Haberler
Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Bebeğin vücudunda dikkat çeken izler var! Yataktan düştüğü iddia edilen 3 yaşındaki Elif bebeğin annesi tutuklandı

Yataktan düştüğü iddia edilen 3 yaşındaki bebeğin annesi tutuklandı

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

Koç Üniversitesi'nde Enerji Verimliliği Tartışıldı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Türkiye ve Çin Buluşması: Enerji Gündemi" başlıklı konferans Koç Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.

Koç Üniversitesi ve Çin'in önde gelen akademik kuruluşlarından Fudan Üniversitesi'nin işbirliğiyle düzenlenen, "Türkiye ve Çin Buluşması: Enerji Gündemi" başlıklı konferans Koç Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan: "Sürdürülebilir enerji teknolojileri üzerine çalışmalarımızı devam ettirerek, gelecek kuşakları güvence altına almalıyız. Bu da ancak üniversite ve sanayi işbirliği ve ortak projelerle gerçekleşecektir" dedi. TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak ise enerji güvenliğinin stratejik önem taşıdığını söyledi ve şöyle devam etti: " Türkiye'nin cari açığının yüzde 70'ini enerji giderleri oluşturuyor ancak 2020 için enerji hedefimiz öz yeterliliği yüzde 30 artırmak ve enerji ihtiyacını yüzde 20 azaltmak."

Türkiye ile Çin arasında artan ekonomik ve kültürel işbirliğini, üniversiteler kapsamında da güçlendirmek isteyen Koç Üniversitesi, Çin'in önemli üniversitelerinden Fudan Üniversitesi akademisyenlerini Rumelifeneri Kampüsü'nde "Türkiye ve Çin Buluşması: Enerji Gündemi" başlıklı konferansta ağırladı. 5 Aralık 2012, Çarşamba günü TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Xiaoning Wang, Petrol Ofisi Genel Müdürü Gülsüm Azeri, Tüpraş Genel Müdür Yardımcısı Hasan Tan, CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendeniz'in de katılımlarıyla Çin ve Türkiye için enerjide yatırım fırsatları, büyük önem arz eden enerji teknolojileri ve enerji alanındaki işbirlikleri ele alındı.

Konferansta açılış konuşmasını yapan Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan: "Enerji konusunda Çin şu an dünyanın en önemli ülkesidir. Son parametrelere göre, 2025 yılında dünyanın en büyük ekonomisi olmaya hazırlanan Çin'e karşı büyük bir ilgi duyuyor; her alanda Çin ile ekonomik ve akademik işbirliklerimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz. Türkiye ve Çin'in beraber çalışması kaçınılmazdır. İki ülke için de enerji konusu önem taşımaktadır. Bugün, Çin'den gelen çok değerli akademisyenlerimiz, enerji sektörünün büyük oyuncularının yöneticileri ve sivil toplum örgütleri ile hep birlikte enerji teknolojileri ve yatırım fırsatlarını çeşitli açılardan ele aldık" dedi. Koç Üniversitesi'nin toplumsal etkisi ve faydası olabilecek bilimsel araştırmaların yürütülmesindeki misyonu vurgulayan Prof. Dr. İnan: "Geleceğin liderlerini yetiştirmek için sürdürülebilirliğe önem vererek, gezegenimizin ve halkımızın yaşamlarını geliştirmeye kararlıyız. Bu da ancak üniversite ve sanayi işbirliği ile geliştirilen ortak projelerle hayata geçecektir" dedi.

TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak: "Türkiye'nin cari açığının yüzde 70'ini enerji giderleri oluşturuyor ancak 2020 için enerji hedefimiz öz yeterliliği yüzde 30 artırmak ve enerji ihtiyacını yüzde 20 azaltmak."

Konferansta konuşan TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak ise, Türkiye'nin, orta ve uzun vadede enerji talebini en hızlı artıracak ülkeler arasında gösterildiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Altunbaşak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Enerji başlığı, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu tarafından öncelikli alan olarak belirlendi. Türkiye'nin 54 milyar dolar cari açığı bulunuyor. En fazla enerji ihtiyacı artış gösteren ülke Çin hemen ardından da Türkiye geliyor. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmanın yolu ise Ar-Ge ve yenilikten geçiyor. Sanayinin, üniversitelerin ve kamunun enerji alanına güdümlenmesi gerekiyor. Türkiye'nin enerjide özyeterliliği yüzde 31. Yani Türkiye ihtiyaç duyduğu enerjiyi kendi kaynaklarından sağlayamıyor. 2020 için enerji hedefi öz yeterliliğimizi yüzde 30 artırmak ve enerji ihtiyacını yüzde 20 azaltmak."

'Enerji Teknolojilerindeki Gelişmeler' konulu birinci oturumda söz alan Fudan Üniversitesi Yeni Enerji Enstitüsü Başkan Yardımcısı Yang Zhong ise Fudan Üniversitesi'nin Yeni Enerji Enstitüsü'nde multi-disipliner bir çalışma yapısı bulunduğunu belirtti. Zhong: "Fizik, kimya, biyoloji ve malzeme bilimi departmanlarından oluşan araştırmacı ekibimizle, yüksek performanslı enerji depolama üniteleri, güneş enerjisi, fosil yakıt ve biyokütle enerjileri ile enerji tasarrufu projeleri üzerine çalışıyoruz. Çin'deki çeşitli endüstrilerle yaptığımız işbirlikleri, bu yeni teknolojilerin hem uygulanması hem de bilimsel ve teknik inovasyonların daha geniş kullanımı için imkan sağlıyor. Fudan Üniversitesi Yeni Enerji Enstitüsü'nde yaptığımız araştırmaların sonucunda yüzde 40'lara ve 60'lara varan enerji tasarrufları elde ediyoruz. Bu tür çalışmalar, üniversitelerin hem ekonomi hem de sanayi için bir katma değer yaratmasını sağlıyor" dedi.

Konferansta Enerji Alanında Teknolojik Gelişmeler; Enerjide Yatırım Fırsatları; Küresel Kaynak olan Enerji Alanında İşbirlikleri ve Rekabet; Enerji Üretiminin Çevresel Boyutu konulu üç panel ve bir yuvarlak masa toplantısı düzenlenerek, enerji alanında konusunda uzman konuşmacıların yer aldığı bir bilgi değişimi ve işbirliği platformu sağlandı.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title