Konya'daki "Paralel Devlet Yapılanması" Davası
"Paralel Devlet Yapılanması" iddialarına ilişkin Konya merkezli soruşturma kapsamında 2'si tutuklu 74 sanık hakkında açılan dava, beşinci duruşmayla sürüyor.
"Paralel Devlet Yapılanması" iddialarına ilişkin Konya merkezli soruşturma kapsamında 2'si tutuklu 74 sanık hakkında açılan dava, beşinci duruşmayla sürüyor.
Konya 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya katılmak üzere çok sayıda kişi adliyeye geldi. Kimlik tespitinin ardından taraflar, mahkeme salonuna alındı. Bazı sanıklar, davaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Tutuklu sanık eski Mersin Emniyet Müdür Yardımcısı Anadolu Atayün'ün, duruşmaya katılmak istemediği yönünde beyanda bulunduğu öğrenildi.
Duruşma, tutuksuz sanıkların dinlenilmesiyle başladı. Haklarındaki suçlamaları kabul etmeyen sanıklar, hiçbir cemaatle bağlantıları olmadığını, hukukun kuralları çerçevesinde görevlerini yaptıklarını iddia etti.
Tutuklu sanık Atayün'ün avukatı, çeşitli gerekçelerle reddi hakim talebinde bulundu.
Oturuma verilen kısa aradan sonra mahkeme heyeti, reddi hakim talebini, duruşmanın uzatılmasına yönelik yapılması gibi birçok gerekçeden dolayı oy birliğiyle reddetti.
Tutuksuz yargılanan polis memuru İlker Sipahioğlu, SEGBİS ile katıldığı duruşmada, adını bile anmak istemediği grubun içinde yargılanmaktan üzüntü duyduğunu söyledi.
Bir cemaat yapılanması içerisinde bulunmadığını vurgulayan Sipahioğlu, "Böyle onursuz bir yapılanmanın içinde bulunmadım." diye konuştu.
Eski Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan da müşteki olarak katıldığı duruşmada taraf avukatlarının sorularını yanıtladı.
Daha önce ifade verdiğini anlatan Okudan, şöyle konuştu:
"Heyetin çağrısı üzerine geldim. Rektörlük, başhekimlik yaptım. En tepeden, kelepçe takılarak hapishaneye götürüldüm. Mevlana Üniversitesi kurulmadan 2-3 yıl önce niyetleri başladı. Başıma gelen kumpası anlatmaya çalıştım. MİT Müsteşarı ifadeye çağrıldı sonra deşifre oldular. Allah razı olsun Recep Tayyip Erdoğan'dan, o olmasa sürünecektim. Davada müşteki olmam için bir baskı, yönlendirme olmadı. Adalete güvendim. Rapor alabilirdim ama yargılandım."
"Kahraman, milliyetçi Salih Tuzcu hani nerede?" diyen Okudan, çok iyi tanıdığı ve hakkında yakalama kararı bulunan eski Konya Emniyet Müdürü Salih Tuzcu'yu kendisi kadar kimsenin tanımadığını bildirdi.
Tuzcu'nun o dönemde çok güçlü olduğuna dikkati çeken Okudan, "Vali, savcı idareciler çekiniyordu. Her şeye karışıyordu. Rektör yardımcılarımın atamasına bile karışacaktı. Özel mahkemelerin verdiği güçle herkesi sindirmişti. İhaleye fesat karıştıran asıl kendisi." diye konuştu.
Okudan, kendisine müdahale etmek isteyenlere, "Benim konuşmamı beğenmiyor musunuz kardeşim?" karşılığını verdi.
Duruşma, müşteki Süleyman Okudan'ın dinlenmesiyle devam ediyor.
Davanın geçmişi
Sanıklar hakkında, "Fetullahçı Terör Örgütü'ne üye olmak", "Soruşturmanın, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, gizlemek veya değiştirmek" gibi suçlamalar bulunuyor.
Soruşturma kapsamında 19 ilde düzenlenen operasyonların gözaltı gerekçesinde, zanlıların, Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesinin 2008'deki operasyonunda, Konya merkezli Okyanus Şirketler Grubu Başkanı Nusret Argun ve 249 kişiye asılsız delillerle işlem uyguladıkları iddiası yer alıyor.
Gerekçede, o dönemde Okyanus İnşaatın yaklaşık 200 dairesine satılmaması için tedbir konulduğu, ancak zanlılardan birinin bu dairelerden 2'sini usulsüz şekilde piyasadan daha ucuza satın aldığının ortaya çıktığı kaydediliyor. Yine zanlılardan emniyet mensubu olduğu belirtilen kişinin, Konya'daki emlak şirketinin reklamında oynadığı ve karşılığında 2 daire aldığı öne sürülüyor.
Ayrıca, iş adamı Argun'un borsada halka arz edilen 75 milyon liralık doğalgaz şirketinin değerinin usulsüz soruşturmalarla düşürüldüğü ve değerinin çok altında, 11 milyon liraya başka iş adamına sattırdıkları iddia ediliyor.