Koç 2014'te 563 Yeni Patent Başvurusu Yaptı
Koç Holding Üst Yöneticisi Durak: "Koç Topluluğu, bugün sahip olduğu 2 bin 500'ün üzerinde patent ailesi, 5 bin 500'ün üzerinde patent, 6 bin 500'ün üzerinde marka, 700'ün üzerinde tasarım ve 4 binin üzerinde internet alan adından oluşan fikri haklar portföyü ile Türkiye'de ve bölgede ilk sırada yer.
Koç Topluluğu Şirketleri'nin 2014 yılında yaptığı patent başvurusu bir önceki yıla kıyasla yüzde 40 artarak 563'e yükseldi. Arçelik, Ford Otosan, Otokar, Tofaş ve Türk Traktör, topluluk şirketlerinden en çok patent başvurusu yapanlar oldu.
Koç Holding açıklamasına göre, Türkiye'de ilk kez Fikri Haklar Stratejisi oluşturan ve uygulayan Koç Topluluğu, patent başvurusunda 2014'de yüzde 40'lık bir artış yakaladı. Buna göre topluluk şirketleri geçen yıl 563 yeni patent başvurusu yaptı.
Arçelik, 251 patent başvurusu ile ilk sırada yer alırken; onu 110 başvuru ile Ford Otosan, 68 başvuru ile Otokar, 67 başvuru ile Tofaş, 25 başvuru ile de Türk Traktör izledi.
Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Turgay Durak, 2012 yılında yazılı hale getirdikleri Koç Holding Fikri Haklar Stratejisi'nin başarıyla uygulandığını ve bunun sonuçlarından biri olarak da patent başvurusunda büyük bir artış kaydettiklerini bildirdi.
Rakamsal başarıların yanı sıra bu başarıları sürdürülebilir kılmanın da büyük önem taşıdığını aktaran Durak, bunun için de hedefi doğru belirlemek, stratejileri doğru oluşturmak ve çok çalışmak zorunda olduklarını dile getirdi.
Koç Holding Fikri Haklar Stratejisi ile amaçlarının topluluk şirketlerinin kendi fikri haklarını kendi başlarına yönetebilme ve bunu uluslararası standartlarda yapma yeteneğini kazandırmak olduğunun altını çizen Durak, "Hukuk müşavirliğimizin hayata geçirdiği Koç Fikri Haklar Yönetim Programı kapsamında verdiğimiz nitelikli patent hedefleri sayesinde, programa dahil şirketlerimiz tarafından yapılan başvuruların yeni ürünlerde kullanıldığını ve lisanslanabilir özelliğe sahip olduğunu görmekten de ayrıca mutluyuz" ifadelerini kullandı.
Ar-Ge, inovasyon ve fikri haklar yönetiminin kritik öneminin her geçen gün daha da arttığına işaret eden Durak, şunları kaydetti:
"Bu nedenle biz de Koç Topluluğu olarak hem şirketlerimizin rekabetçiliği, hem de ülkemizin geleceği adına Ar-Ge'ye, inovasyona ve fikri haklar yönetim programlarının yaygınlaşmasına büyük önem veriyoruz. Uzun vadeli sürdürülebilir büyüme stratejimizin hayati bir parçası olarak gördüğümüz için de bugün özel sektörün tüm Ar-Ge harcamalarının yüzde 10'una yakınını biz gerçekleştiriyoruz. Koç Topluluğu, bugün sahip olduğu 2 bin 500'ün üzerinde patent ailesi, 5 bin 500'ün üzerinde patent, 6 bin 500'ün üzerinde marka, 700'ün üzerinde tasarım ve 4 binin üzerinde internet alan adından oluşan fikri haklar portföyü ile Türkiye'de ve bölgede ilk sırada yer alıyor. Topluluk olarak fikri haklar alanında, hayata geçirdiğimiz süreçler ve portföy büyüklüğümüzle, faaliyet gösterdiğimiz diğer alanlarda olduğu gibi fark yaratıyoruz."
Açıklamada, Koç Topluluğu Fikri Haklar Stratejisi'ne de yer verildi:
"Sürdürülebilir rekabet avantajı ve en iyi iş sonuçlarını elde edebilmek için fikri haklar sisteminden azami biçimde yararlanmak; fark yaratan yenilikleri ve güçlü markaları iş yapılan pazarlarda korumak; fikri haklar portföyünü iş hedefleriyle uyumlu biçimde yöneterek değer yaratmak; fikri hakları, alım, satım veya lisanslanma suretiyle ticarileştirmek ve bu alanda işbirliklerine açık olmak ve üçüncü kişilerin fikri haklarına saygılı olmak." - İstanbul