Kocaeli'de Fetö/pdy Davası
Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan eski Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdağ'ın yargılanmasına devam edildi.
Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan eski Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdağ'ın yargılanmasına devam edildi.
Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 3. duruşmada, "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun"a muhalefet suçlarından hakkında dava açılan tutuklu sanık Özdağ ile avukatı Ersayın Işık hazır bulundu.
Sanık Özdağ savunmasında, yurt dışındayken kayınbiraderi E.E. ile yaptığı WhatsApp yazışmalarında gönül bağı olmayan "şerefsiz" şeklinde tabir edilenin FETÖ olduğunu söyledi.
"Menzil tarikatı mensubu olan kayınbiraderimin, Whatsapp'ta 'Bizimkilerden biri girip seninle olan konuyu öğrenecek' şeklindeki yazışmada kastettiği kişilerin, aynı tarikata mensup polis ve polis muhabirleri." diyen Özdağ, "Belirtilen konu, bu kişilerden, hakkımdaki soruşturmanın mahiyetini öğrenecek olmasıdır. Soruşturmanın mahiyetini öğrendikten sonra da 6 Haziran 2016'da gelip emniyete teslim oldum." dedi.
Hakkındaki suçlamaları reddeden Özdağ, şunları kaydetti:
"17-25 Aralık'tan sonra bu yapıyla her türlü ilişkimi kestim. 3 yıl süreyle Kocaeli Ticaret Odası Başkanlığı yaptım. Bu süre içinde AK Parti ve TÜMSİAD'a yakın isimlerle birlikte çalıştık. Odanın kasasından mevcut 5 milyon lirayı Bank Asya'ya yatırmadım. Kanada'da okuyan çocuğumun okul taksitlerini göndermem FETÖ'ye destek olarak dava dosyasına yansıtıldı. Bu okulun bağlı olduğu vakfın FETÖ ile ilişkisi 2015 yılında tespit edildiği halde ben 2014'te çocuğumu bu okuldan aldım, başka bir okula gönderdim. Darbe teşebbüsünün yaşandığı 15 Temmuz akşamı 22.30'da AK Parti İl Başkanlığı'na gittim. Tanıdıklarımı ve çevremi telefonla arayarak, darbe teşebbüsüne karşı durmalarını söyledim."
Bir yıldan beri tutuklu olduğunu belirten Özdağ, "Kocaeli'de FETÖ ve darbe teşebbüsü nedeniyle en fazla mağdur olan kişi konumundayım. Şirketlerim iflas noktasına geldi. Ailem mağdur durumda. Gerekirse en ağır adli kontrol tedbirleri uygulansın. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum." ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet savcısı, mevcut delilleri ve tutuklu kaldığı süreyi göz önüne alarak, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.
Özdağ'ın avukatı Işık ise savcının talebine katılmadıklarını dile getirerek, şunları söyledi:
"Müvekkilim yurt dışındayken hakkındaki soruşturmadan haberdar olur olmaz Türkiye'ye gelip, emniyete teslim olmuştur. Adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır. Müvekkilimiz, tutuklandığı tarihe kadar geçen 40 gün içinde kaçma yönünde herhangi bir girişimde bulunmamıştır. Kocaeli Ticaret Odası Başkanı olduğu dönemde, kurumun parasını Ziraat Bankası'na yatırmış, Bank Asya'da hesap açmamıştır. Ayrıca yapılan sorgulamalarda, müvekkilime ait ByLock'a rastlanmamıştır."
Müvekkili hakkındaki suçlamaları kabul etmediklerini kaydeden Işık, en ağır tedbirler uygulanarak müvekkilinin adli kontrol şartıyla tahliyesini talep etti.
Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık hakkında ilgili kurumlara gönderilen yazışmaların cevaplarının beklenmesine ve tutukluluk durumunun devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.
Özdağ'ın yakınları mahkeme kararına tepki gösterdi. Polis ekipleri, taşkınlık yapan grubu adliyeden çıkardı.