Koltuk Değneklerini Attı, Evlenmek İstiyor
Samsun'da 5 yaşında başlayan hastalığı nedeniyle yürüyemeyip koltuk değnekleri yardımıyla ayakta durabilen 36 yaşındaki Füsun Güner, iki yıldır süren tedaviye olumlu yanıt verdi Koltuk değneksiz küçük adımlarla yürümeye ve gündelik işlerini ailesine bağımlı olmadan yapmaya başlayan Güner'in ilk isteği.
İLYAS GÜN - Samsun'da 5 yaşında başlayan hastalığı nedeniyle yürüyemeyip koltuk değnekleri yardımıyla ayakta durabilen 36 yaşındaki Füsun Güner, iki yıldır süren tedaviye olumlu yanıt verdi. Koltuk değnekleri olmadan küçük adımlarla yürümeye başlayan Güner'in ilk isteği evlenmek oldu.
Halk arasında "iltihaplı romatizma" olarak da bilinen "romatoid artrit" hastalığına 5 yaşındayken yakalanan Güner, yaklaşık 25 yıl yürüyemedi, son 6 yılda da koltuk değnekleri yardımıyla ayakta durabildi. Hastalığın tüm eklemleri ile kemiklerini sarması nedeniyle boyu yeterince uzamayan, yıllarca fizik tedavi gören Güner, iki yıl önce Samsun'daki özel bir hastanede başlanan yeni tedavi yöntemiyle şifa buldu. Uzun yıllar ailesine bağımlı halde yaşamını sürdürdükten sonra tekrar yürümeye başlayan Güner'in artık tek isteği evlilik.
Füsun Güner, AA muhabirine, 31 yıldır hastalıkla mücadele ettiğini belirterek, "Bugüne kadar annemin yardımıyla hayatımı sürdürüyordum. Çünkü sadece koltuk değnekleriyle ayakta durabiliyordum. Şimdi anneme ihtiyaç duymadan kendi işlerimi yapabiliyorum. Yemek hazırlayabiliyor, üzerimi giyebiliyorum. Yürümeye başlamadan önce çok mutsuzdum, pek konuşmazdım ama şimdi bir şeyleri başardıkça özgüvenim geldi" dedi.
Günde 16 ilaç içiyordu
Biyolojik tedavi öncesine kadar günde 16 ilaç içtiğini ve fizik tedavi gördüğünü ancak yürümeyi ve ayakta durmayı başaramadığını anlatan Güner, "O kadar ilaç içtiğim halde ağrılarım oluyordu ve yürüyemiyordum. Şimdi sadece 6 ayda bir biyolojik tedavi görüyorum, ilaçlar da damar yolu ile veriliyor. Şimdi yürüyebiliyorum ve ağrılarım kalmadı. Benim gibi bu hastalığa yakalananlar umutlarını yitirmesin, doğru tedavi görsünler" diye konuştu.
"Düğünlerde gelinleri gördükçe imrenirdim"
Hastalığı nedeniyle vücudunun gelişemediğini, belli bir boyda kaldığını belirten Güner, "Erken tedavi olsam belki daha iyi olacaktı ama buna da şükrediyorum. Bundan sonra normal yaşamıma dönmek istiyorum. Düğünlerde gelinleri gördükçe imrenirdim ve ben de bir gün gelinlik giymek isterdim. Doktoruma sordum, evlenmemde bir sakınca olmadığını söyledi, artık evlenmek istiyorum" ifadelerini kullandı.
Artık kızı annesine bakıyor
Anne Emine Güner (60) ise kızının 31 yıldır yürüyemediğine dikkati çekerek, şunları söyledi:
"İki yıl önce tesadüfen bir yakınımı görmek için bu hastaneye gelmiştim. Broşürlerde 'romatoid artrit' hastalığının tedavi edilebileceğini görünce kızıma söyledim ve burada tedavi olmaya başladı. İki yıl içinde yürümeye başladı. Ben bunu hayal bile edemiyordum. Hep ben ona bakıyordum, kızım yürümeye başlayınca protez ameliyatı oldum ve o ilk kez bana baktı, çok mutlu oldum. Artık o kendini kanıtladı, evlenmek de istiyor. Evlensin mutlu olsun istiyorum."
"Muayene masasına bile annesinin kucağında oturuyordu"
Füsun Güner'in doktoru İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gürler de Güner'in kendilerine iki yıl önce geldiğini ve önemli bir ilerleme katettiğini belirtti.
Gürler, şunları kaydetti:
"Füsun bize geldiğinde 29 yıldır bu hastalığı yaşamaktaydı ve günde 16 ilaç almaktaydı. Ona biyolojik tedavi uygulamaya başladık ve yüz güldürücü sonuçlar geldi. İki yıl süren tedavi sonucunda ayakta durmaya ve minik minik adımlar atmaya başlayan hastamız, hemen evlenmek için benden izin istedi. Füsun ailesine bağımlı haldeydi. Bir çorabını bile giyemiyordu, muayene masasına bile annesinin kucağında oturuyordu. Şimdi her işini kendi yapar hale geldi. Evlenmek istemesi de bizleri mutlu etti." - Samsun