Haberler

Kocaeli Çifte Fuar Yaşıyor


Kocaeli Çifte Fuar Yaşıyor
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli Fuarı 45. kez Yöresel Kültürler Fuarı ise 6. kez vatandaşlarla buluştu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 6. Yöresel Kültürler Fuarı, 45. Kocaeli Kültür ve Eğlence Fuarı ile beraber Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün de katıldığı etkinlikte Kocaelililere kapısını açtı. 53 Hemşehri derneğinin kültürlerini yansıtacağı fuarda dernekler kendi yörelerinin tanıtımlarını yapma fırsatı bulacak. Her iki fuar kentin kültürel ve sosyal gelişimine önemli katkı sunacak.

KORTEJLE BAŞLADI

Fuar açılışları öncesinde Büyükşehir Belediyesi tarafından sivil toplum kuruluşlarının katıldığı kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Renkli görüntülere sahne olan kortej Yürüyüş Yolu ve Turgut Özal Yaya Köprüsü'nü takip ederek fuar alanına geldi.

BAKAN ERGÜN KATILDI

Çifte fuar açılışına Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Genel Sekreter Ersin Yazıcı, Genel Sekreter Yardımcıları Dr. Tahir Büyükakın, Dr. Mustafa Çöpoğlu, Ercan Yazıcı Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Ticaret Odası Başkanı İbrahim Keleş, Kocaeli Fuar Müdürü Fevzi Utaş, dernek yetkilileri, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

CAZİBE MERKEZİ

Açılış töreninde konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün Kocaeli'nin bir mozaik olduğunu belirterek Yöresel Kültürler Fuarı'nın bu çeşitliliğin yansıtılmasını sağlayacağını kaydetti. Bakan Ergün, 45. kez açılışının yapıldığı Kocaeli Fuarı'nın ise kentin artık bir cazibe merkezi haline geldiğini ifade ederek, her geçen gün bu merkezin kalitesini artırarak Kocaelililere hizmet verdiğini bundan sonrada bu şekilde devam edeceğini ifade etti.

FUARCILIĞIN GELİŞİMİ İÇİN ÖNEMLİ

Kocaeli'ni fuarcılıkta daha iyi yerlere getirmek için önemli atılımlar yapmaya ihtiyaç olduğunu söyleyen Ergün, "Turizm tesisleri, otellerin inşasına da yurt içi ve yurt dışı fuarların buraya gelebilmesi açısından ihtiyacımız var. Önümüzdeki dönem yeni otel yatırımlarıyla hem turizm potansiyelini Kocaeli'nde geliştirecek hem de fuarcılık konusunda bazı adımları atabilecek imkanlara daha fazla sahip olacağız." diye konuştu. Bakan Ergün, Kültür sanat ve eğlence fuarı olarak açılan Kocaeli Fuarı'nın şehir halkına hayırlı olmasını diledi.

TÜRKİYE'NİN ÖZETİ

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise 6'ncısının gerçekleştirildiği Yöresel Kültürler Fuarı'nın kentin önemli bir eksikliğini giderdiğine dikkat çekti. Başkan Karaosmanoğlu Kocaeli'nin adeta Türkiye'nin bir özeti olduğunu kaydederek her yörenin kendine has özelliğini Kocaeli'de yaşatmasını sağlayacak bu fuarın insanların kaynaşmasını sağlayacak olmasından da çok mutlu olduğunu belirtti.

DERNEKLERDE MEMNUN

Dernekler adına konuşan Afyonkarahisar Derneği Başkanı Dr. Şefik Postalcıoğlu ise bu fuarın kendileri açısından çok önemli olduğunu, her bölgenin kendi hemşehrileri ile berebare olma şansı yakalayacağını söyledi. Postalcıoğlu aynı zamanda yörelerin yaşatılmasını sağlayıcı bu fuarın açılmasını katkı sağlayan Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti.

STK VE TOPLU TAŞIMA AÇILIŞLARI

Etkinlikler kapsamında ayrıca Kocaeli'ndeki Sivil Toplum Kuruluşları'nın (STK) çalışma merkezi şeklinde plânlanan merkezin açılışı da gerçekleştirildi. 180 ve 60 kişilik 2 toplantı salonu, 6 çalışma odası bulunuyor. Bu açılıştan sonra Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kocaeli Valisi Ercan Topaca ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu 52 derneğin kültürlerini yansıttığı standları gezdi. Standları teker teker dolaşan heyet dernek yetkilileri ile sohbet etti. Ayrıca, yine fuar alanında 1'inci Toplu Taşıma Araçları Fuarı açıldı. Fuar; KARSAN, OTOKAR, ISUZU, TEMSA, NATURELGAZ ve KENT KART'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

GÖKHAN BİRBEN COŞTURDU

Etkinliklerin ilk gününde Gümüşhane, Artvin, Giresun, Zonguldak, Tokat, Sinop, Ordu, Trabzon, Kastamonu, Bolu, Amasya ve Rize yöreleri kültürlerini tanıtma fırsatı buldu. Her gün farklı derneklerin etkinlikler yaptığı fuarın finalinde ise Karadeniz müziğinin sevilen ismi Gökhan Birben konser verdi. Birben birbirinden güzel parçaları ile vatandaşları coşturdu.

KOCAELİ FUARI 4 EYLÜLE KADAR AÇIK

Kocaeli Fuarı ise 4 Eylül tarihine kadar açık kalacak. Fuara giriş bu yıl 50 kuruş, araç girişi ise 1.5 TL olarak belirlendi. Fuar bu yıl da birbirinden önemli etkinliklere evsahipliği yapacak. Pişmaniye Festivali, Halk Oyunları Şenliği, Ramazan Etkinlikleri ve 17 Ağustos Anma Gecesi Kocaeli Fuarı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilecek. Ayrıca her akşam fuar alanındaki iki sahnede çeşitli interaktif eğlenceler, halk oyunları gösterileri, mehter gösterisi gibi etkinlikler fuar süresince devam edecek.

28 MAYIS CUMARTESİ GÜNEY BÖLGESİ

28 Mayıs Cumartesi günü ise Güney Bölgesi kendi kültürünü tanıtacak. Yöresel Sanatçı Özgür Bacı konseri ardından halk dansları gösterilerinin gerçekleşeceği programda Antep, Kilis, Kahramanmaraş, Adıyaman, Mersin, Adana, Hayat, Antalya ve Osmaniye yörelerine ait kültürler kendine yer bulacak. Ayrıca Güney ve Güneydoğu'da yaşayan Türkmen Yörüklerin meşhur 'Kız alma – kız verme Eğlencesi'nden tiyatral tarzda örneklerle sunulacak. Ardından Mehmet Yakar, Çukurova yöresi türkülerini seslendirecek.

29 MAYIS PAZAR DOĞU BÖLGESİ

29 Mayıs Pazar günü ise Tokatlılar Derneği tarafından bölgenin meşhur Bat gecesinden örnekler sunulacak. Halk dansları gösterilerinin gerçekleştireceği Doğu Bölgesi programında Kars, Ardahan, Iğdır, Van, Erzurum, Ağrı, Sivas, Tunceli ve Diyarbakır yöreleri tanıtılacak. Ayrıca Yöresel Sanatçı Yılmaz Çelik ve ünlü sanatçı Sevcan Orhan doğu Anadolu Türkülerini dile getirecek.

30 MAYIS PAZARTESİ RUMELİ- BALKAN BÖLGESİ

30 Mayıs Pazartesi günü ise Rumeli- Balkan Bölgesi fuarda kendine yer bulacak. Yine halk dansları gösterilerinin olacağı fuarda Kırklareli, Edirne, Üsküp, Tekirdağ yöreleri yer alacak. Rumeli Balkan Folklor ekibi ile Makedonya Davul –Zurna ekibinin sahne alacağı günde Ayrıca Suzan Kardeş, Rumeli türkülerinden oluşan güzel bir konser verecek.

31 MAYIS SALI KAFKAS BÖLGESİ

31 Mayıs Salı Kafkas Bölgesi programında Kafkas ve AKS dans topluları gösterilerini sunacak. Ayrıca Betül Bilgin'den Azerbaycan –Kafkasya yöresi türkülerinden oluşan bir konser olacak.

1 HAZİRAN ÇARŞAMBA BATI VE İÇ ANADOLU BÖLGESİ

Fuarın son günü olan 1 Haziran Çarşamba günü de Batı ve İç Anadolu Bölgesi fuarda olacak. Halk dansları gösterilerinin olacağı fuarda Çankırı, Sakarya, Aydın, Afyon, Niğde yöreleri ile Roman kültürü yer alacak. Semazen gösterisi ve yaren gecesinin düzenleneceği günde Yöresel Kültürler Fuarı'nın kapanışı yapılacak. Ünlü ses sanatçısı Sümer Ezgü'nün Ege ve Batı Anadolu Türküleri'nden derlediği müthiş konserle fuar sona erecek.

FUARDAKİ DİĞER ETKİNLİKLER:

HEREKE HALISI:

24–25–26 Haziran tarihlerinde Kocaeli'ndeki Kültür Turizm değerlerinin ve ilimize has el sanatları ürünlerinin tanıtılacağı bir organizasyon düzenlenecek. Organizasyonun bu yılki teması "Hereke Halısı" olarak belirlendi. Kocaeli'ne has bir değer olan Kandıra bezi, Kandıra taşı, Karamürsel sepeti, İzmit pişmaniyesi gibi yöresel ürünlerin uygulamalarının da yapılacağı etkinliklerin yanında Kocaeli'nin Turistik ve tarihi yerleri de ziyaretçilere tanıtılacak. Bu yıl özel olarak Kocaeli'nin dünya markası Hereke Halısı tüm yönleriyle tanıtılacak.

KARADENİZ GÜNLERİ:

Karadeniz günleri 28 Haziran – 7 Temmuz tarihleri arasında Fuar alanında Karadeniz yöresi ürünleri kültürel değerleri ile birlikte tanıtılacak.

FUAR YAZ OYUNLARI:

Fuar alanında 1 ay süresince 8 farklı dalda çeşitli spor etkinlikleri fuar yaz oyunları kapsamında düzenlenecek. Ziyaretçilerin başvurularıyla oluşturulacak takımların yarışacağı etkinliklere sporun yaygınlaşması hedefleniyor. Branşlar ise şöyle: Voleybol, Basketbol, Karete, Judo, Satranç, Masa Tenisi, İzcilik, Hedef Bulma ve Halk Dansları.

PİŞMANİYE FESTİVALİ:

22–23–24 Temmuz 2011 tarihlerinde "3'üncü Uluslararası Pişmaniye Festivali" düzenlenecek.

HALK OYUNLARI ŞENLİĞİ:

16 Temmuz–26 Temmuz tarihleri arasında 25 ülkeden gelen halk oyunları ekiplerinin katılacağı halk oyunları şenliği 10 gün boyunca fuar alanında yapılacak.

RAMAZAN ETKİNLİKLERİ

Bu yıl da her sene olduğu gibi Ramazan etkinlikleri fuar alanı içerisinde Kocaelililere Büyükşehir Belediyesi iftar hizmeti verecek.

17 AĞUSTOS ANMA ETKİNLİĞİ

Marmara Bölgesi'nde ve özellikle de Kocaeli'nde yaşanan 17 Ağustos deprem felaketini anma etkinlikleri, bu yıl yine fuar alanında kapsamlı bir şekilde yer alacak.

DİĞER ETKİNLİKLER:

Ayrıca her akşam fuar alanındaki iki sahnede çeşitli interaktif eğlenceler, halk oyunları gösterileri, mehter gösterisi gibi etkinlikler fuar süresi boyunca devam edecek. Bu kapsamda İndirim Günleri Alışveriş-Çarşısı, Kitap Fuarı stantları, Kafeteryalar, Restoranlar ve Lunapark her yıl olduğu gibi yine fuarda bulunacak. Diğer yandan her Çarşamba akşamı popüler bir sanatçının katılacağı büyük halk konserleri düzenlenecek. Fuar alanının çeşitli noktalarında birçok farklı karakter ile animasyonlar gerçekleştirilecek. Sünger bob - Bal Arısı- Tavşan- Pembe Panter ve Palyaçolar fuara gelen minik ziyaretçilerin renkli dakikalar geçirmesini sağlayacak.

SPONSORLU ETKİNLİKLER

FANTA GENÇLİK FESTİVALİ:

23 Temmuz 2011de Fanta Gençlik Festivali Fuar alanında gerçekleşecek.

Fanta yine sürpriz bir sanatçıyı fuarımıza getirtecek.

ALGİDA MAXLAND:

23–24 Temmuz tarihlerinde Maxland etkinlikleri Fuar alanında düzenlenecek.

Maxland Algida dondurmaları sponsorluğunda gerçekleşen geniş kapsamlı bir çocuk şenliği. Türkiye'de 16 ilde gerçekleşen şenliğin Kocaeli ayağı Fuar alanında yapılacak.

HARİKA KÖPEKLER YARIŞIYOR:

Pasteur Veteriner Kliniği ile birlikte 31 Temmuz tarihinde Harika köpekler yarışıyor etkinliğinin bu yıl ikincisini düzenlenecek.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close