Köln Başkonsolosu Basa 'İşadamlarına Uygulanan Vize Hukuksuzdur?
Müsiad'ın Köln'de verdiği iftar programına katılan Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, Türk işadamlarına yönelik hala uygulanmaya devam eden vize politikalarının hukuki bir temeli olmadığını söyledi.
Müsiad'ın Köln'de verdiği iftar programına katılan Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, Türk işadamlarına yönelik hala uygulanmaya devam eden vize politikalarının hukuki bir temeli olmadığını söyledi.
ALMANYA'nın Köln kentinde Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) verdiği iftara Türk işadamlarına uygulanan vize sorunu damgasını vurdu. Tuna restorandaki iftar programına Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, MÜSİAD NRW Başkanı Orhan Bilen, Türk dostu olarak bilinen eski Köln Anakent Belediye Başkanı Fritz Schramma, NRW meclisi Yeşiller milletvekili Arif Ünal, ataşeler, sivil toplum kuruluşu başkan ve temsilcileri ile çok sayıda işadamı ve sanayici katıldı.
VİZE UYGULAMASI TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNDE YERİNİ ALMALI
Eski Köln Belediye Başkanı Fritz Scramma'yı gittiği iftarlarda beşinci kez gördüğü için kendisine şükran duygularını ileterek konuşmasına başlayan Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa şunları söyledi 'İşadamlarımızın oluşturduğu bu dernekler Türkiye ile Almanya ve AB arasında arasında önemli roller üstleniyor. Ben Türkiye'nin ticaret hacminin 10 milyar doların altında olduğu dönemlerde yetişmiş bir insanım. Toplam ihracatımızın 3,3 - 4 milyar dolar seviyesinde olduğu dönemleri çok iyi hatırlıyorum. Bugünkü ticaret hacmimiz 400 milyar dolara yürüyor. Bunun yarısı Almanya başta olmak üzere AB ile yaptığımız ticarettir. Bu ticareti biz vize engeline rağmen yapıyoruz. AB'li işadamları Türkiye'ye gidip mallarını pazarlıyorlar, her türlü ticari faaliyetlerini yerine getirip Türk iş adamlarıyla Türkiye'de rekabet ediyorlar ama iş Türkiye'deki sanayicinin tüccarın aynı şeyleri yapmak üzere Almanya'ya seyahat etmesine sıra geldiğinde karşısına 35-40 parça belgeyi ibraz etmeyi gerektiren vize süreci çıkıyor. Bu yanlıştır, buna artık son verilmesinin zamanı gelmiştir AB Adalet Divanı'nın da teyit ettiği üzere hukuken bu uygulamanın temeli yoktur, siyaseten temeli zaten kalmamıştır. Öte yandan Türkiye'nin ulaştığı ekonomik ve sosyal gelişme de Almanya'dan Türkiye'ye tersine göç sürecini başlatmıştır. Geldiğimiz noktada bu vize uygulaması tarihin çöplüğüne ait bir uygulamadır.'
TEMEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÇABA SARFETMELİYİZ
MÜSİAD NRW Başkanı Orhan Bilen de başta işadamlarına uygulanan vize dayatmasını eleştirerek, vizenin yanı sıra seçme ve seçilme hakkı gibi temel konularda sorunlarını dile getirerek bu sorunların çözümü için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. Eski belediye başkanı Fritz Scramma ise gençlerin meslek eğitimi konusunda bilinçlendirilmesinin önemine vurgu yaptı.