Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Koca Piri Reis Gemlik'te

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Koca Piri Reis Sismik Araştırmalar Gemisi Gemlik İskelesi'ne yanaştı. Araştırma ekibine ilçemize hoş geldiniz diyen Gemlik Kaymakamı Cahit Işık, gemideki cihazlar ve çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümünde rotasını Marmara Denizi'ne çeviren sistemik araştırma gemisi Gemlik Körfezi'nde Mudanya'dan Bandırma'ya kadar uzanan fay hattı üzerinde araştırmalar yapacak. Depremin yıl dönümünde meydana gelen 4.6 şiddetindeki merkez üssü Gemlik depreminden sonra çalışmalarını yoğunlaştıran Koca Piri Reis, Türkiye'deki tek sismik araştırmalar yapan gemi özelliğini taşıyor.

Daha önceki çalışmaların aksine depremin önceden tahmin edilmesi gereken mercilerin bu yönde bilgilendirilmesi amacıyla araştırmalar yapan Koca Piri Reis birinci derece deprem kuşağı ve 2 fay hattı üzerinde bulunan Gemlik için büyük önem taşıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Ana bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Günay Çiftçi Avrupa Birliği'ne üye olan ülkelerde benzer çalışmaların yıllardır devam ettiğini belirtirken, bir deprem ülkesi olan Türkiye'nin çağa ayak uydurmakta geç kaldığını ifade etti.

AB ülkelerinde gerçekleşen projelerin amacının depremi önceden tahmin etmek olduğunu vurgulayan Çiftçi, "Deprem tehlikesine karşı gerekli önlemleri almak ve deprem olduğunda belirlenen plan ve program dâhilinde yardımları yapmak elbette ki önemli. Ancak ülkemizde depremin ne zaman olacağı konusunda yapılmış ciddi çalışmalar yok.

Biz de 14 gün süre ile Marmara Denizi'nde bu alanla verileri toplayacağız. Marmara Bölgesi hem nüfus hem sanayi olarak en çok yoğunlaşan alanlar. Söylediğimiz gibi Gemlik Körfezi'n den, Mudanya'dan, Bandırma'ya uzanan deniz araştırmasını Piri Reis olarak yapacağız.

Tüm çalışmalarımız TÜBİTAK tarafından desteklenmektedir. Yakın tarihlerde bir olası depremin olduğunu söylesek herhalde Nobel ödülü alırız. Ama şunu söylemeliyiz ki bütün bu çalışmalar bunları anlamaya, tespit etmeye yönelik. Bildiğimiz bir şey var ki bu deprem olacak ve bundan kaçış yok. Kesin olan bu. Ne zaman olacağı konusunda da daha önce yapılan bu depremin önceden haber vermeye yönelik çalışmalar. Yine değişik çalışmalar var tabii ki, depremin önceden tespit edilmesine yönelik, haber etme ye yönelik. Dünyada da bu konuda teknolojik cihazlar geliştirilmeye devam ediyor. O kadar büyük bir enerji açığa çıkıyor ki, mutlaka bunun yer içerisindeki elektriksel, kimyasal parametreleri değiştiren olaylar söz konusu oluyor. Bu kadar büyük bir enerji açığa çıkarken yer bunun belirtilerini veriyor." dedi

Kaynak: Bültenler / Güncel
title