Konya-'gizli Cennet' Yerköprü Şelalesi, Turizme Açılıyor-Hd
Konya-'Gizli cennet' Yerköprü Şelalesi, turizme açılıyor-HD'Gizli cennet' Yerköprü Şelalesi, turizme açılıyorKonya'nın Hadim ilçesindeki Göksü Nehri yatağında bulunan Yerköprü Şelalesi, eşsiz doğal güzelliğiyle kentin 'gizli kalmış' cennetlerinden biri olarak değerlendiriliyor.
Konya-'Gizli cennet' Yerköprü Şelalesi, turizme açılıyor-HD
'Gizli cennet' Yerköprü Şelalesi, turizme açılıyor
Konya'nın Hadim ilçesindeki Göksü Nehri yatağında bulunan Yerköprü Şelalesi, eşsiz doğal güzelliğiyle kentin 'gizli kalmış' cennetlerinden biri olarak değerlendiriliyor. Şelale, yapılan 20 milyonluk yatırımla turizme açılıyor. Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu, Şelale, Göksu Nehri üzerindedir. Nehir, şelalenin yaklaşık 1 kilometre gerisinde kayboluyor ve farklı noktalardan yer altından çıkan su ise şelaleden akıyor. Yerköprü denilmesinin manası da budur. Göksu Nehri kurusa bile bu şelale asla kurumaz dedi.
Konya'ya 120 kilometre uzaklıkta bulunan Hadim ilçesi, Toros Dağları'nın doğu bölgesinde, Taşeli platolarının tepeleri arasında, dar vadiler üzerine kurulu bir bölgedir. Akdeniz'e dökülen Göksü Nehri yatağında bulunan Yerköprü Şelalesi ise doğal güzelliyle görenleri etkiliyor. Şelale, nehrin yaklaşık 25 metre yüksekliğinde alüvyon üzerine traverten çökmesi ve alttaki alüvyonun eriyerek köprü şekline benzemesiyle oluşan doğal bir köprüden kayalıkların dibinden çıkan Karasu Çayı'nın nehrin tabanına dökülmesiyle oluşuyor. Karasu Çayı'nın suyu yıl boyunca aynı kaldığı için, köprü üzerindeki bitki örtüsüne hiç bir zarar gelmiyor. Şelale sayesinde birleşen iki su Akdeniz'e dökülüyor. Yerköprü Şelalesi güzelliği kadar çok sayıda kişinin kayalıklarda gezinti yaparken düşüp suyun akıntısına kapılıp yaşamlarını yitirmesiyle de dikkat çekiyor. O nedenle de Konya Büyükşehir Belediyesi, ziyaretçilerin uğrak yeri olan bu eşsiz güzelliğin hem turizme kazandırılması, hem de tehlikeli alanlarda önlem alınması için şelale çevresinde düzenleme çalışmasını sürdürüyor. Hadim Belediye Başkanı Ak Partili Ahmet Hadimioğlu, şelalenin turizme kazandırılması için 20 milyonluk yatırım yapıldığını belirtti. Şelalenin suyunun yeraltı kaynağından temin edildiğini ifade eden Hadimioğlu, şunları söyledi Şelale, Göksu Nehri üzerindedir. Nehir, şelalenin yaklaşık 1 kilometre gerisinde kayboluyor ve farklı noktalardan yer altından çıkan su ise şelaleden akıyor. Yerköprü denilmesinin manası da budur. Göksu Nehri kurusa bile bu şelale asla kurumaz. Buranın turizme açılması içinde çevre düzenlemesi, piknik alanları, seyir terası yapıldı. Ayrıca bungalov evler ile karşı geçiş için bir köprü yapılacak. Hadimioğlu, şelalede daha önce sık sık boğulma olaylarının yaşandığı yapılacak çevre düzenlemesi çalışmalarıyla da bunun engelleneceğini kaydetti.
Şelaleyi gezmeye gelen Abidin Çatal, Karaman'dan gezmek için şelaleye geldik. Ülkemizde Manavgat ve Düden Şelalesi biliniyor; ama Konya'daki Yerköprü Şelalesi de görülmeye değer güzel bir şelaledir. Herkesin gezip görmesi gerekir. Fotoğraf içinde mükemmel bir yer dedi. Emrullah Andaç da, daha önce sık sık boğulanların olduğunu ve şu an önlem alınmaya başladığını belirterek, Bizlere büyüklerimiz, şelale çok can aldığı için yıllar önce can kaybı yaşanmaması için canlı koyun atıldığını anlatmışlardı. Şimdilerde boğulma olayı azaldı. Burası doğa güzelliğiyle görülmeye değer bir bölgedir. dedi.