Konya'da İcradan Hastane ve Doktor Kadrosu Satışı Tartışması
KONYA'da 2014 yılında kapanan Özel Nakipoğlu Hastanesi'nin ruhsatı 8'inci İcra Dairesi tarafından 5.6 milyon liraya satışa sunuldu.
KONYA'da 2014 yılında kapanan Özel Nakipoğlu Hastanesi'nin ruhsatı 8'inci İcra Dairesi tarafından 5.6 milyon liraya satışa sunuldu. Hastane ortaklarından Esma Ürün, "Bina Karatay Belediyesi'ne aitti ve belediyeden kiralanmıştı. 2014 yılında borçlarından dolayı belediye tarafından haciz edildi. Haciz edilince de kapandı. Hastanenin muhtelif borçlar vardı; zannedersem maliye, SGK gibi kurumlar ve şahıslar vardı. Onlar da ruhsat üzerinden icralı" dedi. Konya'da 2000 yılında çok ortaklı olarak Bilgi Sağlık Hizmetleri A.Ş. adı altında kurulan Özel Nakipoğlu Hastanesi, 2014 yılında kapandı. Karatay Belediyesi tarafından daha önce Özel Nakipoğlu Hastanesi'ne kiralık olarak verilen hastane binası, daha sonra yapılan protokolle Kamu Hastaneler Birliği'ne kiralandı. Binada şu an Dr. Faruk Sükan Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ek binası olarak hizmet veriliyor. HASTANE RUHSATI İCRADAN SATIŞI SUNULDU
Konya 8'inci İcra Dairesi 2013/8621 Esas numarasıyla 2014 yılında kapatılan Bilgi Sağlık Hizmetleri A.Ş.'te ait Özel Nakipoğlu Hastanesi'nin ruhsatını haciz yoluyla 5.6 milyon liraya satışa çıkarttı. Özel Nakipoğlu Hastanesi'nin avukatlarının isteği üzerine satışa sunulduğu ileri sürülen ve ilk ihalesi 14 Haziran günü açık artırma usulüyle yapılacak olan hastane ruhsatında 20 doktor kadrosunun bulunduğu belirtildi. İhale ilanında, şöyle denildi:
"20 adet doktor kadrolarının devrinde Sağlık Bakanlığı Ruhsat Devir İşlemleri Hakkındaki Yönetmelik hükümleri dikkate alınmalıdır. Adına ruhsat düzenlenecek Sağlık kuruluşunun icra yoluyla satışı İcra İflas Kanunun genel hükümlerine tabidir. Bu ruhsatı icra yoluyla devralacak kuruluşların Sağlık Bakanlığı'nca planlaması yapılan, ihtiyaç gösterilen bölgelerde faaliyette bulunmak üzere devir alabilirler. Bilgi sağlık kuruluşunun elinde bulundurduğu 20 adet doktor kadrosunun işletme hakkının devredilmesi sırasında, piyasa şartlarına göre maddi değeri oluştuğu değerlendirilmiştir."
İlanda, dosyada yer alan Özel Hastanenin satış talep tarihi 31 Ocak 2014 olarak belirtildiği, İcra Dairesinin Satış işlemlerinin 21 Mart 2014 tarihinden önce başladığından yukarıdaki şart aranmaksızın ruhsat satışı yapılabileceği vurgulandı.
GÖZ HASTALIKLARI 1 MİLYON
Satış ilanında 20 adet doktor branşının bedeli, branşına göre 50 bin lira ila 1 milyon lira arası değiştiği görüldü. 1 milyon lira değerinde branşın ise 1 doktor kadrosuna sahip göz hastalıkları branşı olması dikkat çekti.
HASTANENİN ORTAĞI AK PARTİ ESKİ MİLLETVEKİLİNİN EŞİ
Ruhsatı İcra'dan satışa çıkartılan kapanan Nakipoğlu Bilgi Hastanesi'nin ortaklarından biri ise eski Konya Büyükşehir Belediye Başkanı, Ak Parti kurucuları arasında yer alan Konya eski Milletvekili Halil Ürün'ün, yurt dışındaki gurbetçilerden toplanan paralarla kurulduğu ileri sürülen ve daha sonra kapanan Anser Holding'in o dönem yönetim kurulu başkanlığı yapan eşi Esma Ürün. Hastanenin çok ortaklı bir şirket olarak kurulduğunu belirten Esma Ürün, "2000 yılında kurulmuştu. Bina Karatay Belediyesi'ne aitti ve belediyeden kiralanmıştı. 2014 yılında borçlarından dolayı belediye tarafından haciz edildi. Haciz edilince de kapandı. Muhtelif borçlar vardı; zannedersem maliye, SGK gibi kurumlar ve şahıslar vardı. Onlarda ruhsatın üzerinden icralı" dedi. 49 YATAKLI OLARAK KURULDU
Hastanenin kurucularından Dr. Kudsi Öncü, hastanenin Bilgi Sağlık Hizmetleri A.Ş. adı altında 2000 yılının Kasım ayında kurulduğunu belirtti. Bilgi Sağlık Hizmetleri A.Ş.'nin çok ortaklı bir şirket olduğunu ifade eden Dr. Öncü, şunları söyledi:
"2000 yılının 11'inci ayında 49 yataklı olarak hastanemiz kurduk. Biz 4 doktor arkadaşın çok cüzi hisselerimiz vardı. Hisselerin yüzde 82'sini o dönem Anser Holding almak istiyordu. Holding olarak değil de ferdi olarak satın alınmasını istedim. Bunun üzerine Anser Holding'in yönetim kurulu başkanı Esma Ürün ve onun gösterdiği kişiler hastaneye ortak oldu. 2006 yılına kadar ortaklığım devam etti. Sonra ortaklığımı devredip, başhekimlik görevimi sürdürmeye devam ettim. Başhekim olarak o dönemde zaman zaman muhasebeyi de kontrol ediyordum. Maliye ve SGK borçları vardı. Ancak o dönem mali açıdan hastane eksi durumda değildi. 2012 yılında tamamen hastaneden ayrıldım. Ben ayrıldıktan 14 ay sonrada hastane kapandı. Kurumların ve doktor arkadaşların para alacağının olduğunu duydum. Benim de alacağım var ve oda icra takibinde. " SATILSA BİLE KULLANILAMAZ
2008 yılında sağlık bakanlığının yeni özel hastane yatırım izinlerini iptal ettiğini anlatan Konya Tabipler Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca, "Buna gerekçe olarak insan kaynağı kısıtlılığını gösterdi. 2008 yılından bu yana da özel hastanelere kadro tahsisi imkanı açısından çok fazla esnemeler olmadı. Özel hastaneler kendi aralarında kadro değişimi yapabiliyordu. Bu çerçevede faal olmayan bir hastanenin lisansını, belgesini, ruhsatını alarak o kadroları bünyesine katıp çalışmasına devam edebiliyordu. Bu süreçte işin taksi plakası tarzından kuralsız bir şekilde bir takım fiyatlamalar konuşuldu ve sağlık bakanlığını bu uygulaması iptal etti. Aslında gündeme konu olan yapıyı devralan kişi veya kurum kimse, bunu mevcut mevzuata göre hayata geçiremez" diye konuştu.
RUHSAT VE KADROLAR LİSANS DEĞERİ HALİNE GELDİ
Karaca, Türkiye'de şu an da 550 özel hastaneden 100'e yakınının ruhsatının askıda olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:
"Bu hastanelerimizin geriye doğru bakıldığı zaman ticari enkazları var. ya mal mülk açısından bir takım borçları, ya da personele ilişkin borçları var. 2008 yılında bakanlığının yeni yatırım izni vermeme kısıtlamasından dolayı bu ruhsatlar ve kadrolar, bir lisans değeri haline geldi. Oluşan bu değer bu tip ticari mahkemelerde unsur olarak kullanılmaya başlandı. Bu bahse konu olayda bu çerçevede yapılan bir satış diye düşünüyorum. Ama bu satış neticelense bile alıcı arkadaşımız, bunu bir kurum ve hastane haline dönüştürmesi mevcut mevzuata göre mümkün olmadığını düşünüyorum."
Satış ilanına değinen Karaca, "Bu çok sağlıklı değil. Bir branşın çok daha değerli, diğer branşın az değerli olması mümkün değil. Her hekim arkadaşımın yaptığı iş kıymetlidir. Ama orada şöyle bir hesap yapılıyor. O branşın hizmetlerine kamunun ödediği bedeller hem de alınan fark ücretleri ile oluşan değer itibariyle kendilerince bir değerlendirme yapmışlar. Ama bu değerlendirme çok doğru değil" diye ekledi. - Konya