Haberler

Konya'da 'Paralel Yapı' Operasyonunda, Eski İl Emniyet Müdürü'nün Gözaltı Kararına İtiraz

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya merkezli 19 ilde 'Fethullahçı terör örgütüne üye olmak, soruşturmanın, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, gizlemek veya değiştirmek' suçlamalarından 31'i emniyet mensubu 66 şüpheliye yönelik yapılan operasyonda, gözaltına alınan 43 kişiden 20'si, ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Konya merkezli 19 ilde 'Fethullahçı terör örgütüne üye olmak, soruşturmanın, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, gizlemek veya değiştirmek' suçlamalarından 31'i emniyet mensubu 66 şüpheliye yönelik yapılan operasyonda, gözaltına alınan 43 kişiden 20'si, ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Dün İzmir'deki evinde bulunmayan dönemin Konya Emniyet Müdürü Salih Tuzcu hakkındaki yakalama kararına da itiraz edildi. Tuzcu'nun avukatı Erhan Şahin, müvekkilinin İl Emniyet Müdürlüğü yaptığı için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu'na göre hakimlerin yargılanma usulüne göre ayrı ifadesi alınıp, yargılanması gerektiği; bu nedenle Cumhuriyet Başsavcılığı'na itirazda bulunduklarını söyledi.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında dün 19 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. 31'i emniyet mensubu olmak üzere 66 kişiye yönelik yapılan operasyonda, şüphelilerin çoğu işadamlarından oluştu. Şüphelilerin, paralel yapının Konya'daki finansal yapısını organize ettiği öne sürüldü. Gözaltına alınan şüphelilerin oluşturdukları mütevelli heyetinin, Konya'daki çok sayıdaki iş adamından yardım amaçlı, usulsüz şekilde 'himmet parası' adı altında para topladığı, cemaate yakınlığıyla bilinen bir üniversiteye de araziyi usulsüz olarak temin ettiği iddiaları araştırılıyor.

Operasyon kapsamında gözaltına alınan polislerin ise 2008 yılında Okyanus Şirketler Grubuna yönelik yapılan operasyonda, sanıklara yönelik asılsız deliller elde etmekle suçlandığı öne sürüldü. Ayrıca o dönem operasyon yapılan şirkete ait çok sayıda daireye satılamaz tedbiri konulduğu, ancak paralel yapı operasyonunda gözaltına alınan şüphelilerden birinin, bu dairelerden bazılarını tedbir kararına rağmen usulsüz ve piyasa değerinin altında satın aldığı iddiası da soruşturuluyor.

Operasyon kapsamında şu ana kadar aralarında eski YÖK Başkan Vekili ve halen Selçuk Üniversitesi İktisadı ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslarararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi olan Prof. Dr. Şaban Çalış, Mevlana Üniversitesi'nin kurucu rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, 2008 yılında Okyanus Şirketler Grubu'na yönelik yapılan operasyonda Konya'da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürlüğünü yapan Polis Başmüfettişliğinden ihraç edilen 1'inci sınıf Emniyet Müdürü Anadolu Atayün, o dönem Asayiş Şube Müdürlüğü yapan Bingöl eski Emniyet Müdürü Ercan Taştekin, Şube Müdür Yardımcısı ve şu an Ağrı Emniyet Müdürlüğü Havaalanı Şube Müdürü iken soruşturma kapsamında açığa alınan Arif Aykut, o dönem İstihbarat Şube'de görevli Karapınar İlçe Emniyet Müdürü iken geçen salı günü soruşturma kapsamında açığa alınan Harun Yaldız'ın da aralarında bulunduğu 43 kişi gözaltına alındı.

20 KİŞİ SERBEST

Gözaltına alınanlardan aralarında Prof. Dr. Şaban Çalış, Bingöl eski Emniyet Müdürü Ercan Taştekin, açığa alınan Ağrı Emniyet Müdürlüğü Havaalanı Şube Müdürü Arif Aykut'un aralarında bulunduğu 20 kişi polisteki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. 24 saat gözaltı süresi dolan şüpheliler de bugün sabah saatlerinde Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirilerek sağlık kontrolünden geçirildi.

İL EMNİYET MÜDÜRÜ'NÜN YAKALAMA KARARINA İTİRAZ

Haklarında yakalama kararı çıkan 66 kişinin içinde yer aldığı Okyanus operasyonu döneminde Konya İl Emniyet Müdürü olan emekli emniyet müdürü Salih Tuzcu da, dün İzmir'de yapılan yapılan aramada evinde bulunamadı. Salih Tuzcu'nun avukatı Erhan Şahin, müvekkilinin İl Emniyet Müdürlüğü yaptığı için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu'na göre hakimlerin yargılanma usulüne göre ayrı ifadesi alınıp, yargılanması gerektiği bunun içinde Cumhuriyet Başsavcılığı'na itirazda bulunduklarını söyledi. Şahin, "Cumhuriyet Başsavcılığı'na müvekkilim hakkında HSYK Kanununa göre yargılanması gerektiğini söyledik. Dosyasını ayırdıklarını söylediler. Biz ifade için davet mektubu beklerken, yakalama kararı çıktı. Emniyet Müdürlüğü yapan bir kişi ifadeye çağrıldığında neden gelmesin" dedi.

İŞADAMLARI YURT DIŞINDA

Haklarında yakalama kararı çıkan Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği Başkanı S.C.'nin aralarında bulunduğu 5 işadamının da yurt dışında olduğu belirtildi.

Operasyon kapsamında geçen 11 Mayıs Salı günü Avukat M.O. da gözaltına almış ve hukuk bürosunu polisin baskını öncesi avukata ait ruhsatlı tabanca ve 1500 mermi ile yaklaşık 500 bin lira değerinde para, altın ve dövize kendi otomobiliyle yakalanan sekreter F.N.P. tutuklanmıştı. - Konya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
Tunceli'de kayyum gerginliği! Polis barikatını aşmak istediler

Polisle kalabalık arasında arbede çıktı

Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

title