatesin kilo fiyatının 2 liranın altına düşmesi üreticiyi zora sokar çünkü maliyeti 1.3 lira" dedi.

Belçika büyüklüğünde alanda üretim yok

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi de dün yaptığı açıklamada, Türkiye'de uygulanmakta olan tarım politikaları nedeniyle, çiftçilerin son 10 yılda Belçika büyüklüğündeki tarım arazisini ekmekten vazgeçtiğine dikkat çekti ve şöyle dedi:

"AKP hükümetinin küresel güçlerin talepleri doğrultusunda ısrarla sürdürdüğü tarım politikaları sonucunda, sadece son 10 yılda tarım arazilerimiz 27 milyon dekar küçüldü. Çiftçimizin kazanamadığı için artık ekmekten vazgeçtiği tarım arazimiz Avrupa'nın merkezindeki Belçika'nın toplam yüzölçümüne yakın bir büyüklüktedir." - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title