Haberler

Konutlarda, AB Ortalamasının Üç Katı Fazla Enerjiyle Isınıyoruz"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Üyesi Prof. Dr. Aras: "Ülkemizdeki mevcut binaların yüzde 80'inin yalıtımsız olduğu göz önüne alınırsa, konutlarda ısınmak için AB ülkelerinin üç katı daha fazla enerji kullandığımız ortaya çıkar" "Isıtma sezonunun başladığı tarihten itibaren bitimine kadar kombinizin.

MÜRSEL ÇETİN - Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Üyesi Prof. Dr. Haydar Aras, Türkiye'de konutların yüzde 80'i yalıtımsız olduğu için ısınmada Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ortalamasının üç katı fazla enerji kullanıldığını söyledi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Termodinamik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi de olan Aras, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ısı yalıtımı uygulanan binalarda sadece doğalgazda değil, elektrik faturalarında da yüzde 50'ye yakın tasarruf sağlanabildiğini anlattı.

Bireysel ısınmada tercih edilen kombileri kışın kullanırken yapılan hataların başında "cihazı açıp kapatma"nın geldiğini vurgulayan Aras, "Öncelikle kombileri doğru kullanmaya özen göstermeliyiz. Isıtma sezonunun başladığı tarihten itibaren bitimine kadar kombinizin düşük sıcaklıkta sürekli açık kalması, önerilen yöntemdir. Böylece kombinizin daha fazla gaz harcayarak ateşleme yapmasını engellemiş ve daha az gaz ile daha uzun süre kullanım sağlamış olursunuz" ifadesini kullandı.

Kombinin, hane halkı evde iken normal sıcaklığa, kimse bulunmadığında veya geceleri ise ekonomik moda alınmasının önemine değinen Aras, bu cihazlarının bakımı ve baca temizliğinin yetkili servise yaptırılması durumunda faturada yüzde 15 azalma olacağı bilgisini verdi.

Isı kaybını önlemek için bazı tavsiyeler

Aras, ısıtılan alandaki radyatörlerin ön ve üstlerinin kapatılmaması gerektiğine işaret ederek, aksi takdirde ortamdaki sıcak hava akışı ve dağılımının engelleneceğini bildirdi.

Yeni kombi alacaklara, yüzde 30'a varan yakıt tasarrufu için yoğuşmalı olanları tercih etmesini öneren Aras, şöyle konuştu:

"Yine konut, merkezi sistemle ısıtılıyorsa sitenin veya apartmanın ilk olarak ısı yalıtımını yaptırması ve akabinde ısı pay ölçer sistemine geçmesi faydalı olacaktır. Böylece ortak kullanım alanlarının dışında, ısınmak için sadece kendi dairenizin harcadığı doğalgazın bedelini ödemiş olursunuz. Güneş gören pencerelerin perdelerini açarak güneş ışınlarından daha fazla yararlanılmalı, güneş çekildikten sonra perdeleri mutlaka kapatmalı. Kapalı perdeler ısı kaybını önemli ölçüde önler. Radyatörlerin ısı akışına engel olacak uzun perdeler kullanılmamalı. Isıtıcının veya radyatörün önüne veya üzerine kesinlikle eşya, mermer ya da kurutmak için çamaşır konulmamalı. Bu durumda radyatörden çıkan ısı, arkasındaki duvarı ısıtır. Isı kaybını önlemek için radyatörün arkasına yalıtım levhası konulabilir."

"Kışın odalarda mümkün olduğunca çamaşır kurutmayın"

Haydar Aras, yalıtımsız binalarda ısı kaybının yaklaşık yüzde 20'sinin tek camlı pencerelerden kaynaklandığına dikkati çekti.

Çift camın, ısı kaybını önemli ölçüde azaltabileceğini dile getiren Aras, "Kapı ve pencere çerçevesi etrafındaki çatlakları onarın, hava sızıntılarını önlemek için pencere bandı ve sünger kullanın. Kışın odalarda mümkün olduğunca çamaşır kurutmayın. Ülkemizdeki mevcut binaların yüzde 80'inin yalıtımsız olduğu göz önüne alınırsa, konutlarda ısınmak için AB ülkelerinin üç katı daha fazla enerji kullandığımız ortaya çıkar" değerlendirmesinde bulundu.

Aras, küçük önlemlerle hem aile bütçesine hem de ülkenin enerjide dışa bağımlılığının azaltılmasına önemli katkılar sağlanabileceğini sözlerine ekledi. - Eskişehir

Kaynak: AA / Güncel
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title