Haberler

Komisyon Madencileri Dinliyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'nın Soma İlçesi'nde, 301 işçinin hayatını kaybettiği maden kazasını araştırmak üzere oluşturulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun Başkanı Ak Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, amaçlarının kazanın nedenleri net bir şekilde ortaya koymak ve nedenlere göre çözüm üretmek olduğunu söyledi.

Manisa'nın Soma İlçesi'nde, 301 işçinin hayatını kaybettiği maden kazasını araştırmak üzere oluşturulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun Başkanı Ak Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, amaçlarının kazanın nedenleri net bir şekilde ortaya koymak ve nedenlere göre çözüm üretmek olduğunu söyledi.

Dört günlük programlarının üçüncü gününde TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyeleri, faciayı yaşayan işçiler ile Soma A.Ş. Müessese Müdürü Ali Haydar Sakik ve İMBAT A.Ş. Madencilik İş Güvenliği Müdürü Aygün Ekici'yi dinlemek üzere bugün saat 09.30'da Manisa Oreko Otel'de bir araya geldi. Toplantı başında, komisyon üyelerince dün Eynez Maden Ocağı ile Işıklar Maden Ocağı'ndaki incelemelerin içinde yer aldığı CD, basın mensuplarına dağıtıldı.

GALERİLER ELDEN GEÇİRİLİYOR

Ardından basın mensuplarının karşısına çıkan Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun, yapılan incelemeler hakkında bilgi verdi. Alaboyun, şunları söyledi:

"Dün kazanın yaşandığı Eynez Maden Ocağı'na indik. Kazanın yaşandığı noktaya 150 metre gibi bir yakınlaşmamız oldu. Ancak ocakta uzun süredir çalışılmadığı için ocakta çökmeler, kabartmalar olmuş. Galeriler yeniden elden geçiriliyor. Galeriler çalışır hale getirilmeye çalışılıyor. Sanırım iki aylık süreç içinde de kaza mahallinin olduğu yere kadar bütün tamirat işlemleri tamamlanmış, ocak çalışır vaziyete getirilecek. Eğer bu süreç içerisinde yeniden bir olanak bulursak ve komisyonumuzun süresi bitmez ise madene tekrar inip, kaza mahallini tekrar görmek istiyoruz."

IŞIKLAR OCAĞI MODERN BİR ÜRETİM YAPISINA SAHİPMİŞ

Madencilik sektörünün çok dinamik bir yapıya sahip olduğunun altını çizen TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu Başkanı Alaboyun, "Kazanın ilk geldiği an ile şu anki geldiği an arasında çok büyük bir fark var. Bunun nedeni madenciliği artık arkadaşlarımız da iyi kötü öğrendi" dedi. Madenciliğin dinamik olduğunu belirten Alaboyun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yani beş gün çalışmasanız kendiliğinden kabarır. Tavan çöker. Böyle sıkıntılı bir ocak. Sürekli tarama, bakım ve onarım yapması lazım. Dolayısıyla hiçbir işletmede özel bakım tarama ve dinamik ekibi yoktur. Sadece madencilik sektöründe vardır. Bu böyle bir ocak. Üç aydır ocağa girilmediği için belli bir noktaya kadar bazı yerleri kapanmış durumda. 150 metreye kadar açmışlar. Bu açma işlemleri devam ediyor. Eynez Ocağı'nın ardından Işıklar Ocağı'nın ziyaret ettik. Işıklar Ocağı gerçekten mevcut Eynez Ocağı'na göre yeni dizayn edilmiş ve yeni projelendirilmiş bir ocak. Daha geniş galeriler var. Beton kaplamalar yapılmış. Üretim ayağına kadar gittik. Orada modern bir üretim ayağının olduğunu gördük."

"SOMA HAVZASININ KENDİSİNE BİR HAS ÖZELLİĞİ VAR"

Soma maden havzasının kendine has özelliğinin olduğunu söyleyen Komisyon Başkanı Alaboyun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zonguldak Havzası'ndaki kömürde kendine has bir özellik var. Soma Havzası'ndaki kömürlerin kendine has bir özelliği var. Bunlar birbiri ile uyum sağlamaz. Bir farklı sektörde üretim bantlarıyla, madencilikteki üretim bantlarının yüzde 40 civarlarında ortak yönleri vardır. Geri kalan yüzde 60'lık kısım oradaki madenin, topografyanın ve coğrafyanın özelliğinden kaynaklanır. Yeraltı madenciliğinde şartlar sürekli olarak değişmektedir. Bünyesinde önemli riskleri taşıyor. Mesela metan gazı gibi. Başka birçok gazı bünyesinde bulundurmaktadır. Soma havzasındaki temel sorun burada. Soma Havzası kırıklı bir yapıya sahip. Fayları çok olan bir bölge. Madenin bulunduğu bölgede 400 üzerinde boyu 5 metre ile 100 metre arasında değişen irili ufaklı faylar var. Çok büyük bir kırıklı alanla karşı karşıyayız. Bunların hepsi kazadan sonra farkına vardığımız olaylar."

FACİANIN NASIL OLDUĞU BELİRLENMEYE ÇALIŞILACAK

Komisyon üyelerinin uyum içinde çalıştıklarını belirten Alaboyun, "İMBAT Madencilik A.Ş. İş Güvenliği Müdürü Aygün Ekici ile Soma A.Ş. Müessese Müdürü Ali Haydar Sakik'i dinleyeceğiz. Amacımız bu kazanın neden olduğunu, nasıl olduğunu net bir şekilde görmeye çalışmak" dedi.

Sorunlar net olarak ortaya konulmazsa sağlıklı çözüm bulanamayacağını belirten Alaboyun, "Komisyondaki arkadaşlarımız ile uyum içerisinde çalışıyoruz. Bu sorun hepimizin sorunu. Sorunu çözümlenmesi önemli. Olay net bir şekilde ortaya koyarsak, çözüm önerileri ortaya koyacağız ki bir daha böyle olaylar yaşanmasın. Soma'ya has bir önerilerimiz olacak. Çünkü Soma Havzası'nın kendine has özellikleri olduğu için. Bunun gayreti içerisindeyiz" diye konuştu.

İŞÇİLER DE DİNLENECEK

Açıklamanın ardından komisyon üyeleri İMBAT Madencilik A.Ş. İş Güvenliği Müdürü Aygün Ekici'yi dinlemeye başladı. Basına açık olmasına rağmen programda görüntü çekilmesine izin verilmedi.

Ekici'nin ardından Soma A.Ş. Müessese Müdürü Ali Haydar Sakik ile faciaya tanıklık eden işçilerin dinleneceği kaydedildi.

KOMİSYONDA YER ALAN İSİMLER?

Komisyonun Başkanlığını Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun yürütürken, Başkan Vekilliğini Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Sözcülüğü Balıkesir Milletvekili Ali Aydınoğlu, Katip Üyeliği'ni Adana Milletvekili Fatoş Gürkan üstleniyor. Komisyon üyeliklerinde Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik, Bursa Milletvekili Necati Özensoy, Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, İzmir Milletvekili Nesrin Ulema, Manisa Milletvekilleri Erkan Akçay, Hasan Ören, Özgür Özel, Muzaffer Yurttaş, Selçuk Özdağ, Sakine Öz ve Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız bulunuyor. - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close