Kocasakal Hakim Karşısında
İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ile baro yöneticisi 10 avukat "Yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs" iddiasıyla yargılanmaya başladı.
İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ile baro yöneticisi 10 avukat "Yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs" iddiasıyla 2 yıldan 4 yıla kadar hapis istemiyle haklarında açılan dava kapsamında hakim karşısına çıkıyor. Silivri 2'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmalarına başlanacak olan baro başkanı ve yöneticilerine destek olmak için çok sayıda avukat Silivri Adliyesi önünde toplandı.
İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve yönetim kurulu üyeleri 6 Nisan 2012'de Silivri'de görülen Balyoz Davası'na giderek, sanık avukatları için ayrılan bölüme cübbeleri ile izinsiz girdiler. Duruşmanın başlamasının ardından Kocasakal, önceden hazırladığı bir metni ayakta okuyarak sanık avukatlarının savunma haklarının kısıtlandığını belirtip bu duruma gösterdikleri tepkiyi dile getirdi.
Kocasakal, mahkemenin adil yargılama hakkının ihlali, silahların eşitliğine aykırı davranışları ve avukatlık mesleğinin onurunu zedeleyen uygulamalardan vazgeçmesini istediklerini ifade etti.
Mahkeme Başkanı Ömer Diken de, Kocasakal ve baro yöneticilerine sanık avukatları bölümüne geçemeyeceklerini ancak talepte bulunmaları halinde kendilerine oturmaları için yer gösterebileceklerini söylemişti.
Bunun üzerine Kocasakal ve arkadaşları, işlerinin bittiğini belirterek bulundukları yeri terk ettiler.
Balyoz davasını yürüten İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturma sonunda İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, yönetim kurulu üyeleri Mehmet Durakoğlu, Hüseyin Özbek, Ufuk Özkap, Turgay Demirci, Füsun Dikmenli, Aydeniz Tuskan, İsmail Altay ve Hasan Kılıç ile eski yönetim kurulu üyesi Başar Yaltığ hakkında 'yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs' iddiasıyla 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Silivri Adliyesi'nde görülmesine başlanacak dava için Türkiye Barolar Birliği temsilcileri, Türkiye'deki 60 baro başkanı ile çok sayıda avukat Kocasakal'ın da aralarında yer aldığı 10 sanığa destek vermek için toplandı.
Uluslararası Avukatlar Birliği, Avrupa Barolar Konseyi, Uluslararası Barolar Birliği İnsan Hakları Enstitüsü, Fransa Barolar Ulusal Konseyi, Avrupa Savunma Avukatları Derneği ve Avrupa Demokrasi İçin Avukatlar Birliği'nin de arasında bulunduğu çok sayıda yabancı baro temsilcisi ve hukukçu duruşmaya gözlemci olarak katılması beklenen davada bini aşkın avukatın baro yönetimini savunmak için davaya katılacağı ifade edildi.
BARO YÖNETİMİNİN GERİ ÇEKİLMESİ İSTENMİŞTİ
Davanın açılmasının ardından Hukukun Üstünlüğü Platformu Başkanı avukat Rıza Saka, noterden ihtarname göndererek, hukuken sona ermiş bulunan yönetim kurulu üyeliklerinden çekilmelerini, yönetim kurulunu temsil eden herhangi bir karar almamalarını ve tasarrufta bulunmamalarını istemişti. Avukat Saka'nın gönderdiği ihtarnameye yazılı olarak cevap veren İstanbul Barosu Başkanlığı,
tespitlerin ve iddiaların asılsız olduğunu, avukatların genel kurul sonucunda ortaya çıkan iradesine karşı bir 'darbe teşebbüsü' olduğunu belirtmişti.
İstanbul Barosu daha sonra Olağanüstü Genel Kurula giderek baro yönetimi güven tazelemişti. - İSTANBUL