Haberler

Kolaylı Güven Tazeledi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Gazeteciler Cemiyeti başkanlığına Nuri Kolaylı yeniden seçildi.

Bursa Gazeteciler Cemiyeti başkanlığına Nuri Kolaylı yeniden seçildi. Türkiye genelinde 90 basın meslek kuruluşunun üye olduğu Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu'nun genel başkanlığını sürdüren Nuri Kolaylı, genel kurula katılan üyelerin tamamının oyunu aldı.

Bursa Gazeteciler Cemiyeti'nin olağan genel kurul toplantısı, Basın Kültür Sarayı'nda yapıldı. Divan başkanlığına Okan Tuna, başkan yardımcılığına Avukat Turgut Özkan, yazmanlıklara da İkbal Turan ile Çetin Şeyhan'ın seçildiği genel kurulda, 2015 - 2017 dönemi çalışmalarını anlatan BGC Başkanı Nuri Kolaylı, konuşmasına vefat eden BGC üyelerini anarak başladı. Kolaylı, "Mesleki dayanışmamızı en üst seviyede sağlama çabasıyla gerçekleştirdiğimiz hizmetlere geçmeden önce, aramızdan ayrılan değerli meslektaşlarımızı anmak istiyorum. Son yolculuklarına uğurladığımız Erdal Çolak, Alican Tarakçıoğlu, Atilla İşçi, Erhan Tamiş, Yunus Hakan Güler, Yusuf Kotaman, Orhan Can ve Özcan Ciyer'i rahmetle anmak istiyorum. Allah rahmet eylesin, mekanları cennet olsun. Onları unutmayacağız" dedi.

Son üç yıllık çalışma döneminde üzerinde en çok durulan ve hemen hemen her platformda dile getirilen sorunların başında basın özgürlüğü ve mesleki düzenleme ihtiyacı geldiğine dikkat çeken BGC Başkanı Kolaylı, şöyle devam etti:

"Yaşadığımız sıkıntılara çözüm üretmeyi ve bunları yetkili makamlara ileterek sorunlarımızı sürekli gündemde tutmayı öncelikli görev edindik. Hepimizin bildiği gibi; Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'nun basınla ilgili bazı maddeleri ifade özgürlüğünü kısıtlayan hükümler içeriyor. Meslektaşlarımız yazdıkları yazılar, yorumlar ve haberler sebebiyle yargılanıyor, tutuklanıyor. Bu durumun sona erdirilmesi ve basın özgürlüğünün gerçek anlamda sağlanması gerekmektedir. Basın hürriyetinin gerçek anlamda sağlanması önceliğimizdir ve bu öncelik, Bursa Gazeteciler Cemiyeti'nin temsil edildiği her yerde dile getirilmektedir. Meslektaşlarımızın en temel sorunlarından bir diğeri olumsuz çalışma şartlarıdır.

212 sayılı yasa olarak da bilinen 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetleri Düzenleyen Kanun, çalışamaz hale gelmiştir. Derhal yeniden düzenlenmelidir. Bu konuda yaptığımız çalışmaları Basın yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünce düzenlenen çalıştaylarda rapor halinde sunduk. Öte yandan, yıpranma hakkından sadece sarı basın kartı olanlar yararlanabilmektedir. Bu hak, 2017 yılı sonunda yapılan bir düzenleme ile daha da düşürülmüş, fiili hizmet indiriminden yararlanılacak sürelere izin ve tatil günleri ile rapor ve eğitim dönemleri dahil edilmemiştir. Bu mesele mutlaka çözümlenmelidir. Hepimizin bildiği gibi sektörümüz, avukatlık, doktorluk, mühendislik veya mali müşavirlik gibi mesleki standartlara sahip değildir. Eğitimine, bilgi birikimine veya yeteneğine bakılmaksızın herkes gazeteci olabilmektedir. Basın mensuplarının erozyona uğrayan itibarının yeniden kazanılması için, basın sektöründe mesleki düzenlemeye gidilme ihtiyacı vardır. Bu kapsamda günümüzde dernek statüsünde olan basın meslek örgütlerinin, mesleki düzenleme kapsamında basın meslek odalarına dönüştürülmesi gerekmektedir. Bu amaçla 1938 yılında kabul edilen ancak daha sonra yürürlükten kalkan Türk Basın Birliği Yasası günümüz şartları göz önüne alınarak düzenlenmeli ve yeniden çıkarılmalıdır."

Basında yaşanan sorunların her yıl '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı'nda, '24 Ocak Uğur Mumcu suikastının yıldönümünde', '3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde ve '24 Temmuz Türk basınından sansürün kaldırılmasının' yıldönümünde yazılı açıklamalar ve toplantılarla gündeme getirildiğini de ifade eden BGC Başkanı Nuri Kolaylı, "Açıklamalarımızda basın özgürlüğünün önemine vurgu yaptık, sansürün geçmişten günümüze halen devam ettiğine dikkat çektik ve gazetecilerin çalışma şartları ile yasal hakları konusunda yaşanan sorunların çözümü için çağrı yaptık. Basın gerçek anlamda özgürlüğüne kavuşmadan, sansür gerçek anlamda kalkmadan ve meslektaşlarımıza hak ettikleri çalışma şartları sağlanmadan, bu tür yıldönümlerinde kutlama yapılmayacağını kamuoyuna duyurduk" dedi.

Basından sorumlu Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu'na, daha öncesinde de aynı makamda bulunan Yalçın Akdoğan'a mesleki sorunların ve çözüm önerilerinin rapor halinde sunulduğunu vurgulayan Kolaylı, konuşmasına şöyle devam etti:

"Mesleki sorunların çözümündeki etkinliğimizi, sizlerden aldığımız güçle Türkiye geneline taşıdık. Türkiye genelinde 90 gazeteciler cemiyeti ve basın meslek örgütünün temsil edildiği, 8 gazeteciler federasyonunun üye olduğu Türkiye Gazeteciler Konfederasyonunda 2 dönemdir genel başkanlık görevini üstleniyoruz.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu'nun yanı sıra, Bursa Basını'nı her platformda başarıyla temsil etmek için Basın İlan Kurumu'nda da etkin olduk ve Basın İlan Kurumu Genel Kurul delegeliğine seçildik.

Basın İlan Kurumu Genel Kurulu'nda yerel basın kuruluşlarının desteklenmesi yönünde yoğun çaba harcadık. Yerel basın için birbirinden önemli kararlara imza attık. Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Basın Kartları Komisyonunda da sizlerin sesi ve temsilcisi olduk, meslektaşlarımızın haklarını savunduk, takipçisi olduk"

BGC'nin 2015 - 2017 dönemindeki başta konut olmak üzere diğer faaliyetlerini de anlatan Kolaylı, sözlerini şöyle tamamladı:

Bizlere verdiğiniz destek ve teveccühle kısaca özetlemeye çalıştığım bu çalışmalarda emeği geçen yönetim ve denetim kurulumuza, siz değerli BGC üyelerimize ve personelimize teşekkür ediyor, mesleki dayanışmamızın yarınlarımızda da artarak devam edeceğine yürekten inanıyorum."

Kolaylı'nın konuşmasının ardından yönetim kurulu ve denetim kurulu raporları ile bilanço, gelir gider tablosu ile tahmini bütçe ayrı ayrı oylamaya sunuldu. Raporlar toplantıya katılan bütün üyelerin oy birliği ile kabul edildi.

Tüzüğün üyelik şartlarını düzenleyen 5. ve 10. maddelerinde yapılan değişikliğin de ayrı ayrı oya sunularak oy birliği ile kabul edilmesinin ardından seçimlere geçildi.

Yeni dönem listeleri

Genel Kurulda tek liste ile gidilen seçimlerin açık oylama ile yapılması oy birliği ile kabul edildi ve Nuri Kolaylı başkanlığındaki liste okundu. Üyelerin tamamının oyu ile 2017 - 2019 dönemi için seçilen listede şu isimler yer aldı:

Başkan: Mehmet Nuri Kolaylı. Yönetim Kurulu: Ahmet Akhan, Ahmet Kundakçı, Caner Evyapan, Ersin Yıldıran, Fikret Sönmez, Fuat Kars, Gül Kolaylı, Hakan Işıkkent, Hülya Saatçi, Hüseyin Yeşilkavak, İhsan Altıkardeş, Mehmet Ali Ekmekçi, Ruhi Berber, Tuna Çam, Yedek: Ali Atmaca, Canan Güleç, Cemal Ekentok, Çetin Seyhan, Mesut Demir, Musa Öztürk, Necat Kırbulut, Ufuk Alıntaş, Volkan Tezcan.

Denetleme Kurulu: İhsan Bölük, Mehmet Gerçeksi, Teoman Alper.

Yedek: Erdal Şimşek, Hasan Özdemir, İsmail Akgül.

Federasyonu Delegeleri: Nuri Kolaylı, Erol Bilenser, İhsan Bölük, Tahsin Ardıç.

Genel Kurulun ardından yapılan ilk yönetim kurulu toplantısında Başkan Vekilliğine Fuat Kars, Başkan Yardımcılıklarına İhsan Altıkardeş, Hakan Işıkkent, Ahmet Akhan, Genel Saymanlığa Fikret Sönmez seçildi.

Öte yandan, Yönetim Kurulu içinde oluşturulan Basın Akreditasyon Etik Kurulu'na İhsan Altıkardeş, Fikret Sönmez, Ahmet Kundakçı, Cemal Ekentok ve Canan Güleç, Üyelik Komisyonuna Hakan Işıkkent, Ruhi Berber, Cemal Ekentok ve Ersin Yıldıran, Eğitim Komisyonuna Çetin Şeyhan, Caner Evyapan, Canan Güleç ve Ali Atmaca, Yayın Komisyonuna da Gül Kolaylı, Hülya Saatçi, Mehmet Ali Ekmekçi, İhsan Altıkardeş, Hakan Işıkkent, Ruhi Berber, Cemal Ekentok ve Hüseyin Yeşilkavak seçildiler. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close