Haberler
Türkiye sınırındaki kaosa Putin desteği! Rusya Ordusu Halep'e operasyon başlattı

Esed'e Putin desteği! Rusya Ordusu, Halep'teki muhalifleri vuruyor

Halep düştü! Muhalifler camilerden ezan okumaya başladı, kamu binalarını ele geçirdi

Muhalifler camilerden ezan okumaya başladı, kamu binalarını ele geçirdi

Antalya açıklarında 4.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da 4.8 büyüklüğünde deprem! Açıklamalar peş peşe geldi

Bakan Uraloğlu açıkladı: Özel araçlara kış lastiği zorunluluğu geliyor

Özel araçlara kış lastiği zorunluluğu geliyor

Kocaeli'de Kanserden Ölümler Korkutuyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yüzölçümü olarak Türkiye'nin en küçük illerinden biri olmasına rağmen 13 Organize sanayi Bölgesi ile Türk sanayiinin lokomotif kuruluşlarını bünyesinde barındıran Kocaeli'de son birkaç yıl içinde genç yaşta kanserden ölümler dikkat çekmeye başladı.

Yüzölçümü olarak Türkiye'nin en küçük illerinden biri olmasına rağmen 13 Organize sanayi Bölgesi ile Türk sanayiinin lokomotif kuruluşlarını bünyesinde barındıran Kocaeli'de son birkaç yıl içinde genç yaşta kanserden ölümler dikkat çekmeye başladı. Petrol, Kimya, Lastik, Demir-Çelik başta olmak üzere parlayıcı, patlayıcı, kanserojen içerenler dahil tüm sanayi dallarında tesis bulunan bölgede, sanayiden kaynaklandığı ileri sürülen kanser vakaları tartışılırken, Sadece İzmit'te son bir hafta içinde biri 13, biri 23 yaşında iki genç kız daha kanserden hayatını kaybetti. Bunların sadece bilinenler olduğu, kamuoyuna yansımayan birçok ölümün nedeninin de kanser kaynaklı olduğu ileri sürülüyor.

BİR HAFTADA 2 GENÇ ÖLÜM

İzmit'te son olarak 23 yaşındaki Büşra Kaymaz adlı genç kız, 2009 yılında ortaya çıkan kemik kanseri hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. Kocaeli Üniversitesi Kandıra Meslek Yüksekokulu Sigortacılık Bölümü'nden mezun olan Büşra, hastalığının ortaya çıkmasının ardından bir dizi tedavi gördü. Ancak önceki gün hayatını kaybetti. Büşra dün İzmit'te Rahmet Camii'nde kılınan namazın ardından toprağa verildi.

İzmit'te yine geçtiğimiz hafta 3 yaşındayken ilik kanseri olduğu anlaşılan ve 10 yıldır bu hastalıkla mücedele veren 13 yaşındaki Ceren Taşören de hayatını kaybetmişti. İzmit 50. Yıl İlköğretim Okulu'nda 7'nci sınıfa kadar gelen Ceren, hastalığı son dönemde iyice ilerleyence Kocaeli Üniversitesi Tıp Fatültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne yatırıldı. Geçtiğimiz Perşembe günü ile hayatını kaybetti.

İzmit'de Devlet hastanesi bünyesindeki Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ile Kocaeli Üniversitesi Tıop Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde halen onlarca kişi kanser tedavisi görüyor. İstanbul ve Ankara'daki Onkoloji Hastanelerinde de Kocaelili veya dolaylı şekilde Kocaeli'deki uzun süre kalmış, buradaki sanayi kuruluşlarında çalışmış birçok kişinin tedavi görmekte olduğu biliniyor.

DİLOVASI'NDA PROTESTO

Kocaeli'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölge olarak bilinen ve kanser vakalarıyla da gündeme gelen Dilovası İlçesi'nde de, Dilovası Koruma ve Geliştirme Platformu'nun organizasyonuyla dün protesto gösterisi gerçekleştirildi. CHP Milletvekili Haydar Akar ve MHP Milletvekili Lütfü Türkkan'ın da katıldığı bu protesto gösterisinde, kente ilçeye hakim bir tepeye kurulan Kömürcüler OSB'nin kaldırılması istendi.

BİLİM ADAMI AÇIKLADI, ŞARLATANLIKLA SUÇLANDI

Sanayi kuruluşları ile konut alanlarının içine girdiği Diloovası İlçesi'nde araştırma yapan Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, ilçede yeni doğan bebeklerin kakalarında ve anne sütlerinde ağır metallere rastalndığını açıklamış, bu açıklaması nedeniyle kendisine Şarlatan diyen AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile mahkemelik olmuştu.

ARAŞTIRMALAR GİZLENİYOR MU

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Füsun Yıldız ve Araştırma Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nazım Mutlu'nun Tıp Fakültesi'nde medya mensuplarıyla gerçekleştirdiği sohbet toplantısında da konu gündeme geldi. Bir gazeteci, Kocaeli'de son yıllarda kanser ölümlerinin çocuk yaşlara indiğini ve gençler arasında yaygınlaştığı hatırlatıp, bu konuda araştırma yapılıp yapılmadığını ve araştırma sonuçlarının açıklanmasından korkulup korkulmadığını sordu.

TAM NEDENİ BİLİNMİYOR

Prof. Dr. Şükrü Hatun, bu soru üzerine, çocukluk döneminde görülen kanser ile erişkin dönemde görülen kanserin farklı olduğunu belirterek şunları söyledi

Bazı hastalıkların çocukluk döneminde görülmesinin de riskin arttığı anlamına gelmiyor her zaman. Örneğin lösemi, bazı beyin timörleri çocuklarda daha sık görülür. Örneğin çocuklarda diyabet görülmesi bu bölgede diyabet riskinin arttığı anlamına gelmiyor. Bazı hastalıklar bazı yaş guruplarında daha sık görülür. Dolayısıyla Dünya'da bir kaç gurup hastalığın tam nedenini bilmiyoruz. Bunlara multi faktörial hastalıklar diyoruz. Bunun iyi anlaşılmasında fayda var.

SANAYİ VE İKİ ANA YOLUN GEÇMESİ FAKTÖRÜ

Prof. Dr. Şükra Hatun, bu hastalıklar arasında diyabet, kanser, romatizmal hastalıklarının da bulunduğunu belirterek şöyle devam etti

Bu hastalıklarda geçen yüzyıla göre bir artış söz konusu. Bunda kentleşmenin etkisi, beslenmenin etkisi gibi bir çok faktör var. Nesnel araştırmalar bizim bölgemizde hiç bir kuşku yok ki sanayiden kaynaklanan bir risk artmasını ortaya koyuyor ama, bununla da birlikte bu şehirde bu bölgede korkutucu bir şekilde kanser vakalarında artma konusunu dikkatlice bir şekilde analiz etmek gerekiyor. Hiçbir kuşku yok ki bu bölgenin sanayi sölgesi olması ve iki ana yolun geçmesinin de faktörü var ve çevre kirliliği söz konusu. Kanser bakımından bir risk ve bunun ne kadar rakamlara yansıdığını herkes tartışıyor. Bu multifaktörel hastalıklarda tek bir nedene bağlayıp o nedeni çok öne çıkarttığınız zaman bazen hatalı değerlendirmeler yapabiliyoruz.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title