Haberler

Konya 'Mevlana Müzesi'nde Ziyaretçilerin Çıkış Yeri, Mevlevi Geleneğine Aykırı' 'Mevlana Müzesi'nde...

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç.Dr.Nuri Şimşekler, Mevlana Müzesi'ne gelen ziyaretçilerin, Mevlevi geleneğine göre 'Küstahan Kapısı' olarak adlandırılan kapıdan çıkış yaptığını belirtti.

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Mevlana Müzesi'ne gelen ziyaretçilerin, Mevlevi geleneğine göre 'Küstahan Kapısı' olarak adlandırılan kapıdan çıkış yaptığını belirtti. Şimşekler, bu kapının Mevlevi Dergahı'na gelip daha sonra Mevlevi olmak istemeyenlerin çıktığı ve bu kapıdan çıkanlarında tekrar geri alınmadığını hatırlatarak, ziyaretçileri bu kapıdan çıkmasının manevi olarak uygun olmadığını söyledi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan da, ziyaretçilerin çıkış yaptığı kapının 'Küstahan Kapısı' olmadığını, müzeden bahçeye açılan 'Küstahan Kapısı'nın da şu an kullanılmadığını kaydetti.

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Şimşekler, Mevlana Müzesi'ne yerli ve yabancı yılda yaklaşık 2 milyon kişinin ziyaret ettiğini kaydetti.

'KÜSTAHAN KAPISI'

Mevlana Müzesi'ne yapılan ziyaretlerin geleneğine ve gerçeğine uygun olarak yapılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Şimşekler, müzeye giriş ve çıkışlarında yine gelene uygun olarak gerçekleşmesi gerektiğini belirtti. Şu an ki giriş kapısının ziyaretçilerin rahat giriş yapması için düzenlenmiş olabileceğini ifade eden Şimşekler,"Ziyaretlerin geleneğine ve gerçeğine uygun olması lazım. Onun için girişlerin Selimiye Camii tarafındaki yüzyıllardır kullanan 'Dervişhan Kapısı'ndan yapılması gerekir. Çünkü dergaha girişler o kapından yapılırdı. "

Ziyaretçilerin çıkış yaptığı kapının da manevi gelene uygun almadığına dikkat çeken Şimşekler, şunları söyledi:

"Maalesef ziyaretçilerin şu an da çıkış yaptığı kapı Mevlevi geleneğinde 'küstahlar' anlamına gelen ve 'Küstahan Kapısı' olarak adlandırılan yerdir. Geçmişte Mevlana Dergahına gelip Mevlevi olmak isteyen ancak 1001 günlük süre içerisinde çeşitli vesilelerle Mevlevi olamayan veya olmak istemeyen yada çileyi kıran dervişlerin çıkartıldığı bir kapıdır. O kapıdan çıkan bir daha o dergaha bir daha adımını atamazdı. Bu sembolik anlamında yerine getirilmesi adına çıkışlar o kapıdan yapılmamalı."

BİLENLER IZDIRAP DUYUYOR

Mevlana'nın kabrinin bulunduğu yerin manevi bir mekan olduğunu ifade eden Doç. Dr. Şimşekler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu an da burası müze olarak adlandırılıyor. Müzeye nereden girilip çıkılacağı önemli değildir. Ama bir dergah veya türbe manasıyla 'Burası manevi bir mekandır. Müze değildir.' şeklinde bakarsak giriş ve çıkışların yeniden eski aslına uygun şekilde koordine etmeliyiz. O kapının 'Küstahan Kapısı' olduğunu bilenler de oradan çıkarken bir hayli ızdırap çektiklerini üzüldüklerini dile getiriyorlar. Oranın manevi atmosferin yaşandığı bir yer olarak algılıyorsak bu şekilde tanzim etmemiz daha doğru olur."

ÜCRETSİZ OLMALI

Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Mevlana Müzesi'nde sergilenen eserler ile mezarların bulunduğu bölümlerin ayrılması gerektiğini belirtti. Doç. Dr. Şimşekler, "Mevlana'nın, babasının, ceddinin ya da diğer Mevlevilerin bulunduğu sandukalar bölümü, mescit ve semahane bölümüne ücretsiz giriş sağlanmalı. Çünkü müzeye gelenlerin bir çoğu dua etmek için geliyorlar. O atmosferi teneffüs etmek için geliyorlar. Oradaki 17'nci yüzyıldan kalan kudüm, ney, kilim yada yazma eser ziyaretine gelmiyor. Zaten daha fazlada ilgi görmüyor o bölümler." dedi.

Valilik, üniversite ve belediyelerin koordinesiyle ziyarete gelenlere Mevlana ve Mevlevilik ile ilgili bilgilerin aktarılabileceği mekanlar oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Şimşekler, "Sadece etli ekmek, fırın kebabı yedirmekle insanların midesini doyururuz. Ama insanları midelerini doyurmaya değil gönüllerini manevi olarak doyurmaya geliyorlar. Onun için manevi lokma verebileceğimiz oluşumların yapılması lazım. O bölgede konusunda uzman kişilerin bulunduğu ziyaretçilerin sorularını yöneltebileceği bilgi verilebilecek bir mekan oluşturulmalı."diye konuştu.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan da, ziyaretçilerin çıkış yaptığı kapının 'Küstahan Kapısı' olmadığını ve müzeden bahçeye açılan 'Küstahan Kapısı'nın da şu an kullanılmadığını kaydetti.

(

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close