Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Lübnan Dışişleri Bakanı'ndan ateşkes umudu: Nihai karar İsrail'in

Gözler Orta Doğu'da! Saatler içinde her şey değişebilir

Çatalhöyük Atalarının 10 Bin 500 Yıllık Parmak İzi Bulundu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Boncuklu Höyük'te yapılan kazılarda kil parçalarının üzerinde 10 bin 500 yıllık parmak izlerine rastlandı.

Konya'da yaklaşık 10 bin 500 yıllık geçmişe sahip yerleşim yeri olan Boncuklu Höyük'te yapılan kazılarda o dönemde kullanılan kil nesnelere ait parçalar üzerinde parmak izleri bulundu. Kil parçaları üzerindeki parmak izleri, kazı ekibine katılan ve antik parmak izi okuyan Dr. Lori Hager tarafından incelemeye alındı.

ATALARI BURADA YAŞIYORDU

Çumra İlçesi'ndeki yaklaşık 9 bin yıllık yerleşim yeri Çatalhöyük'deki insanların atalarının yaşadığı belirtilen ve merkez Karatay İlçesi Hayıroğlu Mahallesi'ndeki yaklaşık 10 bin 500 yıllık geçmişe sahip Boncuklu Höyük'deki kazı çalışmaları yaz dönemlerinde devam ediyor. 2006 yılında başlayan ve Liverpool Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Douglas Baird, başkanlığında yapılan bu yıl ki kazılarda o döneme ait parçalanmış kil nesneler üzerinde parmak izleri bulundu.

PARMAK İZİNİN CİNSİYETİ TESPİT EDİLECEK

Parmak izinin bulunduğu boncuklu Höyük'e ait resmi internet sitesinde yayınlandı. Kil parçaları üzerinde bulunan parmak izlerinin, kazı ekibine katılan ve antik parmak izi okuyan Dr. Lori Hager tarafından incelemeye alındı. Tırnak ucu büyüklüğündeki kil parçalar üzerindeki parmak izlerinin, birden fazla fotoğraf çekebilmek için sabit kamera kullanılan ve Yansıtma Dönüşüm Görüntüleme (RTI) tekniği ile fotoğrafları çekildi. 3 boyutlu hale getirilebilen fotoğraflar üzerinde yapılan inceleme sonrasında kil eserlerin üzerindeki parmak izlerinin erkekler mi, kadınlar mı ya da çocuklar mı tarafından yapıldığının tespit edileceği belirtildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title