Konya MHP'li Kalaycı: Ermenek'teki Maden Faciası, Bir Cinayettir
Karaman'ın Ermenek İlçesi'ndeki 18 işçinin mahsur kaldığı maden faciasıyla ilgili MHP'nin oluşturduğu heyetin başkanlığını yürüten ve bölgede incelemede bulunan MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, olayın bir facia değil, cinayet olduğunu söyledi.
Karaman'ın Ermenek İlçesi'ndeki 18 işçinin mahsur kaldığı maden faciasıyla ilgili MHP'nin oluşturduğu heyetin başkanlığını yürüten ve bölgede incelemede bulunan MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, olayın bir facia değil, cinayet olduğunu söyledi. Kalaycı, "Bunların müsebbibi mutlaka ruhsat sahibi ve işletme sahibidir. Ama asıl sorumlu buna izin veren ve onay veren, gerekli tedbiri almayan siyasi sorumlulardır."dedi.
Ermenek'in Pamuklu Köyü Cenne Mevkii'nde 28 Ekim günü Has Şekerler Madencilik şirketine ait linyit ocağında eski ocakta biriken suyun basması sonucu 18 işçinin mahsur kalmasının ardından MHP, konuyu incelemek için bir heyet oluşturdu. Olayın ilk günlerinde ocakta ve bölgede inceleme yapıp rapor hazırlayan heyetin başkanlığını yürüten MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, olayın facia olarak adlandırılmaması gerektiğini belirtti.
Bölgede yaptığı incelemede kurtarılan işçilerle ve mahsur kalan işçilerin aileleriyle de görüştüklerini belirten Kalaycı, şunları söyledi:
"Ortada yaşanan bir cinayet var. Facia diye adlandırmamak lazım. Facia geliyorum demiş. Maalesef bakanlık, yetkililer bunu görmemiş. Bunun hesabını vermesi gerekir. En büyük neden 1990'lı yıllarda kömür çıkarılıp öylece bırakılan ocağın yanına işletme izni verilmiş olmasıdır. O ocağın su dolu olduğunu orada yaşayan hemşerilerimizin hepsi biliyor. Ama bu izni veren yetkililer nasıl bilmiyor bunu anlamak mümkün değil."
'BAKANLARIN ORADAN AYRILMAMASI GEREKİRDİ'
Kurtarma çalışmalarının ilk etapta ilkel yöntemlerle yapıldığını öne süren Kalaycı, "Orada ilk gün gördüğümüz tablo ilkeldi. Çok ilkel su pompalarıyla su tahliye edildi. Daha sonra ahtapot denilen araç getirildi. Bir ayı geride bıraktık ama hala mahsur kalan işçilerimiz var. Bakanlar da terk etti orayı. AFAD çalışıyor. Oradaki arkadaşlarımızın çabasını biliyorum ama devletin tüm gücüyle orada olduğunu hissettirmek için bakanların oradan ayrılmaması gerekirdi. Ermenek şu an Türkiye gündeminden düştü. Ama hala kurtarılmayı bekleyen işçilerimiz var"
'PİŞKİNCE, YÜZSÜZCE AÇIKLAMALAR'
Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 8 kişiden 5'inin tutuklandığını hatırlatan Kalaycı, şöyle konuştu:
"Siyaseten bu işin sorumlusu olan bakanların, sayın Başbakan'ın, hatta sayın Başbakan'ın memleketi sayılır. Taşkent'e 40 kilometredir orası. Ama yapılan açıklamalara bakıyorsunuz, pişkince, yüzsüzce açıklamalar var. 'Efendim işveren suçlu, mühendis suçlu, 6-7 metre niye yaklaşıldı' diyorlar. Çalışma Bakanı, açık ifadesinde 'bu madene ruhsat verilmemeliydi, kapatmak isteyince 50 kişi araya giriyor' diyor. Bu bir itiraftır. Bu madene ruhsat veren kim? Bu madenin hemen bitişiğinde su dolu eski ocak varken, işletme izni ve ruhsatı veren kim? Maden mevzuatımız da imalat haritaların nasıl işleneceği, geçmiş yıllardaki ve o yıl yapılması tasarlanan üretimle ilgili imalat haritalarına işlenmesi lazım. Ama nede bu imalat haritaları? Yok."
'ASIL SORUMLU, İKTİDARDIR'
O bölgedeki ocaklarda çalışan işçilerle yaptıkları görüşmelerden rastgele kömür çıkartıldığının ortaya çıktığını belirten Kalaycı, " Bir işçi kardeşimiz anlatı. 'İki ayrı işletme kömür çıkartıyor. Dinamit patlattık, diğer ocağın işçileriyle karşılaştık' diyor. Denetimsiz, rastgele yapılan bir üretim var. Bunların müsebbibi mutlaka ruhsat sahibi ve işletme sahibidir. Ama asıl sorumlu buna izin veren ve onay veren, gerekli tedbiri almayan siyasi sorumlulardır. Maden İşleri Genel Müdürlüğümüz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız, kanunun kendilerine verilen görevi yerine getirmemişlerdir. İnsan hayatının hiç mi değeri yok. O kardeşlerimiz orada yerin altında kalarak hayatını kaybettiyse, bunun sorumluları başta iktidardır. Görevini yapmamıştır."diye konuştu.
MAHSUR KALAN MADENCİLERİN ŞEHİT SAYILMASI İÇİN KANUN TEKLİFİ
Mustafa Kalaycı, mahsur kalan madencilerin aileleriyle yaptıkları görüşmelerde, Soma'daki 301 madenciye verilen sivil şehitlik haklarından kendilerinin de yararlanmak istedikleri yönünde talepler aldıklarını kaydetti. Bunun üzerine TBMM'ye kanun teklifi verdiğini belirten Kalaycı, "Biz MHP olarak torba yasa çıkarken, sadece Somalı kardeşlerimiz değil, benzer olaylar yaşanırsa, o kardeşlerimizin de şehit sayılıp, ailelerin aynı haklardan yararlanmasını talep etmiştik. Ama iktidar bunu kabul etmedi. Nitekim şu an Ermenekli madenci kardeşlerimizde aynı talepte bulunuyorlar ve haklılar. Bende bunun üzerine TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi verdim. Ermenekli madenci kardeşlerimizin de şehit sayılması ve ailelerinde bu şehitlik haklarında yararlanması, bedelsiz konut verilmesi yönünde. Ancak kanun teklifi gündemde bekliyor. Bütün siyasi partilerin buna olumlu baktığını biliyorum. Ama kanunun meclisten geçmesi için iktidarın buna yol vermesi lazım. Sayın Başbakan'ın kendi toprağı burası, lafa gelince 'Torosların çocuğuyum' diyor. Torosların çocuğuysan, Torosların bu ailelerine bu hakkı niye vermiyorsun. Torba düzenlemedeki haklardan yararlanmak istiyorlar. Sayın Başbakan tamam dese, meclisten 1 saat içinde bu kanunu çıkartırız."dedi.
(