Kocaeli Tarihine Işık Tutuldu
Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 5.'si düzenlenen Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu'nda 160 bildiri okundu.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 5.'si düzenlenen Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu kapanış oturumu ile sona erdi. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Yeşildal'ın başkanlık yaptığı kapanış oturumuna Prof. Dr. İdris Bostan, Prof. Dr. İlhan Şahin katıldı. Toplamda 34 oturumun gerçekleştiği sempozyumda 160 bildiri okundu.
YENİ KÜLTÜRLENME HAREKETİ
Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu kapanış oturumunda konuşan Oturum Başkanı Ali Yeşildal" Sempozyumun düzenlenmesinde birlikte çalıştığımız, bilim kurulundaki tebliğ sunan akademisyenlerimize, katılımcılarımıza Büyükşehir Belediyemiz adına teşekkür ediyorum. Yerel yönetimler olarak sempozyumları çok önemsiyoruz. Biz kentlerin tarihlerinin, imparatorlukların tarihlerini doğurduklarına inanıyoruz. Bu sempozyumlarla yeni bir kültürlenme hareketi başlattığımızı düşünüyoruz. Yolları köprüleri kavşakları hepsini bir bomba ile yok edersiniz ama zihinleri bomba ile yok edemezsiniz. Zihinleri gerektiği kadar imar etmeliyiz. Bu sebeple bu sempozyumlar bizim için çok önemlidir" ifadelerini kullandı.
KOCAELİ'NİN ÇEVRESİNE DE KATKI SAĞLIYOR
Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu'nda konuşma yapan Prof. Dr. İdris Bostan ise "Asıl şehir İzmit'tir. Tarihi şehir İzmit'tir. Doğu Roma'dan günümüze intikal eden bu şehir, bu sempozyumlar ile gün yüzüne çıkmaya başladı. Bu sempozyumlara takdim edilen tebliğler vasıtasıyla, haberdar olmadığımız yeni muevzularla karşılaşıyoruz. Sempozyum sadece şehrin değil, Kocaeli adı altındaki şehrin bütün çeversine büyük ilmi katkılar sağlıyor. Bu sebeple sempozyumların devam etmesi çok iyi olur. Yapılan bu sempozyumlardaki tebliğlere kitaplarla ulaşabilindiği gibi internet ortamından da ulaşılması çok iyi bir hizmet. "dedi.
YURT İÇİNDEN YURT DIŞINDAN DEĞERLİ HOCALAR BURADAN
Körfez'de batık gemiler olduğunu söyleyen Bostan" İzmitte denizlerin üstü kadar altı da çok değerli. Orada bir tarih yatıyor. Bu konuların da ilerleyen zamanlarda sempozyumlara taşınması gerekiyor. Bu sempozyum uluslararsı olduğu için yurt içinden ve yurt dışından çok değerli hocalar da burada bildirilerini sunuyorlar. Bu da bir şehir tarihine, sempozyumuna olan desteğin önemini gösteriyor. Bu toplantıların ne kadar faydalı olduğunu bu vesile ile bir kere daha gördük. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." Şeklinde konultu
ULUSLARARASI DÜZEYDE BİR SEMPOZYUM
Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu'nda konuşma yapan Prof. Dr. İlhan Şahin; "Pek çok uluslararası sempozyuma katıldım. Bu, içinde bulunduğum sempozyumlarla Kocaeli Tarihi Kültür Sempozyumunu mukayese edecek olursak bu sempozyumunda gerçek anlamda uluslararası düzeyde bir sempozyum olduğunu ifade edebilirm. Bu bağlamda bu sempozyumun organizasyonunu yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ediyorum. Bu işin başında olan arkadaşlarımızın işlerinde ehil olması bu işte üstad olmaları sempozyumun başarısını getiriyor. Özellikle Büyükşehir Belediyemizin bu işe sahip çıkması, işi ehline teslim etmesi bu işin kurumsallaştığını gösteriyor. Burada yapılan iş, ülkemizde yapılacak olanlara bir örnektir. " ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİLERE TAVSİYELERDE BULUNDU
Sempozyuma katılan öğrencilere ve katılımcılara tavsiyede bulunan Prof. Dr. İlhan Şahin: "Çok genel başlıklarla tebliğ vermesinler. Mümkün olduğu kadar nokta konu üzerinde dalgalar yavaş yavaş yayılarak gidilirse derinliğine iş yapmış oluruz. Belediyelerin en önemli işleri kültür işlerine de el atmasıdır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de bunun en önemli örneğini vermektedir. Emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyorum" dedi.